All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

För att hålla vita kläder vita

Vi kommer förmodligen allt som vitt tyg helst också bör förbli vita, men faktum är att över tiden kan vita vara gul- eller gråaktigt. Det finns lyckligtvis enkla steg du kan vidta för att förhindra sådan missfärgning.

Om du har haft tur att få fläckar på ditt vita plagg, finns det också något du kan göra.

Renare Marthe Ree Lian förklarar till bonytt. nej att det bästa sättet att lagra vita kläder är på en mörk och torr plats.

Om något inte betonar kemtvätt mästare att de flesta fläckar vanligtvis kommer att gå smidigt undan med ett pulver med blekmedel (natrium).

- Klor är också effektivt, men här är textilier som inte gillar "klor" så att du alltid ska kontrollera underhållsbeskrivningen.

- Visst alla textilier har en triangel med korsning. Med andra ord tolererar de inte klor.

Ree Lian betonar att vita kläder som har repat, det har lite att göra med.

- I en tvättprocess kommer smuts tillbaka till textilen om den är mycket smutsig och tvätten går för länge i tvättprocessen.

Innan första tvätten

Bli av lukter i tvättmaskinen

Tvätta tre gånger vid 60 grader med en halv deciliter diskmedel med klor. Efter varje runda, rengör maskinens sik för att förhindra tätning.

Tvätta igen vid 60 grader, men nu utan tvättmedel för att spola ut rester av klor.

Tvätta ytterligare tre gånger vid 60 grader med en halv desiliter eller 30 gram citronsyra som tillsätts till vattnet varje gång.

Skölj slutligen ett sköljprogram eller en tvätt på 60 grader för att rengöra den sista beläggningen.

Källa: Dansk konsumentråd

Se alltid till att färglägga fläckar på vita kläder så snabbt som möjligt. Du kommer att attackera fläcken innan du lägger plagget i tvättmaskinen för att få den bästa chansen att få bort den. Om du går vit från topp till tå är det en tuppsåt att få en fläckborttagare tillgänglig så att du kan bli av med det direkt.

chef för konsumenttjänst i Lilleborg, Malin Skaar betonar att man ska tvätta kläder på samma dag som eventuella fläckar har oppstått- för bästa resultat.

- Men allt hopp är inte ute om de stannar i några dagar.

I maskinen

Se till att vattnet inte är hårt - det kan ge vita plagg en grå ton . Du kan lägga en halv kopp ättika till sköljvattnet för att motverka detta. Använd det varmaste vattnet som plagget kan tvättas i, tillsammans med ett bra tvättmedel.

Saxar förklara för bonytt. nej att du också ska undvika snabba program när du tvättar tvätten.

Om du torkar tvätten utomhus, vara medveten om att solen kan gulnar vita ull och nylon kläder

Undvik torktumlare

HENG DE UP: så bra som möjligt, är det klokt att undvika att vita plagg i torktumlaren .Foto: ILLUSTRATION PHOTO: thinkstockphotos

Försök hålla det vitt bort från torktumlaren så gott som möjligt. Värme från torken kan skada vita kläder medan du fixerar fläckar och gör dem svårare att ta bort.

Här är de enda strumporna gömma

Om du behöver använda torken, tvätta först vid låg temperatur för att undvika suddning. Och kom ihåg att lagring av dem i mörka rum kan göra dem gula.

Saxar varnar också för att torka bort alla vita kläderna.

- Du bör notera att solsken kan gula vita ull- och nylonplagg.

Ekologiska alternativ

Traditionella tvättmedel, sköljmedel och fläckavlägsna innehåller föroreningar som tvättas ner i avloppet och i miljön. Som ett alternativ kan du tvätta vita kläder i giftfria, miljövänliga tvättmedel som är fria från fosfater och allergi-inducerande dofter.

Gör en blandning av ättika och bakpulver eller en halv kopp väteperoxid hjälper alla att göra din tvättvittare. Blanda dem med det vanliga rengöringsmedlet för att öka styrkan och få en blekande effekt. Vinäger är också mycket bra för att bli av med dålig lukt på T-shirts.

källa: kk. nej, electrolux

Läs också:

Den här vallen är stor i ditt hem

Tvätta inte dina underkläder vid 40 grader?

Här hittar du de coolaste inredningsscenerna

Hur bli av med lukt i badrummet

ADVERT

Mest populära