All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

För att hålla liv i tulpaner

Den stora majoriteten av tulpaner som säljs i Norge är producerad av norska trädgårdsmästare och vi älskar att ha färgglada blommor på bordet. Enligt informationskontoret för blommor och växter (OBP) köper norrmän lika mycket som drygt en halv miljon tulpaner under tulpanperioden!

Under säsongen, från december till april, köper vi 80 miljoner tulpaner. Så vi är väldigt förtjust i tulpanerna, men många människor känner att de rör sig våldsamt och börjar hänga med gippen efter en kort stund.

- Bulb Flowers håller tyvärr inte alltid, men du bör fina kan ha stora tulpaner i en till två veckor, säger Ida Johannessen på Mester grönt på Vinderen.

Sträcker

Johannessen förklarar att eftersom tulpaner är en lökblomma, ska de skäras rakt och inte snett.

Ta gärna stammarna under kranen när du skär dem. När de skärs omedelbart, är det inget fel med att använda kökspåsen.

Tulpaner tenderar också att sträcka mycket, så Johannessen rekommenderar också att man tar bort de nedre löven innan de sätts i vatten.

Och bara det vatten du lägger dem in är något som avgör hur länge tuliporna är. Ett fel som många av oss gör är att spendera för mycket vatten.

- Använd lite och fryst vatten. Skölj på vatten ofta än att ha mycket vatten i vasen. Tulpaner ritar vatten med hela stammen, inte bara skuren. Om du har för mycket vatten kommer de att sträcka sig mer, säger Johannessen.

Lyckligtvis första

Blomman och Växtverket (OBP) rekommenderar att tulpan placeras i kallt vatten. Innan detta görs rekommenderas de att lämna dem svala, men i ljummet vatten i en timme. Då kan du ta bort plasten och placera blommorna i kallt vatten.

Både OBP och Johannessen påpekar att det kan vara tillrådligt att tuliporna kalla på natten för att stanna längre.

- Sätt dem i kylskåpet på natten. Du kan också lägga isbitar i vattnet för att hålla det kallt, säger Johannessen.

Återåter

När du är i affären och handlar för tulpaner, ska de välja dem i en välutvecklad knapp med färg. Butikerna innehåller vanligtvis tulpaner i hinkar utan vatten. Anledningen är att de inte bör sträcka sig så mycket och därför få bättre hållbarhet.

- snabbt se tulpaner har kvar för länge, säger Johannessen på Champion Green, som säger att de också lagra tulupanene kallt.

Om du upplever tulpanerna som sträcker sig för mycket och börjar hänga, försök att "börja om".

- Klipp upp dem igen och dra åt dem igen, tycker Johannessen.

ADVERT

Mest populära