All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hus säljare darrar

När du säljer ditt hem, sätta köpa in pengar på kontot till mäklaren. Där står de i några dagar och kastar sig tills alla formaliteter är i ordning och pengarna kommer in på ditt konto.

Om mäklaren går i konkurs: Förloras pengarna då?

- Pengarna är säkra på mäklarens konto. Fastighetsmäklare har inget att göra med den vanliga verksamheten, säger Christian Dreyer i Eie Eiendomsmegling och chef för Norges Fastighetsmäklareförening till DinSide.

- Kundens pengar påverkas inte. Du kan uppleva en försenad avveckling genom konkurs, men det borde inte få några ekonomiska konsekvenser.

Klientmedel

Klientmedel, dvs. uppgörelse efter bostadsförsäljning, är inte fastighetsförmedlingers fonder. Klientmedel ska hållas på ett separat konto, som skiljer sig från fastighetsförmedlingens kapitalbas, enligt fastighetsmäklareföreskrifterna 3-9 §. Fonder på mäklarföretagets kundkonto kommer inte att beslagas av företagets fordringsägare vid konkurs i mäklarbolaget.

Källa: NEF

Detta bekräftas av Per Kokkin i DnB NOR Property:

- Detta måste vara helt oproblematiskt. Alla medel lägger in ett kundkonto, vilket utesluts från bolagets vanliga rörelseresultat. Det är straffbart att röra med dessa pengar.

Läs också: Notarius kan inte betala ut löner

Förskottsbetalning

När det gäller kostnader du haft i samband med försäljningen kan fallet inrätta ett lite annorlunda.

- Det är som att ha betalat för reklam, du har reklam. Om du har betalat för bilder får du förstås dessa, säger Dreyer. Och klargör: - Du ska inte vara ekonomiskt skadad som kund.

Om du har anspråk på en mäklar som går i konkurs, måste det finnas pengar i ett lagstadgat försäkringssystem.

- Alla mäklare måste ha en säkerhet på upp till 20 miljoner kronor på krav som kan uppfyllas. Detta är en obligatorisk försäkring som alla mäklare har. Kredittilsynet utfärdar inte en fastighetsmäklare till något företag som inte har det här.

Från och med den 1 januari 2009 kommer detta belopp att höjas till 30 miljoner.

Läs också: Bostadsmarknaden blöder - fastställs fastighetsmäklare

Paketlösningar

När det gäller paketerade lösningar, bör du se till att inte betala ut allt innan fastigheten säljs.

- Det är inte vanligt att förskottsbetalas för sådana paket, säger Dreyer. "Men om man skulle vara olycklig, måste det nästan bedömas från fall till fall om man har rätt till ersättning.

Detta kan erhållas från säkerheten.

ADVERT

Mest populära