All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Hemförsäljning under nedgångar

->

Tidningarna rapporterar lägre bostadspriser, försäljning till låga priser och bostadsutrymmen längre än tidigare. Då är det inte konstigt om du skojar att sälja ditt hemförsäljning idag. Många väljer att vänta, men inte alla har möjlighet.

"Vi har gjort en liten, informell undersökning bland våra egna uppdrag, och det visar sig att, trots rekommendationer, säljer bara cirka 30% fastigheten innan de köper nya", säger Karsten Onsrud, försäljningschef på Krogsveen.

- De flesta har redan köpt ett nytt hem redan. Då är det viktigt att komma igång snabbt och komma i kontakt med en mäklare som är lokalt kvalificerad.

Erfarenhet snarare än hög kostnad

Onsrud betonar att på dagens marknad är det särskilt viktigt att hitta en mäklare som är både erfaren och bekant med den lokala marknaden. Den tid då de flesta hem gick till ett pris eller mer är över för den här tiden.

- Varje hem är annorlunda och en separat försäljningsstrategi bör läggas till för varje enskilt hem. Marknadserfarenhet hos mäklare är mycket viktigare nu än den var nyligen. En mäklare som har upplevt lågkonjunktur tidigare kommer att ha erfarenhet som mäklare som bara har upplevt uppgången inte vill ha. Erfaren mäklare vet också vad som är attraktivt i området och kan ge bra råd om det.

När det gäller pris är det inte längre möjligt att skjuta till andra sålda fastigheter i området för en indikation. Mäklare bör upplevas tillräckligt för att ge dig en realistisk bild av vad du kan få på dagens marknad, istället för att uppnå förväntningar som knappast är möjliga.

Saker tar tid

- Se inte vad grannan fick förra året. Många ser blinda på vilka liknande hem har gått förut, men marknaden har fallit. Det säljs inte för samma priser idag som förra året.

Även om bostäderna såldes förra året efter den första visningshaven, är försäljningen idag långsammare.

- Som säljare måste du vara förberedd för tillfället att sälja fastigheten. Bli inte förvånad om det tar några månader innan du kommer igång tills försäljningen är i en låda ", säger Onsrud.

Det här är något du bör överväga om du väljer att köpa nya bostäder innan du säljer. Se till att du har tillräckligt med pengar för att sitta med två fastigheter några månader om försäljningen är över och försök att få en lång överlåtningsfrist för det nya hemmet.

Sälj innan du köper? När marknaden idag är sättet borde det vara, ska du sälja fastigheten innan du köper en ny? Onsrud säger att det är svårt att ge ett allmänt svar för alla situationer.

- Jag rekommenderar alla att utvärdera hur mycket det säljs för att sälja fastigheten innan du köper en ny. Det finns en beräknad risk förknippad med att sälja först, eftersom du är beroende av att du har en bostad. Om du letar efter bostäder i ett begränsat område, kanske på grund av närhet till arbete, skolor eller dagis, har du ett mindre urval att välja bland än en som bara har en lägenhet i Oslo.Den senare kommer att få dig på timmen.

I mängden

Under tidigare år skulle vi nu vara under högsäsong för bra hemförsäljning. Men dagens situation har förändrat detta också. Det har aldrig lagt till fler hus till salu på Finn än nu.

- Det är idag ingen fördel att sälja än andra. Har du frågat mig för en månad sedan, skulle jag säga augusti är en bra månad, men det har inte varit i år. Mycket av det som inte såldes under första halvåret har kommit tillbaka på marknaden, säger Onsrud.

Men det är också så att marknaden inte är enighet över hela landet. Det kan variera mycket mellan de olika städerna och regionerna.

- Lyssna på mäklaren som känner till den lokala marknaden. Hon vet när det lönar sig att sätta hemmet till salu i ditt område, rekommenderar Onsrud.

ADVERT

Mest populära