All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Högglans

Kockar i pannkakahuset på Bærums Verk. Rummen är fulla av mästare och lärlingar. De målar tak, dörrar, lister och väggar. Alla klädda i vitt. Penslar som sträcker sig över remsan och träet, gör söt musik i den traditionella gatan i Bærum. Utanför finns trähus målade med linolja.

- Se till att penslarna alltid är färska och våta. Se hur föraren fungerar. Nu är färgen i rätt riktning. Var snabb, det torkar snabbt.

När mästaren visar

behöver Bo Lunde fler lärlingar i ämnet. "Jag skulle vilja ha 16-åriga rätt i operativt arbete. Då tar de teori och skolan längs vägen. Det bästa sättet att lära sig är att träna på byggarbetsplatserna.

Malermester Bo Lunde är i bra form. Han spelar med penslar och färg. Det ser så lätt ut som han målar. Lärare Tone Holten Eriksen och Goran Palani följer noggrant. De vet att Bo är mästaren. Vad han gör är rätt. Hans erfarenhet kommer att användas för när deras svenska tentamen står för en resa.

Eget språk

Det är viktigt att undvika 'lefser', 'korv' 'droppar' och 'semester'. Ord som vaknar leendeens leende. De har sitt eget språk. Och sin egen stil. Tatueringar på armen och hatten på huvudet. Och handskar på fingrarna. Enligt Bo finns en ny trend bland norska målare.

- Framtidens målare tänker på hälsa, säkerhet och miljö, ler han.

Från olja till vatten

- Det har varit mycket under de 15 åren jag har varit i branschen. Utvecklingen har varit enorm. Särskilt inom färgteknik. Före det fanns oljemålning. Nu använder vi bara vattentäta produkter, säger mannen som lämnade branschen när han blev kär i en norsk tjej.

Börjat i en biograf

Innan bodde han i Danmark och var en utbildad VVS-grossist. Därefter träffade han dottern till den berömda målaren Jens Petter Lunde.

- Svärfaren undrade om jag också skulle vilja försöka målningsbranschen. Jag fick en rulle och svart färg. Den dagen rullade jag en hel biograf. 21 år började jag som en lärling. Måleri har blivit mitt liv, säger han.

Interaktion ger styrka

Ton hänger upp taket på pannkakshuset. Hon gnistrar och målar varandra. Lua och tatueringar är på plats.

- Bo, kan du komma? Jag måste låna dina långa armar.

Han kommer och sträcker armarna till vers innan de sveper med borsten.

- Det här ser trevligt ut. Stå på, säger han.

Han vet att beröm gör att folk känner sig bekväma.

- Jag hade tur och fick en lärling på Bo. Nu lär jag mig nya saker varje dag. Drömmen är att bli målare, säger lärlingstone Holten Eriksen.

Så ljuset i köket

Tone föll för målningsprofessionen när hon målade sitt eget kök.

- Den manliga erfarenheten fick mig att fortsätta. Jag ville vara en målare. Att måla är roligt och avkopplande samtidigt.Lyckligtvis fick jag lärling vid Bo. Jag är stor här, säger hon.

Varierade dagar

Oslo-tjejen går till skolan en dag i veckan. Resten av tiden är full roll med Lunde. En dag på Gardermoen. En annan dag i ett litet trähus på landet. Det är den variation hon tycker om.

- Jag satsar på de gamla målningsteknikerna. När jag arbetade på Folkmuseet förstod jag hur spännande det är att använda gamla metoder för att återställa gamla saker, säger 33-åringen.

Snabba resultat

Goran lär mästaren av mästaren. Han behöver den dagen då den svenska tentamen ska utföras. Att vara en lärling erbjuder stort utbud varje dag. Bo är en bra chef som hjälper oss med allt, säger han.

Goran Palani är också en lärling på Lunde. Han avslutade precis dörren Bo började måla. Nu ser han sitt eget arbete.

- Det är kul att se resultaten direkt. Jag ångrar inte valet. Hantverk är något jag alltid varit intresserad av. Jag tror att jag kommer att njuta av ämnet, säger han.

Utanför möjligheter

Bo Lunde säger att det finns orörda möjligheter i målbranschen.

- Denna karriärväg kan leda till många möjligheter. Du kan bli dekoratörer, industriella målare eller gå till underhållningsindustrin. Jag vet att fler arbetar på filmer och i större tv-program. Utbildningen kan också göra dig till en attraktiv tapeter eller golv. Du kan också utbilda dig själv och bli brandman, produktkonsulent eller arbete inom byggnadsskydd. Det är nästan omöjligt att begränsa vad du kan använda ämnet till, säger han och tror att en bra hantverkare också måste lära sig konsten att arbeta effektivt.

- Logistik och planering är en viktig del av ämnet. Men det viktigaste är professionell stolthet. Du kan se ett levande bevis här, han ler och pekar på hans färgglada gäng som ger trygghet för Bærums mest kända pannkakahus.

ADVERT

Mest populära