All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Så är handdukar mjuka igen

Få saker känner av att de rullar upp stora, tjocka och läckra handdukar efter bad eller dusch. För många av oss är det bara detta som är synonymt med en övernattning på ett bra hotell; Handdukar som är så stora, vita och helt mjuka att man nästan brinner för att rulla ut ur handduken och in i kläderna.

Kanske har du försökt återskapa känslan av hotellhelgen eller spa-besöket hemma i badrummet och gick till inköp av stora - och kanske också ganska dyra - handdukar? Men tyvärr är glädjen ofta inte långvarig och efter tvätt har många funnit att handdukarna har blivit både hårda, naken och mindre absorberande.

Men innan du slänger och börja om igen, kan du prova detta trick:

Tvätta handdukar med vinäger och bakpulver

Enligt amerikanska hushållens Site Bright Nest är ett vanligt problem som handdukar slutar så småningom långt mindre mjuka och läckra än de var i sitt ursprungliga skick.

- Hårdvatten och alltför mycket tvättmedel och tvättmedel vid tvätt kan göra att handdukarna blir styvare och absorberar mindre vatten, förklarar platsen.

- Handdukar absorberar tvålvatten och tvättpulver, vilket gör att fibrerna blir tunga och styva och det kommer inte att känna sig så bekvämt att torka som det gjorde när handdukarna var nya och mjuka.

LITTLE HELPS: Du har förmodligen den här lilla flaskan i matkakan redan. Foto: Foto: Trine Jensen

Men lösningen är lyckligtvis både enkel och prisvärd:

Tvätta hus med cola

- Använd vinäger i diskhon som du normalt skulle använda sköljmedel, förklarar hemsidan.

- Inte nog med att ättika inte lämna dina kläder är minst lika mjuk som den effekt du får genom att använda sköljmedel, men du kommer också få kläder som är mindre statisk och som också luktar ren och väl på ett naturligt sätt.

Webbplatsen förklarar att vinäger fungerar som en naturlig sköljmedel eftersom det löser bara rester av tvättmedel och tvål som är kvar på fibrerna av handdukar, och gör det möjligt för vatten att komma på rätt sätt för att rensas handdukar igen.

Gör så här: Då och då bör du köra dina handdukar på två handfat med denna enkla lösning: För det första, tvätta handdukar på en diskbänk med bara varmt vatten och en doseringssked med vinäger. Detta kommer att lösa upp mineralavfall från hårt vatten och överskott av tvättmedel.

Tvätta sedan handdukarna i ett handfat med varmt vatten och ett litet måttbricka med läsk. Detta avlägsnar all lukt från handdukarna och gör att du luktar bara ren och fräsch.

Droppsköljmedel

REMOVAL APPLIANCE: Experter rekommenderar att du inte använder sköljmedel när du tvättar handdukar. Men en liten kopp vinäger i det nya och naglarna håller handdukarna mjuka.Foto: PHOTO: Trine Jensen

Även om tyget av tygmjukmedel är att göra tvätten mjukare och mer doftande, kan du faktiskt göra dig själv en skönhetssalong genom att använda den i handfatet när du tvättar handdukar.

Du behöver aldrig rengöra

- Vi rekommenderar inte att du använder sköljmedel när du tvättar handdukar, förklarar Siv Egger på Ikea till Click Housing.

- Sköljmedel reducerar handdukans absorberbarhet och bör därför undvikas om du inte vill sluta med handdukar som både absorberar mindre vatten när man vågar men också känner sig hårdare och grovare mot huden.

Detta bekräftar produktionschef hos Kid Interiør AS, Veronica Lund Nilsen.

- Det bästa är att undvika tygmjukmedel, även om många tror att det kommer att göra handdukarna inte så mjuka som du vill ha dem, förklarar Lund Nilsen till Click Housing.

- Kosmetika lämnar rester på handdukar som byggs upp till en slags vaxaktig beläggning över tid och kommer så småningom att göra att dina handdukar blir nästan vattenavvisande, vilket givetvis betyder att de inte gör sitt jobb med torka väldigt bra.

Tvätta handdukar med handdukar

De flesta människor är bra på att sortera vit från färgad och 40 grader från 60 grader när det gäller tvätten. Om du håller handdukarna i högsta skick kan du dock vara mer försiktig när du separerar tvätten.

- Vit handdukar bör i synnerhet tas hand om, förklarar Hege Hansen, köparen och produktutvecklaren av Princess Group. nej, klicka på bostäder.

Nio tips för det renare tvättstugan

- Tvätta bara vita handdukar med andra vita handdukar och låt inte fresta dem med vita skjortor eller lakan. På det sättet undviker du att duppar och handdukarna håller också färgen längre.

Och överdriv inte användningen av tvättpulver.

"Det finns ofta mycket hälften av det rekommenderade beloppet", berättar Hansen.

Torkning i en torktumlare

Dålig eller inte snabb nog spinnning kommer att göra att handdukarna blir mycket fuktiga när de hängs för att torka, vilket i sin tur kommer att få dem att känna sig styvare när de är torra.

- Handdukarna känns mjukare genom bra spinning och användning av torktumlare, förklarar Hansen.

- När du tömmer armaturen i torktumlaren kommer du att upptäcka att handdukar är löst mycket när de rullar. Naturligtvis bär detta på handdukarna, men god kvalitet handdukar är gjorda för att motstå torken och, som sagt, kommer att förbli mjukare på detta sätt än att låta dem hänga för att torka.

Smaken är som baksidan

Men enligt Hansen tror inte alla att tjocka handdukar är bäst att våga med.

- Jag tror att det kommer att bli lite smak och nöje, förklarar experten.

KIND LÖSNING: Kanske inte helt så ny, men i alla fall ganska så mjukare än tidigare. Foto: PHOTO: Trine Jensen

- Vissa människor tycker egentligen om "gamla och styva" handdukar, eftersom de tycker att de har bättre absorptionsförmåga.

Här är världens coolaste inredningsbutiker

Hansen förklarar att tjockleken på handdukarna och hur vanlig den är över den andra, varierar faktiskt från plats till plats.

- I länder som England och Förenta staterna är handdukar upp till 700 gram per kvadratmeter, medan i Norge använder vi de flesta handdukar med en tjocklek av 400-550 gram. På Princess säljer vi handdukar hela vägen ner till 320 gram per kvadratmeter, vilket är mycket populärt, till exempel på stora strandhanddukar som snabbt torkar och tar upp lite utrymme i resväskan.

Tänk på: Alla nya handdukar, som andra intima produkter, ska tvättas före första användningen och uppnår inte full absorption innan de tvättats några gånger.

Läs också:

Varför rensar det inte?

Tvätta inte dina underkläder vid 40 grader?

Hur man väljer rätt torktumlare

TRE: Vem kunde ha trott att någon ättika var vad borde? Foto: PHOTO: Trine Jensen

Därför rengör du filtret i torken

ADVERT

Mest populära