All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Höga driftskostnader på huset?

Uppvärmning är det största utgiftsobjektet du kan göra något åt. Vad är den årliga elförbrukningen för hemmet? Kom ihåg att konsumera trä, olja eller andra energikällor också. Är konsumtion mycket hög kan det vara dags att titta på möjligheter till energieffektiva?

- Vår erfarenhet är att det finns stor potential för energieffektivitet i de flesta hem. Som ett resultat har vi förberett konkreta råd för olika typer av bostäder som finns på www. Enova. nej / hem, säger Hugnes.

Vilka åtgärder som är mest relevanta för ditt hem kommer att vara ett individuellt beslut, men det är vanligtvis alltid lönsamt att vara energieffektivt när man tittar på driftskostnaderna under flera år.

Isolering och tätning ger störst effekt

Vad är isoleringsstandarden i golv, vägg, fönster och tak? Uppvärmning kan stå för 60 procent eller mer av energikostnaderna. Välisolerade hus kräver mindre värme och gällande föreskrifter innebär ca 30 cm isoleringstjocklek i golv / tak och 25 i väggen.

Bra isolering hjälper dåligt om det drar kall luft och läcker varm luft. Norska hem läcker värme för cirka 3 miljarder kronor i elkostnader varje år. En täthetskontroll kan avslöja om ditt hus har luftläckor. Stora läckor betyder större krafträkningar och är en börda för både ekonomin och inomhusklimatet.

Fönstren bör ges extra uppmärksamhet. De kan stå för 40 procent av värmeförlusten från utsidan av ett hus. Om det finns behov av byte bör du välja 3-lags lågenergifönster, helst märkt med "Enova Recommends", som är en etikett för extra energieffektiva fönster. Se www. Enova rekommendera. nej

Värmebehandling anpassad till ditt behov minskar avfallet

Har ditt värmesystem termostater med dag och natt att sjunka? Det finns ingen anledning att huset bör hålla samma temperatur hela dagen. Ett bra ledningssystem sänker temperaturen när du sover och när ditt hem inte används, till exempel under dagtid när du är på jobbet eller i skolan. Det minskar behovet av uppvärmning med 15-20 procent, vilket sparar energibesparingar.

Byt till effektiva värmekällor

Finns alternativa värmekällor eller är huset ensidigt beroende av ström för uppvärmning? Makt är vanligtvis den dyraste när det är kallt, och det kan vara trevligt att ha alternativa sätt att värma hemmet. Moderna vedspisar, träpellets och värmepumpar är miljövänliga alternativ som minskar uppvärmningskostnaderna.

Ved är en miljövänlig värmekälla och ett strömavbrott. Köpeskillingen är relativt stabil och ger dig förutsägbara kostnader för avfyring. Vedovner ger tillräckligt med värmeffekt även under de kallaste perioderna då elpriset är högst.De bästa rengörings kaminer har en verkningsgrad på cirka 80 procent, medan de gamla spisar kan ligga på endast 50 procent. Om du har en öppen spis i huset är det vanligtvis möjligt att montera en eldstad.

välja mer energieffektiva produkter

När du väljer vit- och brunvaror kan det vara frestande att tro att de besparingar på en enda produkt är inte nödvändigtvis så stor. Tänk på att mängden av sådana produkter i ditt hus är tillräckligt stor för att besparingspotentialen ska vara betydande. Välj väsentligen produkter märkta A ++, dessa använder 40 procent mindre energi än de som är A-märkta. Om du konsekvent väljer den mest energieffektiva enheten kan du spara hundratals dollar per år i energikostnader.

Ska du köpa en ny varmvattenberedare, det finns också versioner med tilläggsisolering på marknaden, där värmeförlusten reduceras med 30-40 procent jämfört med vanliga värmeelement. Reservbuskar är de enklaste åtgärderna du kan göra för att begränsa strömförbrukningen av vattenuppvärmning. I ett hus på ca. 120 kvm är det vanligt att använda ca. 2. 500 kWh att tända ett år. Det är fullt möjligt för de flesta hushåll att rationalisera användningen av ljus, så att konsumtionen förs ner till 500 kWh per år.

Enova ger dig gratis energirådgivning

Är du i tvivel om vad du ska göra? Enova har skapat den fria svarta tjänsten "Enova Svara" där du kan svara på frågor om energieffektivitet. Ring 800 49 003, skicka frågor för att svara @ enova. nej eller använd chatten på www. Enova. com / home.

Enova Svarer administrerar också statliga stödsystem för hushåll. Genom detta system kan du få ekonomiskt stöd för inköp av pelletspisel, pelletsskärm, centralledningssystem, vätskevatten / värmepump, luft / vattenvärmepump och solfångare. Produkter i supportprogrammet stöds av upp till 20 procent av dokumenterade kostnader, upp till maximalt stöd. Den har tilldelats 40 miljoner kronor för 2010 och det är principen "först till moth", men kom ihåg att ansöka innan du köper. Du kan söka online på www. Enova. nr. Ordningen fungerar så att sökande kan få stöd, men betalning kommer endast att göras efter det att åtgärden har slutförts.

Läs också:

Göra något om dina energikostnader!

I de dagliga färre konsumenterna berörs värmesystem, elräkningar och nätverksleasing. Men om du köper hus bygga du ...

ADVERT

Mest populära