All egendom: trädgård, kök, inredning >> Kök

Godis håller dina bänkskivor

Platta i marmor, skiffer eller granit?

Naturstein är ett bra material som ger ett exklusivt intryck. Men utseendet är inte den enda fördelen med natursten - det är också otroligt praktiskt. En bordsskiva i natursten kräver inte mycket underhåll, och det kan tåla mest.

Om du bara kommer ihåg att sköta det ordentligt. Och kom ihåg: ingen natursten är densamma och de behöver därför olika typer av underhåll.

  • Läs också: Ta stickpinnen på din bänkskiva, kontrollera om den behöver olja.

Skötsel av bordsskiva i kalksten / marmor

1. Applicera bivax

Bordsskivan drar nytta av tillsats av bivax eller annat vax utan syra. Hur mättar du bordplattan och skyddar den från andra fetter. Applicera vaxet med en ofärgad trasa så att du inte riskerar att missfärga din fina bänkskiva.

Läs också:

Renovera köket - med en helt ny bänkskiva

Köket kan vara både praktiskt och snyggare med en rak bänkskiva. Här hittar du bra råd om smart bänkskivselektion.

2. Använd bordsskärare

Marmor är ett starkt material som tål heta föremål som krukor och kokkärl. Men du kan faktiskt riskera att heta föremål drar fett från bordsskivan och lämnar fläckar eller till och med sprickbildning. Därför är det alltid lämpligt att använda pannan för extra heta föremål.

3. Använd aldrig syre för rengöring

Långt från rengöringsmedel som innehåller syre för att rengöra marmorplattan. Syra kommer att etsera marmorn, som är en typ av kalksten, och förstöra ytan.

4. Daglig rengöring

Varmvatten eller neutralt tvättmedel är för daglig rengöring. Men för mer noggrann tvättning, överväga att köpa en speciellt formulerad kalkstenprodukt.

Läs också:

Vilken köksstil passar dig?

Köket blir allt viktigare för oss norrmän, och vi spenderar både tid och pengar för att få ett vardagsrum som är både praktiskt, mysigt och trevligt. Här har vi ...

  • Läs också: Använd INTE denna ättika.

Skötsel av bänkskiva i grå, gabbro, lava och liknande

1. Mäta bänkskivorna regelbundet.

En bänkskivor av granit är tillräckligt bra för att mätta regelbundet med bivax eller annat syrefritt vax och tvättas med tvålsked eller kokosnöt. På så sätt håller du graniten, som är en naturlig produkt, vacker och underhållen.

2. Beständig mot alla rengöringsmedel.

Granitplattan kan klara alla rengöringsmedel, så du behöver inte tänka på om det innehåller syre eller inte. Det är emellertid fördelaktigt att använda medel som är avsedda för natursten och för att undvika dem med överskott av pH.

Se även:

Hur man väljer köksdekoration

Många saker är viktiga när man väljer kökets inredning. Här är de viktigaste.

3. Använd bordskärare

Återigen är det en bra idé att använda kastruller för heta saker, även om bordsskivan i natursten är mycket resistent. Om du vill få ut det mesta av skivan och skydda dig mot skador, var noga med att lägga till något mellan värmen och plattan.

Skötsel av bordsskiva i skiffer

1. Håll den vackra färgen med olja

En bordsskiva i skiffer behöver olja eller fett för att behålla den vackra färgen. Du kan antingen använda skifferolja, tvål sked eller kokosnöt tvål.

  • Läs också: Steinkuleplattor på badrummet.

2. Ta bort avlagringar med kalkgasväv

Har din skifferplatta blivit färgad med kalk i grovheten? Detta avlägsnar försiktigt med en fettreningsprodukt. Skruva och borsta ytan tills den är ren och tvätta sedan med vatten. Torka dessutom skifferplattan med vatten, tvål och olja.

3. Undvik sura saker.

Det är också lämpligt att undvika sura rengöringsmedel eftersom de kan skada din rakplatta.

Källor: Naturstengrupp. dk, diapol. dk

Vill du ha mer tips och tricks för hem och trädgård? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära