All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hyttresor till 5 000 kr. dag

[Ugjyldig objekt (NAV)]

DinSide reserapporter knallvær i bergen, och fina snöförhållanden. Med andra ord, allt är lämpligt för en stuga resa på berget.

Hyttur är billig vinterferie, tycker många. Men semesterflyget kan kosta dig mer än du föreställer dig. Vårt regnxempel visar att en stugardag kan kosta dig upp till $ 5.000. Hur mycket kabinen är värd och hur ofta du använder den, bestäm det dagliga priset. Ju oftare du använder stugan, desto lägre är det dagliga priset.

Prova själv vad det kostar att hytta.

Förlorad kapitalinkomst

DinSide's hyttkalkylator beräknar vad hytten kostar dig i förlorad kapitalinkomst. Med andra ord, vad du kan tjäna från hyttens försäljningsvärde, om du placerat pengarna på annat sätt. Vi antog att du kunde få en sju procent ränta på ditt försäljningsvärde.

Kalkylatorn förutsätter att hytten har återbetalats. Vi har skrivit 28% skatt på ränteintäkter i beräkningen.

Om du sålde stugan, hade du förlorat skatten genom att äga den. Kalkylatorn beräknar två typer av sådan skatt: "Förmån av egen bostads" skatt och förmögenhetsskatt. Om du säljer stugan och lägger pengarna i banken kommer du också att kunna få en kapitalskatt på depositionen. Vi har beaktat det.

Vissa stugaägare betalar kommunala fastighetsskatter, men du måste sätta dig i kalkylatorn. Detsamma gäller andra driftskostnader, såsom el och underhåll, vägar, vatten, avlopp och försäkring och allt annat.

Stuga för 200 000 kr.

Priserna på hytter varierar dramatiskt. Mäklare betonar att priserna bestäms av plats, plats och plats. Klicka på länkarna längst upp till höger för att se ett urval av stugor i ditt prisklass.

Har du en stuga med ett försäljningsvärde på 200. 000, när du besöker 18 dagar på ett år, kostar varje stuga dag 1087 kronor. Många besökte inte en stuga i fjällen mer än ett par helger per år, vid påsk och kanske för bara en vecka på sommaren. 18 dagar täcker fyra helger, fem dagar i påsk och fem dagar i sommarlovet. Vi har antagit driftskostnader på 10 000 kronor per år.

Om du hade sålt stugan och fått 200 000 kronor för det, skulle du ha fått 14 000 kronor i ränteintäkter. Den årliga kostnaden för denna billiga stuga är 19.570 kronor, vilket ger en dagskurs på över 1 000 kronor.

Är försäljningsvärdet på 500. 000, att vara begränsad pris 1 795 miljoner, under samma betingelser som i exemplet ovan.

stuga för en miljon

Ange din stuga på en av de trendigaste skidorter, finns det en stor chans att det kan vara värt en miljon. Kanske använder du också stugan mer. Vi antar att du spenderar miljontals 25 dagar om året och att driftskostnaderna är 20 000 kronor per år.

Dagens pris för den här miljonstugan kommer att uppgå till totalt 2 482 kronor.

Cabin för 2, 5 miljoner

Äger du en lyxhytt till 2 500 000 miljoner, som vissa faktiskt gör, dagens kurs under 5. 287 miljoner. Då antar vi att du är i stugan i 25 dagar om året. Vi har satt driftskostnader till 30 000 kronor.

ADVERT

Mest populära