All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

För att upprätthålla staketet

Bra underhåll gör inte bara staketet snyggt, det hjälper också att öka staketets livslängd.

För att veta vad som behöver göras, bör du göra det vanligt att korsa staketet en gång per år.

Cathrine Reusch, som har skrivit boken Gates och stängsel, rekommenderar att du gör detta tidigt på våren innan växter och buskar gör det svårt att komma till.

Byt ut trasiga delar

- Kontrollera om stolparna är stabila eller skadade, och om det finns lösa sprickor och naglar. Ta bort ogräs, buskar eller jord som kommer i kontakt med ändarna av staketet, eller de kan snabbt få rotskador.

En stakittgjerde består av tiotals, om inte hundratals, av enskilda delar samlade till en helhet. Det finns inget annat att vänta än någon av delarna över tiden kommer att lossna eller bli förstörda.

Läs också:

Varför slår hunden på dig?

Om du har undrat varför hunden slickar på dig läser du det här.

- Oroa dig inte om några pråmar eller bord är ruttna - de ändrar sig enkelt. Det väntar på att ersätta skadade enskilda delar kontinuerligt. Nail eller skruv pråmar och bord snabbt, reusch rekommenderar.

Årlig tvätt: Förhindra att svamp och grönsaker blir för bra.

fuktigare klimat ger mer röta

Förutom utbyte av skadade delar bör lägga en årlig sink i underhållsplanen. Klimatförändringar med mildt och fuktigt väder ökar behovet av underhåll, till exempel genom ökad biologisk tillväxt.

Treko AS är ett företag som tillverkar prefabricerade insatser. De varnar för att svabbar har gynnsammare förhållanden, vilket gör det lättare att slå sig på lackytorna och växa in i färgfilmen och längre ner i träet.

  • Skapa en enkel grinden på fasta stänger

Tvätta staketet

- fläck svamp är inte trä förstöra, men de kommer att ge trädet med mer fukt och det kommer att skapa tillväxtbetingelser för trä-rötsvampar. Därför är det viktigt att pinnen tas bort så snart som möjligt genom att tvätta, säger de.

Treko AS rekommenderar att du tvättar staketet med rengöringsmedel för att avlägsna smuts och fett svamp minst en gång per år för att undvika problem med fläcksvampar.

Läs också:

Ny varning mot brännbara varmvattenberedare från OSO

Efter två nya bränder varnade åter mot brännbara varmvattenberedare från OSO Hotwater Super Series.

Spola med trädgårdsslangen. Om du använder en högtrycksrengörare vid sköljning av mediet, se till att trycket inte är så starkt att det kommer att skada färgfilm eller trä.

Upp till färgkostnaden

Staketet ska också målas regelbundet. Du bör alltid tvätta innan du målar, och du kanske vill använda ett starkare tvättmedel som mattar den gamla färgytan.Då blir den nya färgen bättre passform.

  • För att bibehålla och mallar som du staket

- vattenburna produkter på alkyd / akryl eller ren akryl rekommenderas eftersom dessa visat sig generera mindre svamptillväxt på ytan och utökade målningsintervall, säger Treko i sina underhållsrekommendationer. Enligt dem kommer täckande färger att ge längsta liv.

Läs mer om när du målar utomhus utomhus i artikeln När ska huset målas? Rådet här gäller även vid målning av staketet.

Läs också:

Rengöring av silikonfogar

Silikonfogar blir snabba och smutsiga och kan vara svåra att rengöra. Men med dessa tips får du vita vittor igen.

  • När kan du måla på tryckimpregnerade?

Underhållsfria alternativ

Är underhållet för mycket av ett tålamodstest för dig? Då bör du överväga så kallade underhållsfria staket i PVC eller aluminium.

Du kan fortfarande förvänta dig att staketet behöver en handfat en gång i taget, men du behöver inte måla alls.

  • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära