All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Så här läser du husprisstatistiken

- Är det konstigt att bli förvirrad?

- Nej, det är ingen tvekan om att vi kämpar för att producera det här materialet på ett pedagogiskt sätt, säger direktör för den norska fastighetsmäklareförbundet (NEF) Finn Tveter.

Statistiken utfärdas av NEF i samarbete med Fastighetsföreningen (EFF), Finn. nej och Econ Center för ekonomisk analys. Det kommer ut i början av varje månad under hela året.

Förvirrande siffror

- Det är mest förvirrade kring den nominella bostadsprisutvecklingen mot säsongrensat. Den nominella prisökningen berättar hur huspriserna utvecklas från månad till månad i procent. Det här är inte så svårt att förstå, säger Tveter.

Den nominella prisökningen berättar således för oss vilka genomsnittliga priser på bostäder har ökat i faktiska kronor och öron från en månad till en annan, omräknad i procent.

- Då kommer de säsongrensade siffrorna. Dessa är svårare att förstå. De berättar vad som är den normala prisökningen under samma period förra året, förklarar Tveter.

- Om siffrorna faller eller stiger efter säsongskorrigering visar det hur huspriserna utvecklas nu jämfört med "normala", säger han.

I praktiken, trots att den nominella procentsatsen visar en ökning, kan det säsongrensade antalet vara negativt eftersom antalet jämförs med föregående år. Om ökningen är lägre än väntat jämfört med samma period föregående år får du en negativ siffra.

- Om prishöjningen i januari visar sig vara en procentandel, är det en mycket sämre prisökning än vanligt för den här månaden. Således kommer numret att vara negativt när säsongrensat, utökar Tveter.

Ger den övergripande bilden

- Poängen här är att ta med hela bilden. Det finns stora säsongsvariationer med naturliga toppar och bottnar på bostadsmarknaden. Då är det alltid intressant att jämföra en möjlig ökning, med samma siffra från föregående år, säger han.

- Det är viktigt att använda flera sätt att mäta tillväxten för att bilda en omfattande bild av bostadsmarknaden.

Statistiken ger en detaljerad bild av bostadsmarknaden över hela landet. Samtidigt visar det också omsättningsgraden på marknaden.

- Det är naturligt att notera dessa nummer också. Hur lång tid det tar att sälja en fastighet i ett område påverkar huspriserna. Finns det en hög rift om husen säljs snabbt och priserna stiger vanligtvis eftersom det vanligtvis är förhandlingar, säger Tveter.

ADVERT

Mest populära