All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

För att bibehålla torvtak

- torvtak kräver inte bort en hel del underhåll, och använda två timmar på året har du troligen gjort tillräckligt, om inte något oförutsett inträffar, säger Jan Dalen, konsult på norska Torvtakkonsulenters Association. Den bristande underhåll på torvtak kan orsaka mögel och röta, då torvtak mindre fint och det behövs större underhållsarbete i efterhand korrigera skadan. Om taket är korrekt installerat och underhållet är bra ska taket hålla hela hyttens livslängd.

Klipp gräset

- På hösten kan du klippa gräset om gräset är långt och tätt. När vintern kommer, är det tillrådligt att strö med iskalk för att hålla det rent. Om du vill ha ett frodig och fint tak, kommer en liten mängd gödselmedel en gång under växtsäsongen att ge mycket bra resultat, men undvik fertilisering under hög värme. På våren är det viktigt att torka bort döda löv och mossor. Då bör du också fylla gropar och frostskador med underhållspurf. På sommaren ska du slå gräset åtminstone en gång och det är lite regn, men du kan skölja det sällan, men rikligt. Sedan har du täckt de viktigaste underhållspunkterna för torvtaket, säger Dalen.

Traditionell

Torvtak har långa traditioner i Norge. Det gamla torgets tak bestod av att aldrig ligga på bordstaket. Torvstycket från hedgen eller ängen låg på toppen och hade funktionen att hålla vattentät aldrig på plats. Dagens moderna byggnad kräver större säkerhet. Det har nu utvecklats en extra robust substratbeläggning som ger taket fullt skydd.

Populär

När antalet hytter på berget ökar, får vi också fler gräsbevuxna tak.

- Ca 90 procent av alla stugor byggda på berget idag är byggda med torvtak. Det är inte konstigt när du tror att det kostar inte mer än 150 kronor per kvadratmeter och att det är estetiskt bra att titta på. Dessutom anger många kommunala planer att det kommer torv på taket på stugan, säger Dalen.

- Den största fördelen med torvtak är att det ser mycket trevligt, men det har också en isolerande effekt och ger ett svalt klimat på sommaren, säger Dalen.

Taket är mycket tungt och kräver att kabinen är dimensionerad för att bära vikten. Därför är det inte tillåtet att placera en torg på en gammal stuga. Vid de nya strandpromenaderna hjälper taktaket till att hytten sjunker och "bosätta sig" som åren passerar.

Mer information om torvtak finns på Wikipedia.

ADVERT

Mest populära