All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så sparar vårplenen

Slutligen kommer vintern att dra sig tillbaka, och så småningom uppträder barkmarken. Men då märker du att gräsmattan ser ganska dum ut. Och kanske finns det markerade fläckar på gräsmattan, som visar sig vara en svampbeläggning. Så vad gör du, för målet är en grön och fin gräsmatta för sommaren?

Oroa dig inte, i de flesta fall kan även den mest skadade våren sparas. Det handlar om enkla steg.

- Även om det ser ledsen ut, tar det ofta lite tid, säger en forskare vid Bioforsk, Trygve Aamlid, att klicka. nr.

Plastrive och topp dressing

Men även om ett vintertrick ofta görs på gräsmattan kanske du vill hjälpa det lite.

- Låt gräset torka och du hittar plastremsan och raka försiktigt av det döda gräset, beskriver Aamlid.

- Och sedan kan du gödsla med ett gödningsmedel, cirka två kilo per 100 kvadratmeter. Helst bör gödselmedel kompletteras en gång i månaden under hela sommaren.

SNOW MUG: När snön har återgått, kan vita fläckar av snödroppe vara kvar på vissa ställen. Vanligtvis torkar den in och försvinner av sig själv. Alternativ kan sprutas med järnvitt vin som dödar formen. Foto: PHOTO :: Noricum on Flicker. com. Vissa rättigheter reserverade.

Som ett alternativ till bara gödsel, föreslår Bolius. dk att blanda en så kallad topp dressing. Den består av bra markjord, grov sädessand och några handfuls gräsfrö och lite gödningsmedel.

Detta ger dig mossfri gräsmatta

Hagelands hemsida har följande förslag för att blanda toppdressing: Blanda fyra hinkar med sand till en hink med god mark. Blanda det här bra och strö eller spotta det ut. Om du har kompost kan jorden bestå av en halv kompost.

"När det sållas användning en kvast eller trevlig tår att distribuera ojämn slipning. Vatten eller vänta på regn", skriver de på sina sidor, men tillägger att om övergödsling är över två centimeter så det måste sås i igen.

- Användning av topp dressing är väldigt bra och kompletterar Aamlid.

- Det är en bra rutin att klä sig ett par gånger om året, och att blanda gräsfrön är en fördel.

Aamlid förklarar att sanden gör jorden enklare och mer porös.

- Gräset producerar organiskt material och det måste spädas ut med sanden så att det döda organiska materialet inte bildar ett tätt skikt.

En sådan toppdressing kan också användas för att fylla i oegentligheter som kan ha inträffat i gräsmattan under vintern.

Snöskoter

Många markägare kan upptäcka att det finns markerade fläckar eller lagt en beläggning någonstans på gräsmattan. Färgen på beläggningen kan variera, ibland är den vit och papper som om snön fortfarande inte har gått, ibland kan det vara svart eller brunt.

De största gräsmattorna

Detta är den så kallade snöfågeln. Det finns flera typer och angrepp från svampen kan orsaka fläckar eller större ytor med dött gräs.

- Vanligtvis kommer snökoor att torka in och försvinna sig, säger Aamlid.

- Men en av typerna kan komma tillbaka i fuktiga perioder under växtsäsongen.

Dödpunkter

Om du efter ett tag inser att det fortfarande finns små eller stora områden med dött gräs på gräsmattan, kan det vara nödvändigt att vidta åtgärder.

- Platser med en diameter på högst fem centimeter kan lämnas eftersom gräset efterhand kommer växa in i fläcken. Är vi talar om de större fläckar, kan man skapa en övergödsling av sand, jord och gräsfrö och fyll i fläcken och trampa försiktigt.

White Iron White

Om snöflingan inte försvinner rekommenderar bolius. dk till vatten med järnvitt rulle, vilket också kan bryta moset.

Nackdelen enligt bolius. dvs mosen är svart när den har bleknat och måste därför avlägsnas med ståldrift.

Nya och perfekt gräsmatta två veckor

- Jernvitrol kan vara ett bra alternativ, men först och främst hade jag använde det som förebyggande på hösten, eftersom det hindrar utvecklingen av mögel utvecklar Aamlid.

- Användning av jernvitrol förebyggande kan bidra till att göra gräset grönare och starkare, dels för att det bygger upp klorofyll i gräset.

Ny gräsmatta

I vissa fall kan gräsmattan bli så skadad att det enda alternativet kommer att vara att spa upp det och se igen.

"Är din gräsmatta mycket grov eller med mycket mossa du kanske vill gräva upp, hacka jorden med spade rake ut och sedan in igen. Alternativt kan du använda rorkulten eller lägga ny jord ovanpå min 10 cm och sedan igen Säger Hageland.

Läs också:

Kong trick för att bli av med snö och is

Ny och perfekt gräsmatta två veckor

För att reparera gräsmattan

På jakt efter goda inrednings idéer? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära