All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Semester planer på Facebook

Kontrollera vem som har tillgång till den information du skickar på sociala medier, konsulterad av experterna. Om det är en liten, väl synlig grupp av dina närmaste vänner och familj som du litar på, det finns lite i vägen för hejar på Facebook att du snart kommer att gå till Spanien, eller uppdatera med bilder från din semester njuter långt hemifrån, medan huset är tomt. Men om du har en öppen profil, många vänner eller en stor och opersonlig följare, borde du tänka på det.

Få eller inga fall

- Jag älskar fortfarande att höra ett genombrott som kan kopplas till information som delas i sociala medier. Men jag tror att det fortfarande är möjligt att använda huvudet. Till exempel behöver du inte skriva datum för när du lämnar och när du kommer hem, åtminstone inte på en öppen profil. Var lite selektiv, säger råd från informationsdirektör Jon Berge i If Skadeforsikring.

Han mottar stöd från Företagsdirektoratet Atle Årnes i Datatillsynet.

- Facebook är förmodligen inte det största problemet med inbrott under semestern, men i allmänhet rekommenderar vi att folk ska vara medvetna om integritetsinställningen på deras konto. Kan bara vänner se dina uppdateringar? Eller vänner av vänner också? Eller alla? Anledningen till att kontrollera vad som faktiskt når ut till otroende både på Facebook och andra sociala medier kan vara bra nu före semestern, säger Årnes.

Inte oaktsamhet

Om du har en öppen profil, och bör vara så otur att gå sönder baserat på semester information du har delat med världen, kommer det inte att räknas som vårdslöshet i försäkringsgivarens sida, sade Jon Berge If.

- Jag kanske hade sagt att det var lite oklokt men inte oaktsamt. Som försäkringsbolag skulle vi förmodligen använda ett sådant fall som ett exempel på vad som inte borde ske, berättar Berge.

grannskap

Han påpekar den gamla goda "analog" råd som den viktigaste för att minimera risken för inbrott semester:

- Få en granne att hålla ett öga på huset och egendom. Avbryt posten så att brevlådan inte blir full, men snälla ta reda på det - det är mycket reklam och andra saker som enkelt fyller på. Ha lite ljus i hemmet om du har möjlighet, vanligtvis med en tid som gör att den står vid olika tillfällen. Vi kommer naturligtvis också rekommendera larm. För det första ger det mindre risk för inbrott - för det andra ger det snabb varning, berättar Berge.

Det bästa kan ha varit att få en "semestertur" i grannskapet - även om det inte är så realistiskt. Inbrott mönster under de senaste åren visar nämligen klart att resa inbrottstjuvar vilja ta upp ett antal närliggande hus eller en gata klipp i taget. Om alla i området raderas, gör det kriminella arbetsförhållanden mycket enklare.

Om du är den enda i ditt område ska du göra dina grannar en tjänst och följa.

- Om du ser någon som du inte känner, söker dig i ett annars tyst och nära grannskap, finns det ingenting i vägen för att visa intresse och fråga till exempel om de undrar något eller om du kan hjälpa till. Det är trevligt mot varandra, och om han eller hon har planer på något, visar det att människor i området kommer med, berättar Berge.

Låst postlåda

Men i de allra flesta fall är ett tomt kvarter inget att göra med. Då är det lättare att vidta försiktighetsåtgärder för egen egendom. Atle Årnes i Datatilsynet rekommenderar låst brevlåda - inte bara för semestern, men också för året.

- Idag är det fortfarande mindre mail - men när vi får något, är det ofta viktiga dokument, till exempel ett nytt bankkort eller pass.

Norska pass är mycket uppskattade i vissa cirklar och en mycket attraktiv sak att stjäla. Detta är värt att notera för alla som beställer ett nytt pass nu före sommaren. Även bankkort är attraktiva för tjuvar.

- Det är inte bra om ditt nya mästerkort dumper in i brevlåda två dagar efter att du gick på semester och stannar där i veckor, säger Årnes.

ADVERT

Mest populära