All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Så att du hålla den ursprungliga Windows

Det finns åtminstone tre goda skäl att bevara husets ursprungliga fönster: Den första är att det ursprungliga fönstren, som alltid passar byggnaden bättre än nya kopior. Den andra anledningen är att veden i sådana fönster kan ha mycket hög kvalitet. Det tredje är att du kan ha mycket tid kvar att ta restaureringsarbetet själv, både i arbetsnöjdhet och vid det färdiga resultatet.

Bättre än du tror

Hur dåligt är fönstret? Ofta inte så illa som du tror. Även ett fönster med rutt i ramen kan repareras. Många fönster har också varat många år med vind och är förvånansvärt bra. Detta beror på att de är gjorda av malm på, dvs. med mycket harts. Förr i tiden var det sen växte speciellt utvalda träd som användes i fönsterproduktion.

Det var inte ovanligt att skära vedet i träet så att trädet började blöda. Således drog Sevja över träet och gjorde det starkare. Dagens ägare av gamla hus har mycket kvar för.

femstegs verk

Vi började i ett hus på Ekeberg i Oslo, där den äldsta delen är från tidigt 1800-tal. Fönstren är något nyare, men var definitivt redo för översyn.

Vi gjorde processen med varje fönster i fem steg: Ta ut glaset, rengör ramen, ytlig, sätter tillbaka glaset med spackel och krita och färg.

1. Ta ut glaset

Gamla fönsterglas och gamla ramar hör samman. Om du mäter noggrant ser du att glaset i gamla fönster är tunnare längst upp eller ner. Detta beror på att glaset har minskat något under själva produktionen. Faktum är att det fortfarande står! Av samma anledning är gammalt glas lite ojämnt. Det ger fönstret en distinkt touch. Så om det inte finns några sprickor eller brutna hörn i glaset, ta det försiktigt och markera det. Försök också ta bort brutna glasfönster så mycket som möjligt och använd dem så galen när du skär en ny. Vi använde ett kroppsväska för att få glasögonen så mycket som möjligt. Detta är en speciell sak som inte roterar, bara vibrerar. Håll den i kanten av ramen och arbeta försiktigt. Fallet har fördelen att det tar gamla kattungar och rockar gamla stift samtidigt.

2. Rengör ramen

Gammal färg, rostigt järn och annat skräp måste gå iväg. Du behöver skrapa, stålborste, sandpapper och en värmepistol. Var noga med att sätta på ett handfat på eventuella återstående glasrutor innan du börjar arbeta med värme. Annars kan de lätt brista. Tryck hela vägen ner till träet där det går. Nu kan du betrakta veden ordentligt. Finns det någonting någonstans, vanligtvis i botten betyder det att det har varit en stor mängd fukt. Lyft av gammalt järn. Om skruvarna är jämna bryts de ofta. I så fall måste du sätta i en träplugg och montera beslagen lite annorlunda.Några av järnvinklarna i huset vid Ekeberg hade tidigare varit utrustade med mässingsskruvar för att ersätta de gamla järnskruvarna. Således var skruvarna lika bra. Problemet var att mässingen hade orsakat järnet att rosta mycket mer än det skulle ha gjort med järnskruvar. Det har att göra med metallernas effekt på varandra: En ädelmetall fungerar korrosivt på en mindre ädelmetall. Moralen är: Använd skruvar av samma material som armaturen! Om något av veden är skadat eller ruttat, kan du ersätta exakt den delen av fönsterramen med trä av samma typ.

Använd gammalt glas som en mall för att skära ny. Ett bra tips är att tvätta glasytan med vit anda. Detta avlägsnar ytans yta, vilket annars kan leda till att glasskäraren släpper över utan att man behöver de nödvändiga naglarna i glaset.

Låt trädet torka ordentligt. Det bästa är att arbeta inomhus. Använd fuktmätare för att kontrollera om träet är torrt nog för att det ska jordas. Fuktigheten bör inte vara mer än cirka 15 procent. Det innebär nya problem om du tätar fuktigt trä med olja och färg.

3. Priming

Är allt rent och torrt? Allt järn appliceras på rostskyddande färg före återställning. Applicera speciell olja för hyvlat trä, till exempel Visor för dörr och fönster, vått i vått trä. Ta bort överskottsoljan. Du vet att det räcker när det inte längre drar ner i trädet, men stannar uppe på toppen. Sedan målar du färgen en gång innan du installerar glaset igen.

4. Glasenhet.

Sätt tillbaka glaset med kitt och stift och mögel. Alla gamla fönster är utrustade med traditionella linolit kit, och det är fortfarande ett tätningsmedel som är lätt att arbeta med. Du kan också använda akrylkit, vilket är en mer modern variant. Kom ihåg dock att det är byggt på ett helt annat sätt och kräver en helt annan applikationsteknik. Många människor upplever akrylkattungar som är svåra att arbeta med. När du sätter i glas kan du använda glasstift som levereras som en tråd. Eller du kan använda en speciell häftare för sådan användning. Den har fyra häften - en i mitten av varje sida av glaset.

5. Måla

Måla ramen med den bästa svarta utomhusfärgen, två eller tre lackar. Kom ihåg att måla en millimeter eller två på glaset för att försegla linoljekit. En rund pensel är ofta det bästa verktyget. Du lär dig snabbt tekniken att stryka jämnt och säkert. Detta gör att du kan arbeta mycket snabbare än med maskeringstips.

Ytterligare material

Ibland är träet skadat, ofta på grund av skräp. I regel har skadan inträffat i fönstrets nedre del, där fuktbelastningen är störst. Du behöver inte kasta fönstret av den anledningen. Antingen kan du gå till en trähandlare och få det som kallas snoekerfuru. Den har mycket god kvalitet och är lämplig för sådant reparationsarbete. Eventuellt kan du använda träet i ett gammalt och kasserat fönster. Detsamma gäller för glass. Kanske har grannen lagt ett fönster bakom huset?

Varför inte nytt?

Problemet med nya fönster som är lika bra och vackra som de gamla är också att de blir lika dyra. Därför kan du spara mycket på din egen insats med de gamla. Du kan förstås få nya fönster som liknar varandra, till ett lägre pris, men det blir inte detsamma.

När det gäller isolering är den gamla lösningen med singelglas och fönsterfönster lika ljud- och energieffektiv som många isoleringsglas. Kom också ihåg att du kan ersätta glaset i fönstren med nyare och tyngre glas. Det kan ge ännu bättre ljud och värmeisolering. Det finns därför ingen anledning att kasta de gamla fönstren i huset. Med ett enkelt grepp går de i en generation!

Använd en eller flera skruvmejslar och ett stöd och bra skrivbord när du arbetar med Windows

En kroppshölje som du kan köpa i en bilhandelsbutik roterar inte, den vibrerar. Lossar sålunda kattungen utan att skada träet.

Hammer och ett speciellt fönsterlucka för fönsterlucka är också en effektiv metod för att ta bort gamla, torkade kattungar.

Ta bort små rester av kitt, färg och gamla klammer med en skarp, skarp metallskrapa.

Arbeta grundligt i fönsterbrädan. Se till att så mycket som möjligt av färg och kattungar tas bort från träet.

Rengör noggrant de gamla glasögonen och rengör dem försiktigt.

Tillbringa lite extra tid att spika ut. Främmande element i metall kan orsaka senare skada.

Ta bort alla gamla kattungar. I uttaget måste det vara så rent och plant som möjligt.

Ta bort alla gamla kattungar, även utanför falska.

Håll en fil till hands och håll sedan din färg skrapa skarpa. Tråkiga skrapor är inte effektiva och du kan lätt skada träet.

En liten kvarn med relativt fint slippapper, till exempel 120. Detta gör ytan jämn och ren.

Skruva loss armaturen. Det kan gömma obehagliga hemligheter under, i form av rost.

En konsol som ser bra ut på övre sidan kan ha rostat under. Här har fukt, i kombination med mässingsskruvar, förstört mycket. Denna anordning kan dock fortfarande rengöras och användas igen.

Innan du monterar fästet, applicera rostskyddande färg.

Anslutningarna för montering ska vara av samma material som montering och inte för lång.

Vattnet är primerat med olja, här Visir, tills det är mättat.

Lägg linoleumsatser i kolven på den färdiga bottenramen.

Akryl kattungar är en modern kitt som kräver att du använder en helt annan applikationsteknik än med linoljekitt. Den största skillnaden är att akryl inte kan formas med fingrarna.

Du måste använda sprutan och släta med speciella stiftstift - speciellt formade träspinnar som lagras i tvålvatten under arbetet.

De gamla glasögonen hör naturligtvis till ramen. Gör inte nya glasögon om det inte är nödvändigt. Använd de gamla igen!

Tryck försiktigt på glaset. Var lätt och fri till hands så att du inte spänner i glaset. Det ska vara bra för kattungen i den falska.

Pinnar du kan få i stavar med 20-30 centimeter. Knappa stingtråden vinkelrätt och slå in den.Långsam uppåt med hammaren så att du inte slår glaset för hårt.

En häftapparat är ett bra alternativ för glasfästning. En stift i mitten är glashållarens sida.

Kattungen läggs så rak och plan som möjligt.

Kattungen kan även användas vid anfall efter priming.

Läck smeten noggrant.

En rund, liten borste gör det enkelt att måla kattungar och ramar utan att maskera.

Kom ihåg att måla några millimeter på glaset självt. Det förseglar linsens oljekärna.

Det är särskilt viktigt att täta ändväggen, för att undvika fuktintrång.

Stora sprickor kan manipuleras med.

Se till att ytan är förseglad i ändväggen. Nära hela fönstret.

Har alla verktyg redo innan du börjar jobba. Tänk på att vit anda är användbar innan du skär glas - det tar bort ytan av glaset, se till att glasskäraren inte glider under skärning. Av samma anledning: Doppa glasskäraren i vit anda!

Det elektriska verktyget karosseri och värmepistol förenklar arbetet. Annars behöver du bara manuella verktyg.

ADVERT

Mest populära