All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Höga ambitioner, låg budget

Bondegården utmärker sig, delvis på grund av sin brist på arkitektoniska egenskaper, och för att man ofta får lite spännande hem.

Under senare år har det emellertid blivit allt fler modeller på marknaden som visar något annat. Några av dem har till och med vunnit arkitektoniska priser.

Den som väljer en crafthouse idag kan därför hitta ett hem med både yttre och inre egenskaper.

Familjen i Buvika, ett par mil utanför Trondheim, har lyckats ge personlighet och beröring. De har ändrat båda planlösningarna och gått på egna sätt när det gäller materialanvändning.

Äta krokar: Matkroken är förtjust i den gula garderoben och Woods tapeter från Cole & Son. Toseteren är från Ikea, och tillsammans med Eames sidostol och gamla Budal stolar gör det en fin blandning runt bordet. Kuddar från H & M Home, industriella lampor från Home & Cottage. Foto: PHOTO: Anniken Zahl Furunes

PERSONLIG PREGUE: Huset utanför Trondheim är ett förtöjningshus, men ägarna har gjort så stora förändringar att hemmet har sin egen känsla. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

Ferdighus i Trøndelag

Ferdighus + byggnadsfält + by i Trøndelag = förtroende? Inte på något sätt. Även när du sätter storågen inuti dörren ser du att det här inte är ett A4-hem. Här är gummi- och betonggolv och väntar på att bli härdat.

- Vi är en aktiv familj och vill ha ett hus som tål hård användning. Det är bra att skate och åka på korridoren, säger Hege Åbelvold.

Hege är ursprungligen från Stranda på Sunnmøre medan mannen Thomas Dahl är från Trondheim. När barnen anlände började de längta efter ett landsliv - och lite tystare takt. Valet föll på Buvika, en bosättning några miles söder om Trondheim. Drömplatsen hade en klausul: De var tvungna att bygga ett bygghus från katalogen till Norgeshus. Hege och Thomas visste vad de ville ha.

- Vi flyttade från ett bostadshus och ville ha ett tändarehus med en mer traditionell känsla, säger Hege.

Ändrad layout och materialval

RØFF VEGG: Hege ville ha en ojämn panelvägg i köket och slutligen slutade med en rupanel som skulle användas under tak. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

ARVEGODER: Fåtöljet som Hege har ärft har ett fint utrymme mellan stora fönster. Här är det trevligt att sitta och kika ut. Sköldlampan är från Cornelias hus. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

KUL VEGGDEKOR: I en mysig krok mellan vardagsrummet och köket har Hege en bildvägg och rymmer några gamla arvslingar. Vasen på bordet är från Ikea. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

Det första de gjorde var att studera och justera räkningarna. De ändrade både planlösningen och materialvalen.

- Vi fann att det var okej att göra input till byggföretaget.Men vi hörde ofta "det går inte" och "jag skulle inte ha gjort det sättet". Då måste du lita på dig själv - och uppfylla dina krav. Vårt motto är att du får vad du vill ha.

Huset byggdes inom åtta månader, men paret spenderade länge på att planera. De fick inspiration från webben och från olika huskataloger, diskuterade och skisserade.

- Vi frågade oss "Vad vill vi ha med det här huset?". Vi var överens om att det viktigaste var att vi kunde vara aktiva, både inifrån och ut. Sedan vi flyttade ut ur staden, skulle vi också ha möjlighet att se biograf och konserter hemma i vardagsrummet, och vi ville ha utrymme för många vänner och övernattningsbesök.

När idéerna överfördes till skisser resulterade det i ytterligare två ark. På så sätt fick de plats för ett stort loftrum, ett extra badrum och en hel fyra sovrum.

Stram budget

Budgeten var stram, så vi var tvungna att ständigt bedöma vad vi kunde ha råd med. I efterhand anser vi inte att vi har äventyrat hur huset ska se eller fungera, för med lite pengar blir du kreativ.

FELSÖKNING: Den perfekta atmosfären på mörka och kalla dagar. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

PERFEKT FÖR HEMEMESPA: Badrummet är stort och familjen är ofta hemodlad. Interiören heter Mano och är från Kvik. Kakelplattorna är italienska och är från Bergersen Flis. Avföringen är från Ikea, medan mattan är från Living. Rupanelet är färgad i färgen Drivved. Stolen är en stol. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

LUNVENTUR: Färgen på sovrummet är varmt och kallas varmt linne. Sängkläderna är från Pomp de Lux. Ljusstrålen är från Ikea. Foto: PHOTO: Anniken Zahl Furunes

Även om de förändrats relativt mycket på de ursprungliga räkningarna var huset inte mycket dyrare än det ursprungliga priset.

- Med tanke på att vi ändrade både layouten och utformningen av huset själv kostade det förvånansvärt lite. Vår erfarenhet är att detta inte är en enorm extra kostnad, så länge du kommer in i processen tidigt. Att bygga på eller göra förändringar i eftermiddagen kostar mycket mer.

Hon är utbildad inredningsarkitekt och han är en hantverkare, så de har både professionell expertis. Dessutom hade de renoverat två lägenheter tillsammans tidigare. Det var användbart när de skulle byggas från början.

- Det är krävande att bygga hus, och vi hyrde en lägenhet i närheten så att vi kunde vara nära byggprocessen, säger Hege.

Grovt golv

Överst på önskelistan stod golv som klarar av grov användning. Den mest uppenbara lösningen var att välja massiva trägolv, men eftersom det var dumt, var de tvungna att tänka igen.

- Vi fann att betongen är både hållbar och funktionell, men vi var tvungna att gå några rundor med oss ​​innan vi gick för den lösningen. Nu är golvet några av de saker vi är mest nöjda med.

Efter två och ett halvt år i ett nytt hem sluter familjen att huset fungerar som planerat. Industriell golv i korridoren tar emot cyklar, skidor och skateboards med den bästa kursen. I taket hänger bjälkarna en stege som fungerar som en skivspelare, och krokarna tolererar också att mamma och pappa tränar med slingar.Badrummet har blivit ett litet spa för hela familjen, de tillbringar mycket tid på den rymliga kök och vardagsrum fungerar som biograf och konsertsal däremellan.

- Natur, är projektor och högtalare i vardagsrummet inte det finaste jag vet, men jag måste erkänna att det finns mycket nöjd med den typ av anläggningar.

På bordet

Ännu innan huset byggdes tänkte paret om hur man skulle förse det friliggande huset.

- Vi tog mätningar av möblerna för att se till att de passar. Det skulle vara för sent när huset var klart, säger Hege.

KONTOR OCH STUDIO: På andra våningen finns Heges fotostudio och kontor. Kontorsbordet är ett gammalt köksbord Hege har fått från mamman, lampan är från Ikea. Foto: PHOTO: Anniken Zahl Furunes

BOLTREPLASS: Här kan små akrobater skryta. Foto: PHOTO: Anniken Zahl Furunes

Således har familjen rymt många av sina gamla ägodelar och arvingar. När de Trøndelag traditionella Budal stolar, den fina träbord och fåtöljer från sina morföräldrar - och barstolar från hennes barndomshem.

- För mig betyder det mycket möbler med patina och liv, och jag gillar levnadsmaterial kombinerat med gammalt keramik och glas.

Det viktigaste för Hege är emellertid att möblerna faktiskt används för att göra det inte bara för dekoration.

- Genom det interiör du väljer visar du vem du är, och jag vill att folk ska känna att vi är rasande. När vi hade en väns besök den här dagen slog han benen på bordet. Det är så jag vill ha det.

Läs också:

De kompakta färdiga hus

Detta är viktigt när man köper en prefab

Förändringen färdiga hus - se hur det var

Boy: Ingen tvekan om att det bor en aktiv kille här. Bord- och lagringsställ från Ikea. Hylla över skrivbordet är tillverkad av en hobbyplatta från Ikea och färgad i färgen Drivved. Mall från wallsticker. nl, taklampa från Nud, bordslampa från Ikea. Gardinerna är gjorda av tyg från Stoff & Stil. Foto: PHOTO: Anniken Zahl Furunes

JENTEROM: Gul är coolt. Living room har tapeter från Ferm Living. Lampan från Nud är klädd med en skärm från syster Grene. Stackbänk från Nordal, vitbord, rack och förvaringsställ från Ikea och uggla stencil från Ferm Living. Det lilla bordet är ett gammalt sängbord. Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

Stort prov på längdskidåkning

ADVERT

Mest populära