All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Hemmabio i källaren vardagsrummet

familj Støldal i Stavanger bor i en bostadsrättsföreningar lägenhet från 1980-talet. Från utsidan ser du inget ovanligt hemma, och vid första anblicken ser du inte något ovanligt inuti heller. Men då upptäcker du att TV-rummet innehåller mer utrustning än de flesta tycker om. I källaren har familjen sin egen biograf. Inte bara det: Biografen innehåller två projektorer och en TV. Du kan välja om du vill titta på filmer i längden, tvärs eller "bara" på tv: n.

- Jag har alltid varit upptagen med ljud. För många år sedan var jag aktiv popmusiker i Stavanger, senare arbetade jag i radio / tv-branschen. I början av 1990-talet var jag också intresserad av bilder. Sedan började det helt, säger Odd Egil Støldal.

För helt rätt: Det är mannen i huset som har hemmabiointresset. Den första projektorn köpte honom 1995, året efter att han köpte sin första DVD. Men då var han tvungen att vänta i flera månader innan han köpte sin första DVD-film, eftersom filmerna kom först senare.

Støldal audiovisuell utrustning

I familjen TV rummet finns en 32 "bredbilds-TV med en 5. 1 surroundsystem, DVD satellitmottagare och videoinstallationer. I film, har han en duk av 2, 40 x 1, 80 m, är projektor av detta en CRT trerørs-gun, som är inbyggd i en låda på golvet. Lådan fungerar också som bord och projektorn släpper ut så mycket värme att lådan måste ventileras med eget ventilationssystem.

På den långa sidan av rummet, byggt i en vacker vägg sektion, det finns en 34 "TV. Ovanför detta är en annan duk som kan dras ner framför TV: n. Denna kanfas ger en bild på 58 ", och filmen ses från en LCD-kanalsändare. Biografen har två olika surroundsystem. En enhet har sex högtalare, som serverar den minsta projektorn såväl som TV: n. För den stora projektorn har han anslutit en 7-kanalig anläggning med två separata 15 "bashögtalare, som på språket kallas" subber ". Totalt finns det nio högtalare för detta system. Båda systemen har alla typer av digitalt ljud.

Vänlig

- Jag ser verkligen inte på filmer, jag är mest bekymrad över utrustningen.

Och här hemma har vi tydliga regler: Ingen bör sitta inne och spela spel eller titta på film en vacker sommardag, jag är för restriktiv för att låta barnen ta med sina vänner för att se filmen. Utan tydliga regler Jag är rädd att de flesta av barnen på gatan hade kommit för att sitta på bio mycket av tiden, med betoning Støldal.

Även om han beskriver sig själv som fanatiker om film och ljud, tror han verkligen att utrustningen ska vara dold som möjligt, och att alla kablar ska döljas. Därför har han byggt mycket utarbetade och specialdesignade möbler som döljer vad som kan döljas på projektorer, högtalare och tv-skärmar.

- Jag tycker att det är viktigt att vara medveten om att det finns många kablar i sådana installationer. Detta, liksom antalet högtalare och storleken på dessa, kan betyda en del för hemets lugn. Det här kallas "fru faktorn" som kommer in. Normalt vill de flesta fruar och samboer ha högtalarna så små som möjligt. Jag är medlem i en liten biografklubb med fem medlemmar. Var och en av oss är en expert i en del av området, man kan film, man kan låta medan man är en expert på data. Mitt speciella område är inredning och möbler, säger hennes fästman.

Avancerad och kostnadseffektiv

- Större bild är en stark trend. Priset har fallit med 60-70% om några år, medan utrustningen har blivit betydligt bättre. Idag är det möjligt att köpa en projektor storleken på ett A4-ark, lägga det på vardagsbordet och få bilder på väggen under det pris du måste betala för en bra TV. På så sätt kan du få bilder upp till 3, 5 m, om bara väggen är tillräckligt stor, säger experten.

Men han tillägger att man bör notera att ju större ju större bild, dess sämre kvalitet. Detta kan undvikas genom att använda en scaler. Det kan göra större upplösning på bilderna och kompenserar för att bildkvaliteten reduceras på en stor skärm.

-A scaler är en relativt dyr lösning, min kostnad är cirka 40 000 kronor. Men det är också möjligt att få bättre bild med hjälp av datormaskin eller en DVD-spelare med progressiv skanning, understryker Støldal.

- Det är en dyr hobby?

- Det är inte rimligt, inte när passionen är totalt som jag. Men det är ganska möjligt att få en bra anläggning till ett rimligt pris, och en del utrustning du kan köpa också.

Hur mycket har han betalat?

- Vad jag använder nu är försäkrad för 1 miljon dollar, men det inkluderar alla ledningar och allt annat som hör till, säger han.

Expertköp Tips:

  • Min erfarenhet är att verksamheten i stora kedjebutiker ofta saknar den kompetens som krävs. Skulle du gå för större investeringar, borde du antingen ha någon kunskap själv eller få hjälp i specialiserade butiker, till exempel Hi-Fi-klubben.
  • Man kan få mycket bra information via norska och utländska tidskrifter.
  • DVD-spelaren ger en mycket stor boost i form av bättre bilder, men du kommer inte få bättre ljud om du använder TV: ns egna högtalare. För att få ett bra ljudbetyg måste du också köpa ett surroundsystem.
  • Det är lätt att komma undan med vad man ska köpa. Det finns många fantastiska lösningar, men om du ska utnyttja surroundsystemet fullt ut måste du köpa utrustning för rummet som ska användas. Människor ska vara "inuti ljudet", så det måste finnas utrymme för att placera höger och vänster högtalare , och höger och vänster framåt. Dessutom krävs en centerhögtalare, som ligger under eller över TV: n, eller den utrustning som bilden görs på.
  • Modellerna byts två gånger om året. Priserna faller när kvaliteten höjs, så köp inte begagnad utrustning om du inte är helt säker på vad du gör.
  • Det finns en snabb utveckling i högtalare för integration. I specialaffärer kan man köpa högtalare som kan byggas in i en vägg. Det kan vara lösningen för dem som har problem med platsen. Det blir också alltmer vanligt att inkludera detta i planeringen av bostadshus.

Här hittar du mer:

// www. lydogbilde. nej / tel: 22 80 62 20

// www. hifi klubb. nej / tel: 22 80 63 10

ADVERT

Mest populära