All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att vårda dig trämöbler

slarvig dig med markarbeten, är chansen att du har på det igen nästa år.

Utgångspunkt

Det bästa sättet att behandla dina tripletter beror på vilken typ av träd de är gjorda i och vad de behandlas med. Här finns tips och råd om hur man kan behandla möbler med

 • Paint
 • Stain
 • Olja - för lövträ
 • - och vad du ska göra med möbler i tryckimpregnerat trä.
 • Färg

  Med färg har du stora variationer: Vem säger att du måste måla alla möbler i samma färg? Foto och styling: Tone Solheim / ifi. nej Visa mer

  Har färgen börjat avta? Om möblerna är obehandlade kan du klippa ut punkterna två och tre, eventuellt punkt ett, om möblerna är helt rena.

  Om du gör noggrann förberedelse, håller du oftast på att måla möblerna varandra till ett tredje år - beroende på väder och klimat - och där möblerna står.

  1: Tvätta

  Tvätta bort smuts och eventuell fungicid / jordgaller med lämpligt tvättmedel. Skölj väl med vatten efteråt.

  2: Ta bort

  Använd en lämplig färgskrapa och skrapa loss lös färg.

  3: Puss

  Använd slippapper och polera över möblerna för att säkerställa en jämn yta som kan appliceras på färgen. Var noga med att borsta bort allt smutsdamm framför dina skäl + målare.

  Om du har målat hela vägen ner till trädet bör du behandla treblesna med speciella produkter som impregnerar trädet före dina anledningar. Foto: www. ifi. com mer

  4: Applicera primer olja

  Det finns ett antal produkter på marknaden som ger extra skydd för målade möbler, såsom olika typer av grundolja. Var försiktig med slutstyckena, där fukten är lättast att tränga in i trädet. Se också till att du tillämpar detta under möbelens ben, speciellt om de är i gräs eller på en yta där vatten enkelt samlas, så att du undviker att ruttna.

  5: Basic

  Har du skrapat färgen bort hela vägen ner till trädet, kanske du vill fundera möbler. Detta ger också bra vidhäftning till färgen. Välj en mall som är anpassad för användning. Låt smutsen torka helt innan du målar, så att färgen bubblar.

  6: Måla

  Äntligen måla möblerna, två rockar. Se till att du använder färg som är avsedd för utomhusbruk, även om möblerna är täckta, till exempel på en veranda. Dugg och fukt på natten tårar också på färgen.

  Det är värt att måla två rockar. Låt färgen torka väl mellan första och andra kappan.

  Med beis blir trädets struktur tydlig. Foto: www. ifi. nej Visa mer

  Beiset trä

  Har de färgade utemöblerna varit lite slitna i färgen eller helt enkelt vill ge dem en ny färg? Vid en fläck, liknar proceduren huruvida du har nya eller gamla möbler.

  Beis är den behandling som vanligtvis kräver minimal underhåll och är lättast att bibehålla.Det håller också trädstrukturen bättre än om du målar.

  1: Tvätta

  Tvätta möblerna med tvålvatten, helst med svamp och alger.

  2: Beis

  Applicera två lager av beis i önskad färg. För att få bästa möjliga resultat borde du antingen borsta i samma färg eller bieträ som först lyser, eftersom det är genomskinligt.

  Oljeträ

  Ryggstöd i teak, med och utan olja. Foto: www. ifi. nej Visa mer

  Olja passar bäst för möbler i ädelträ, till exempel teak. Dessa typer av trä bör stanna länge, även om man inte kan behandla dem, men många föredrar skenet fet möbler får, i stället för grå och torr trämöbler.

  Trämöbler som sticker ut bör oljas en eller två gånger om året, lite efter väderförhållandena där du bor.

  1: Tvätta

  Underlaget måste vara rent och torrt, så att gamla eller smutsiga möbler ska tvättas med lämplig produkt.

  2: Puss

  Använd ett fint slippapper och polera över möblerna för en jämn och fin yta. Borsta bort allt dammdamm.

  Applicera oljan med en pensel eller tyg - om du inte väljer en av de nya smarta sprutorna. Foto: www. ifi. nej Visa mer

  3: Applicera olja

  Applicera olja avsedd för utomhusbruk med en trasa eller borste. Låt oljan torka i några timmar och applicera mer olja om alla kommer in i trädet när man applicerar först.

  Tips: Nordsjø har praktiska sprayboxar med olja för ätbart trä. Dessa finns i genomskinliga eller pigmenterade varianter och kostar 2-300 kronor. Om du väljer en spray ska du spraya möblerna två gånger. Låt oljan få 3-4 timmar att dra in i trädet mellan varje gång.

  4: Gnugga in / ta bort överflödig olja

  När träet är mättat med olja, får överflödig olja lämnas på ytan. Gnid in och torka av överflödig olja med en ren trasa.

  Impregnerat tre

  Impregnerat trä kan (och bör) målas eller färgas. Foto: www. ifi. nej Foto: www. ifi. nej Visa mer

  Många har köpt tryckimpregnerat trä i tron ​​att det inte behöver användas. Det har dock inte tillräckligt skydd mot vind och väder och ser väldigt grå och ledsen ut. Så här ger du tryckimpregnerade möbler ett nytt liv:

  1: Fukt trädet

  Skölj eller häll vatten på trädet för att få det att blötläggas.

  2: Speciell produktrening

  De flesta tillverkare har specialprodukter som rengör trädet och gör det klart för behandling. Leta efter produkter med "terrass" i namnet. Applicera möblerna eller terrassrenaren med en pensel och låt den fungera under den angivna tiden. Vissa av produkterna kräver fukt att fungera, så se till att träet inte torkar ut, om det anges i bruksanvisningen.

  Tips: Fyll en pumppistolflaska med vatten och duschmöbler för att få vattnet jämnt utåt utan att skölja veden.

  NB Dessa produkter kan innehålla frätande ämnen, så läs instruktionerna noga och använd skyddad skyddsutrustning.

  Specialiserade produkter applicerar tryckimpregnerat trä med pensel eller rulle. Foto: www.ifi. nej Visa mer

  3: Rengör

  Skölj väl för att ta bort alla aktiva ingredienser. Borsta en borste med naturlig pensel och kom ihåg att bära skyddsutrustning.

  Låt trädet torka innan det hanteras ytterligare. Minst 24 timmar rekommenderas - men helst längre om det inte fungerar torrt.

  Vissa rengöringsmedel rekommenderas endast i kombination med andra produkter. Detta kommer att anges på produkten, men om du är osäker, fråga återförsäljaren.

  4: Impregneringsolja

  Det finns ett antal produkter på marknaden som ger extra skydd för trä som kommer att stå utomhus. Var särskilt uppmärksam på trädens ändar, eftersom dessa är enklaste att absorbera fukt.

  5: Färg eller fläck?

  När träet är klart och torrt kan du måla eller borsta. Vi rekommenderar att du vänder dig var du kan, eftersom det kräver mindre underhåll senare.

  Om du väljer ett staket ska du använda minst två skikt. Låt dammningen torka i minst 24 timmar mellan varje lager.

  Om du målar, borde du tänka bra. Applicera två lager färg för bästa resultat. Låt grunts / måla torrt helt mellan varje kappa.

  Följ de procedurer som beskrivs ovan.

  Ett par skinnfärger, och utemöblerna ser gnistrande nya ut. Foto: www. ifi. nej Visa mer

  Källa: Jotun, Nordsjø, Beckers, Informationskontor för färg och inredning.

  Artikeln publicerades först på DinSide i maj 2008

  ADVERT

  Mest populära