All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Underhåll Underhåll

Har du lagt till eller vill lägga till torvtak? Då är det en del du borde veta om underhåll. Här hittar du tips om vad man ska göra i höst, vinter, vår och sommar för att hålla torvtaket i bästa möjliga skick.

- För att trottoaren ska vara stark och hälsosam är det viktigt att du tar lite tid för underhåll, säger Ivar Juvet, Eggedal Bygg och Hytteservice, ett företag som levererar och driver på ett torvtak.

Han påpekar att vatten och gödningsmedel är avgörande, men att det är det första året som är det viktigaste som gräset sedan etablerar.

Vänd gräset på paviljongen

Erlend Medgård på Naturtorv anser att alla med torvtak ska slå gräset innan snön kommer, men det håller på att poppa det en gång om året.

- Jag rekommenderar att du vänder gräset på taket i september och lämnar det ca 10 centimeter med gräs. Du kanske gillar att slå den med en spetsklippare, säger han.

Mörkduk i Maihaugen på Lillehammer, Jørn Ulven, rekommenderar att du vänder gräset två gånger om året.

- Upprepning av gräset förhindrar ofta buskar, träd och liknande från att växa upp, men det gäller också utseendet på taket. Jag tycker att ljå är ett effektivt och bra verktyg för att slå gräset, säger han.

Läs också: Hur man målar huset utanför

Gödningsmedel och lime torv

När våren kommer, är gödsel och kalk ansvarig. Ulven förklarar att befruktning vanligtvis inte är nödvändig, men att du kan befrukta om du vill ha ett mycket grönt tak. men; Ju mer du befrukas, ju oftare bör gräset slås.

- Du kan gödsla med vanligt gödselmedel och du behöver mellan tre och fem kilo gödselmedel till ett tak på 100 kvadratmeter, säger Medgård.

Om det är kalkning, kan det göras vartannat år. I huvudsak drar du dig för att undvika mögelbildning, och du kan använda vanlig granulerad kalk.

- Beräkningen görs strax innan snöet tinas på våren eller före nederbörd senare på sommaren, säger Ulven.

Läs också: Det här är de säkraste tecknen på att taket måste isoleras.

TORVTAK: Det kräver inte mycket arbete, men lite trä måste ha ett torvtak för att hålla sig bra. Foto: Foto: Colourbox

Tätning och bevattning av torvtaket

På sommaren är det inte stort som måste göras på taket, annat än kläckning och vattning vid behov. Enligt Juvet är bevattning och stängning särskilt viktigt under det första året. Sedan rekommenderar han att taket vattnas minst en gång i veckan.

- Södra och västra ytor är mest utsatta för torka. Det första året bör du vara extra försiktig med att få ut ogräs, eftersom ogräs växer snabbt på tak där gräset inte är etablerat, säger han.

Sommaren är också en trevlig tid att kontrollera taket.Detta bör göras en gång per år.

- Kontrollera att torven är stabil och att det inte finns några öppna fläckar mot ytan. Då borde det läggas till mer fyrkantigt, säger Medgård.

Läs också: Rengöring av tornen

Isbränder på torvtaket

Du kanske har hört talas om isbrännskador. Det antas att gräset kommer att skadas till följd av isbildning på grund av skiftande milda väder och frost på våren.

- Vad händer är att ljuset passerar genom isen, så växterna börjar andas, men is och vatten förhindrar lufttillförseln så att plantorna kväver, säger Medgård.

Om du får isbränder på ett torvtak, finns det många indikationer på värmeöverföring, dvs att den är för dålig luftning eller isolering.

- Det kan också uppstå vid höga temperaturer, pekar han på.

ADVERT

Mest populära