All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

För att vårda dig murgröna

murgröna eller murgröna, är en allmänt använd grön växt, och vi finner dem både ensamma och i grupp tillsammans med andra blommor i krukor och burkar.

De klättrar exakt var du vill och finns där för otaliga former. Vad sägs om ett litet hjärta till flickvännen eller en stor pyramid till vardagsrummet?

Det tar mycket omsorg, och det går bra med dig, det är ganska möjligt att det lever längre än dig.

En äldre gammal

Utom det öppna kan denna växt vara väldigt lång och mycket gammal. Det finns tydligen växter i Frankrike som är över 450 år gamla, och i Italien talar de om växter som är 1000 år gamla. Fortfarande är det förmodligen den vanliga små krukväxter som de flesta av oss tänker på när vi hör namnet murgröna.

Många former av murgröna

- Det producerade murgröna hjärta, cool, cirkel, spiral och pyramid, och de är också tillgängliga i alla storlekar - från miniatyr till stora skulpturala växter, säger Helen Bergh vid Informationscentralen för blommor och växter.

Hon säger att den vanligen använda ståltråden i olika former som espalje när man ska forma växter, men även andra material kan användas.

Växt murgröna ut

Även om vi vet murgröna bäst som krukväxt, det finns inget i vägen för att plantera ut på sommaren. Det kan tåla lite kallt och är därför lämpligt för plantering med andra grödor i en kruka på terrassen eller vid ingången.

Reproduktion: Känn dig fri att umgås på sommaren. Det kan tåla lite förkylning. Foto: Foto: www. Colourbox. com

I trädgården är den också lämplig som bottendäck.

Endast bifogad en gång

Det är de starka sugrotsarna som gör det möjligt att klättra, men det finns vissa undantag.

Enligt Wikipedia är Eføyen starkt bunden till kalk och cement, och det brukar inte växa på ett plant skogsmark. Det är bäst att klättra på stenmurar och berg, men var medveten om att den bara passar en gång.

Om du har lossat den, kommer den inte att klättra igen.

Eføy gillar skugga

Murgröna kan delas in i gröna blad och broccoli murgröna. Den gröna bladvarianter är inte så förtjust i stark sol. Av denna anledning är denna murgröna företrädesvis placerad i skugga eller halv skugga, och inomhus är växten skyddad från direkt solljus.

- Grön bladig murgröna kan tåla en skuggig plats. Det kan därför användas bra i trapphus och går in. Det här är ofta coola rum, och här kommer växten att trivas extra, säger Tone Bergh.

Inte för torr

Dekorativ elfenben: Med sina långa grenar är murgröna en dekorativ och spännande växt. Foto: Foto: upplysningen kontor för blommor och växter

Brutna blad murgröna, men måste ha en ljus plats, men också denna trivs bäst i svala omgivning.

"För båda varianterna är det viktigt att jorden inte torkar helt.Då kommer de att misstas och förlora bladen. Om en murgröna placeras på en varm och torr plats, är det också benägna att snurra kvalster ", skriver trädgård kedja Bo grönt på sin webbplats.

Använd sprutflaska

Ett bra tips är därför att hålla anläggningen måttligt fuktig. Dessutom bör du gödsla murgröna din fjortonde dag under växtsäsongen

-.. planen trivs också bra med regelbunden besprutning bladen, säger Helen Bergh är en sprutflaska med andra ord en bra investering om du vill få murgröna din att frodas anläggningen kan. enligt Bo grönt beskäras under hela året.

Fakta om murgröna

i det vilda lever murgröna på trädstammar, väggar och murar, och det är särskilt utbredd i södra Europa, Nordafrika och Asien. växer dock enligt Wikipedia vilda på gynnsamma platser i södra Norge, och även i Norge, bör det finnas murgröna av imponerande storlek. Enligt norska uppslagsverk är den största kända träd i det här landet på Ånuglo i Tysnes. detta kommer att ha en cirka 40 centimeter tjock stam och är uppenbarligen över 20 meter hög.

Visste du att:

Eføy har använts för brännskador och röda ögon. Detta beror förmodligen på att bladen innehåller glykosid.

Källa: Norwegian Encyclopedia

Visste du:

Ivy är en giftig växt med starkt irriterande sav och giftiga bär. Om du smakar elfenben, kommer du att ha magont, bli illamående, kasta upp eller ha diarré. Dessutom kan mun och svullnad blåsor utvecklas.

Eføy är dock inte den enda giftiga växten.

Källa: Directorate of Health

Se också:

9 trendiga trädgårdstips

Sommar-blommande lök i burk Rog fartyg

15 steg till en nivå trädgård

Det är dags att klippa bush

Enkla tips för färsk krukväxter

ADVERT

Mest populära