All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Trädgårdsarbete tips från experter

Det finns inget som är lika stort som en välskötta trädgård som blommar med blommor.

Om du är en riktig trädgård entusiasten är det inga problem att hålla trädgården vacker, men resten av oss kanske behöver lite trädgårdsarbete tips från experterna.

Viktiga hobbyer: Planering

- Tänk på behovet du har innan du börjar. Inte heller plantera för mycket om du inte är så förtjust i trädgårdsarbete. Plantera inte mer än du kan behålla, säger Guri Haavi. Hon är en trädgårdsdesigner och arbetar med trädgårdsplanering för individer, fackförbund och bostadsföretag.

Seats i trädgården

I planeringsfasen, bör du överväga hur mycket av trädgården som du vill använda för sittplatser, där dessa är placerade i förhållande till privatliv från nästa dörr och sol villkor och om du skulle kunna föreställa sig en liten sittgrupp ute på gräsmattan.

- Sedan kan du antingen göra en liten uteplats av trä eller skiffer eller placera sittplatsen på gräsmattan. Det kan vara trevligt att sitta ute i trädgården och titta in i huset också, säger Haavi.

Skuggat trädgårdsrum

Kari Mette Glømmi driver företaget Babylon Gardens tillsammans med Wenche Reime Hansen. Här jobbar de med allt från trädgårdsplanering till trädgårdstjänster.

Lägg stenar längs väggen för att hålla ogräset borta medan det ser snyggt ut. Foto: Foto: Babylons trädgårdar

De tycker också att det kan vara trevligt med en liten sittkrok i trädgården.

- Visning av ett rum i trädgården med växter. Det kan skäras, små häckar, naturliga, frodiga och blommande häckar eller vackra blommande träd, säger Glömi.

Trädgårdstips terrasserade trädgårdar

Hon har också stora trädgårds tips för människor som har liten trädgård och kämpar för att utnyttja den.

- Om du har ett typiskt långt, smalt radhus, kan det vara bra om du delas över så att du går igenom flera rum i trädgården. Gör en stig grus, trawls eller stenar som strömmar genom trädgården och ner till skyddade området. Om banan kan sluta genom att riva genom en träskiva, skapas den vackra trädgården, säger hon.

Shear trädgårdstips

Det kan vara svårt att hitta bra trädgård tips till en sluttande trädgård, men det tas inte bort omöjligt att utnyttja tomten även om den består av många backar.

- Om du sätter upp en vägg och fyller mycket, får du mycket mer ut ur trädgården. Väggarna är dock dyra, så om du inte behöver mer utrymme, rekommenderar vi att du plantar lutningen tätt med låga växter istället, säger Glømmi. Dela lutningen i fält så att det blir ordern.

Vackra blommor: En bädd av vackra blommor pryder i din trädgård. Känn dig fri att välja någon som blommar på våren. Foto: Foto: www. Colourbox. com

- Välj växter som är bra på vår, sommar, höst och lite vintergrön. Också plantera en hängande vildsvin som kan ta andan i höst, säger hon.

Inte gräsmatta

Och sedan var trädgården är bra, grön matta, en gräsmatta måste ju någon trädgård har?

- Vi norrmän är mycket upptagna med gräsmattan. Gräsmattan planteras i jämn de minsta trädgårdarna, men jag tror personligen att gräsmattan kan tappas när trädgården är liten. Skapa ett stort terrassområde eller ett vackert växtområde. En liten gräsmatta är svår att hålla sig lugn, Guri Haavis är höstacken.

Pen gräsmatta

Om du fortfarande vill ha gräsmatta, måste du investera lite tid för att hålla det vackert. Men mycket arbete kräver inte det.

- Det viktigaste att hålla gräsmattan är gödsel. Vi rekommenderar ett gödningsmedel som främjar gräsökning och hämmar därmed moss och ogräs, säger Glømmi. Har du redan mycket moss rekommenderar Babylon Gardens att befrukta tre gånger från snön till St. Hans. Då bör gräsmattan vara lugn.

Kalke eller inte kalk?

A Det hörs om att kalka du kan bara glömma det.

- Det finns bara ett behov av lime om gräsmattan är väldigt sur. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att du inte behöver klippa gräsmattan för kort. 5 centimeter är lämpliga för vår och höst och 3, 5 centimeter under hela sommaren, säger Guri Haavi.

Färgrika tillbehör

Tillbehören är isingen på i-ett. Lampor och kuddar är fasta tillbehör på många terrasser, men det är tillåtet att vara lite i ordning.

- I år är trenden att vi vill ha vad som är inne. Sedan pratar vi om stållampor och inredning i tillägg till kuddarna och lamporna. Det finns också mer levande i år än under de senaste åren, och rött och ljust gult är i full väg tillbaka, säger Kari Mette Glømmi.

- Många väljer också att använda solcellslampor, som idag finns i en mängd olika varianter. Ett tips för dem som gillar att dekorera sådana lampor är att se till att lampan inte är för blå.

Fem Hague Tips från Gur Haavi Garden Design:

1. Kom ihåg bra grundarbete. En vanlig buske behöver 40 centimeter jord under och gräsmattan behöver 15-20 centimeter

2. Har du ett hus med spännande arkitektur? Plantera en trädgård som passar

3 Vänta inte att plantera trädgården tills allt är renoverat och fixerat inuti. Plantera antingen häckar och träd omedelbart, så skuggande växter och fruktträd växer tid

4. Växt vårblommande blommor och buskar Magnolia, guld buske och glödlampa blommor om du vill ha en vacker trädgård varje vår

5. Gillar du inte att luke? Använd fiberduk och bark under buskar och växt perenner så hårt att det inte finns något utrymme för ogräs

Fem trädgårdstips från Babylon Gardens:

Tuja inte experternas favorit, men häcken kan vara trevligt om du skär den. Foto: Foto: Babylon's Hager

1. Se till att plantans hårdhet är lämplig för din plats, såväl som sol / skugga och markförhållanden

2. Kom ihåg, blomningen är kort. Se därför mer på blommans färgschema och struktur än blomflödet

3. Välj växter som blommar till varierande tid under hela säsongen. En kombination av vårblommande häck med syrener, sjærsmin och vacker buske som blommar i början av sommaren och syrinhortensia som blommor på hösten blir mer spännen än bara en variant

4.Lägg en gräns med flodstenen längs husmuren där ingenting växer. Det är bra, snyggt och helt underhållsfritt om du lägger en bra trasa under stenarna

5. Vill du skydda grannen? Använd en häck - vanligtvis bok. Om du vill ha en snabb vintergrön lösning är Tuja eller barlind det bästa, men vi tror verkligen att det finns gott om tujaer i Norge nu. Om du klipper det bra kan du göra det bra, och det ger ett helt annat uttryck för dessa "monsterportar" som har dykt upp över hela landet.

Läs också:

Detta är hur nordmän gillar det bästa tips för trädgården i augusti

Tips för en snygg trädgård

ADVERT

Mest populära