All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Hemmedvetenhet

För att få en hemmabio i ditt vardagsrum behöver du ansluta en DVD-spelare med en TV och stereo . En stor bildområdemonitor, förstärkare med Dolby Digital eller DTS och minst fem högtalare krävs.

Placera mitthögtalaren framför, helst ovanpå eller ovanför TV: n. Från denna högtalare kommer dialogen i filmen. Stereoeffekten uppnås genom att placera en högtalare till vänster och en till höger framför TV: n. Bak soffan som ligger framför TV: n, placera en högtalare åt vänster och en till höger. Totalt fem stycken.

- 90 procent av alla DVD-filmer lever idag med 5,1 ljud, säger Odd Rune Hegge, VD för Kontrapunkt. Bara några få filmer har 7. 1 ljud, vilket kräver sju högtalare.

Fler prisklasser och möjligheter

Idag finns det billiga och dyra hemmabiosystem. Du kan få en anläggning på upp till 5000 kronor på El-inköp. Men om du vill ha ett fast hemmabiosystem med högsta ljud och bildkvalitet får du upp till $ 100 000, Hegge påstår. Han betonar också att anläggningen ska installeras av proffs så att den fungerar optimalt för användaren. Utvecklingen av ljud- och videosystem för tv är i snabb utveckling. Det är möjligt att uppgradera ditt system under vägen, eftersom nya tekniska möjligheter går in på marknaden.

Det finns praktiskt taget inga begränsningar för priset på olika ljud- och videolösningar. I den speciella Kontra-punkten kan du ha TV-skärmar gömda i skåp, dolda högtalare i alla rum och stora filmskärmar som kan rullas ner från taket. Alla ledningar och kablar kan döljas. Du kan också få väggmonterad kontrollpanel, där du kan justera både ljud och ljus i hemmet.

Någon vill ha sitt eget multimediarum med musiksystem, PC, plasmaskärm eller projektor i nybyggda hus, eller ha ett extra rum i hemmet som de kommer att njuta av för att njuta av högsta kvalitet och bildkvalitet.

Värt att veta om nuvarande begrepp:

TV-skärmar

 1. Widescreen TV

  TV-skärmen har proportioner 16:19 mellan höjd och bredd. Detta format används på DVD-filmer. Standardformatet är 32 tom-mer, men är tillgängligt i alla storlekar från 21 till 50 tum. Priser från 4000 till 100.000 kronor.

 2. Projektions-TV

  På denna typ av TV är bilderna större. De projiceras genom ett system av linser för en 40 till 60 tums skärm. Kostnader från 20 000 kronor och uppåt.

 3. Plasma Display

  Dessa är tunna bildskärmar som kan placeras på väggen. De arbetar i alla rum.

  Tekniken är baserad på neonteknologi, så vi är vana vid att titta på stora reklamskyltar. Tekniken som har överförts till tv är relativt ny och dyr.

  Storleken varierar från 32 till 60 tum.

  Pris från 50 000 till 200 000 kronor, beroende på storlek och kvalitet.

 4. Projektor

  En videoprojektor används för att visa bilder på en vit duk. Rummet ska vara mörkt eller ha draperier som kan dras för vinduvor som släpper från dagsljus. Du kan uppnå en bildstorlek på 60 till 120 tum med en bredd på tre meter. Projektorn ersätter inte TV: n men kompletterar den. Var medveten om att den inte har en TV-mottagare utan att ansluta till videon.

  Kostnader från 15 000 till 20 000 kronor.

CD-skiva

 1. DVD Förkortningen står för Digital Versatiler Disc som är ett nytt format för filmer och data. DVD-skivan har samma format som en CD. Bild och ljud lagras på skivan.

  Har betydligt bättre bildkvalitet än video. Har en upplösning på 345.000 pixlar mot 110.000 pixlar för video. Kostnaderna från 1400 till 40.000 kronor.

Ljud

 1. Surroundljud

  Det här ljudet består av flera ljudkanaler för att uppnå rumsförekomst och närvaro i filmen. För att uppnå surroundljud måste fler högtalare användas, minst fem stycken.

  För att få realistiskt ljud måste antingen förstärkaren eller DVD-spelaren ha inbyggd buzz för surrondlyd-ljud. Det finns två tekniker, Dolby Digital och DTS. Dolby Digital finns i två versioner, 5. 1 och 6. 1. Femmer står för fem högtalare och sex högtalare för sex högtalare. En står för en bashögtalare, subwoofer.

 2. DTS

  Digital Theater System är ett nytt system som många hävdar är det bästa digitala flerkanals ljudsystemet som marknaden kan erbjuda idag. Det finns dock väldigt få DVD-filmer inspelade på det här systemet.

 3. Hi-Fi

  High Fidelity betyder hög trovärdighet. Stereo med Hi-Fi ljud har hög kvalitet och ljudåtergivning.

Här hittar du mer:

 • Kontaktpunkt, tel: 22 60 11 02, www. kontrapunkt. nej
 • Adapt AS, tel: 67 98 02 20, www. adaptrar-as. nej
 • Bang Olufsen, tel: 32 89 13 30, www. bang-Olufsen. dk
 • Hi-Fi-klubb, tel: +45 22 80 63 10, www. hifi klubb. nej
 • JVC Norge, tel: 33 36 16 00, www. JVC. com

ADVERT

Mest populära