All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

För att hålla parkett

Det är tröttsamt att få repor i parketten, men det är väl nästan oundvikligt. Det är dock möjligt att ta bort repor utan att lägga på golvet - eller hyra en slipmaskin.

Frälsningen ligger i vax häftklamrar kallas händig man makeup kit. Det ger slitna golv en ny glöd.

- Det kommer naturligtvis beror på hur djupt hack är men denna metod fungerar bra på små hack och repor, säger Ylva Kleiven norska Institute of Wood Technology.

Förfarandet är enkelt. Du värma upp en mejsel med en brännare, satte stiftet på järn och låta flytande vax droppa ner på scenen. Håll stammen i 15-40 graders vinkel mot marken.

Vuxen växer hårt när det botas. Det överskott som du tar bort med en skrapa eller stålull. Utmaningen ligger först och främst i att hitta den bästa matchfärgen.

repa i parkett: Salvation ligger i vax häftklamrar kallas händig man makeup kit. Bilden visar Liberons olika häften som kommer i 10 olika färger. Försäljningspriset är 840 kr. Foto: Foto: Alanor

Många nyanser

Norwegian Institute of Wood Technology använder vax från tyska Hamberger

Men det finns andra produkter på marknaden. De mest kända är från Alanor. Dessa kan köpas i de flesta byggmaterial.

Line Augustin i Alanor rekommenderar att du väljer en nyans mörkare än golvet, kommer det att göra behandlingen mindre synliga. Du kan också köpa olika tävlingar för att täcka den minsta mognaden.

informationskontor av färg och inredning (IFI) meddelar att Tarkett har också en reparationssats är avsedd för parkett. Här finns också ett smältvax som används för att fylla på skadan.

Golvets yta

BEIS PENS: Du kan också köpa olika fläck pennor för att täcka de minsta repor. Foto: Foto: Alanor

Med rätt makeup och tvätta kan därmed parkett förblir vacker för en lång tid. Men glöm inte att det är golvytan som styr hur parkett bör bibehållas över tiden. Erik Juul Norge parkett sander Association understryker att man bör vara försiktig med användningen av vatten.

en valnöt bort scratch

- Vatten och trä är inte bästa vänner, men vanliga lackad parkett har inte ont av en tvätt med fuktig trasa.

Han förklarar att behandlingsmetoder hanteras främst på parkett är lackerad, oljad eller hård oljevaxat. Dessa huvudgrupper har sitt eget sätt att reparera, underhåll och rengöra.

För målade golv gäller tvätt, dammsugare och torrmop. Du kan tvätta med sliten trasa. När det kommer oljat golv kommer att gälla främst torrmoppning och dammsugning, och försiktigt tvätta med en tvål som rekommenderas av tillverkaren.

- Kom ihåg att oljerade golv måste appliceras på underhållsolja regelbundet. Det mest utmanande är emellertid rengöring av magert och genomtänkt trägolv. Rengör med en dammsugare och eller torrmopp gäller även här, men tvätt är svårt och kommer normalt endast utföras i samband med strippning av golvet.Vid skivning måste gammal tvålfilm tas bort och appliceras igen. Tvålbehandlade golv måste appliceras på extra tvål regelbundet varje gång golvet är torrt, förklarar Juul.

Läs även:

UNDERHÅLL AV PARK: Ta bort gammal tvålfilm när du tar bort den och applicera den igen.

Hur man underhåller terrassen

Hur man underhåller trämöbler

Fortfarande mer interiörbilder i vår inspirationsguide

Här är årets skicklighet

ADVERT

Mest populära