All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Hålla värmen med täljsten

->

Kleberstein ugnar är inte en av de vanligaste observationerna i norska hem, men de borde kanske vara. De har en fantastisk förmåga att hålla fast vid värmen.

- Kleberstein har en mycket hög värmelagringskapacitet. Det är ungefär lika tungt som granit, men samtidigt är det poröst så att det finns mycket luft mellan stenmolekylerna. Detta håller det varmt på värmen. Om du värmer täljsten och granit till 1000 grader, granit vara kallt fyra gånger snabbare än täljsten, säger VD för Granit-Kleber, Einar Gjertsen.

Flera timmar värme efter värme

Och stengodsugnarna kan stå emot en jämförelse med mer traditionella material för ugnar.

- En vanlig stålugnen kommer förmodligen att vara kallt för en timme eller två efter veden har brunnit ut, medan våra kaminer behålla värmen från fem till sex timmar för de minsta modellerna upp till sexton timmar för butiken, säger kontrolleras Sten.

Detta påverkar uppenbarligen träförbrukningen. Med en stengods kan du elda tills stenarna blir varma och sedan njut av värmen långt efter att träet har bränt ut. Du sparar, och därför pengar, utan att äventyra komforten.

- Vi har inte gjort någon forskning om detta, men från våra kunder som är vana att skjuta runt för att hålla byggnaden varm, har vi hört att de tillbringar mellan tjugo och fyrtio procent mindre trä med en täljstenskamin jämfört med stål ugn , säger Gjertsen.

Som Lego

På grund av vikten, kolla golvet om du väljer en av de största modellerna. Den vanligaste modellen, som väger upp till 400 kilo, kräver sällan att någonting ska göras med grunden. Men om stenen är tung är ugnarna fortfarande lätta att bygga.

- Dessa ugnar är byggda som Lego, så att de kan monteras snabbt. Om du bara följer anvisningarna är det som att montera en skåp från IKEA. Undantaget är om du måste göra hål för ett rör. Det kräver specialutrustning eller specialist.

Enligt Gjersten är ugnarna så lätta att sätta ihop att det är frestande att ta dem med sig.

- Vi har faktiskt hört talas om kunder som har demonterat stengodsugnen och fört med dem när de flyttade. Det är möjligt, men vi föredrar att de låter det stå och köpa en ny till det nya hemmet, säger Gjersten med lite skratt.

ADVERT

Mest populära