All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

För att ta hand om madrassen

Sweet Dreams: Change strö ofta om du vill se söta drömmar i sängen. Foto: PHOTO: Colourbox

Prinsessan av sagan kunde känna en ärt genom en hel massa madrasser. Och av den anledningen sov inte mycket den natten. Särskild prinsessa, ja, men det är ett faktum att den madrass vi sover på har mycket att säga både för sömn och sömn.

Vi spenderar upp till hälften av våra liv i sängen, så det är självklart att valet av madrass är viktigt. Madrasser är ofta en stor investering, och som med de flesta saker i livet kan du betala mer desto bättre är kvaliteten.

Alla madrasser skapas inte över samma läsning, och madrasser har olika livslängd baserat på struktur och kvalitet. Men livstid madrassen kan både förbättras och utvidgas genom omvårdnad på rätt sätt och enligt webbplatsen Homelife det kan löna sig stort att ta väl hand om madrassen med hjälp av några smarta knep och trick.

MADRASS: Det tar lite rengöring för att hålla madrassen i toppläge. Foto: Foto: Colourbox

Various

snurra runt: Många rekommenderar att vända madrassen med jämna mellanrum för att bevara formen och kvalitet längre. Foto: PHOTO: Colorbox

Du har fler alternativ när du köper en ny madrass. Madrasser kategoriseras enligt följande:

Vändbar Madrass - Denna används mest med en sängbädd. Detta har varit den mest använda madrassen typ. Madrassen kan användas på båda sidor.

Rammadrass - En vidare utveckling av den reversibla madrassen. Det här har en trästruktur under vilken locket är fastsatt. Här kan du montera ben för att höja madrassen från golvet. Med andra ord behöver du inte en säng, madrassen kallas också madrass.

Continental madrass - en kombination av ram och reversibel madrass. Vid botten av golvet används kudde med ben eller hylla därpå vara reversibla madrasser på toppen används som en kudde. Denna lösning ger extra komfort.

Över madrassen - detta används ovanpå andra madrasser för att ge extra komfort. Det finns möjlighet att ta bort och tvätta locket på madrassplattan, och det rekommenderas också av hygienskäl.

Struktur

SENGEHYGGE: Enligt experter borde du definitivt inte dricka och äta i sängen. Då behöver du inte oroa sig för uromantiska pojkvänner som aldrig tar med sig sängen på sängen. Foto: PHOTO: Colourbox

De flesta madrasser har en yttre dragning i bomull eller liknande textil, invändning, det finns många varianter.

Stop - Vanligast är användningen av skumgummi, men många andra former av fyllmedel eller stopp finns, såsom krøllhår, ull, halm eller tång. I toppmadrasser används vanligtvis latex som stopp, såväl som bomulls- eller ihålig fiberplastning.

Springs - Spiralfjädrar har ofta en längre livslängd än att stoppa och används mest i madrasser idag. De mest använda fjädersystem i Norge är:

Bonellfjær - en standardspiralfjäder system där fjädrarna är upprätt och spinns tillsammans med tråd.

LFK - ytterligare utveckling av bonellfjädersystemet. Fjädrarna är vanligtvis mindre och ligger därmed närmare, vilket ger bättre passform på madrassen.

Pose / Pocket - Spolfjädrarna är bundna i varje påse, de är så limmade ihop. Eftersom fjädrarna inte är bundna, kommer de att arbeta mer individuellt och passa in i madrassen kommer att bli mycket bra.

Madrass med minne

Tempur madrassen är en favorit för många. På engelska är materialet känt som dessa madrasser är gjorda av minne skum eftersom madrassen bildas efter kroppen, och därmed "kommer ihåg" kroppens kropp.

Enligt flera sjukgymnaster denna typ madrass mycket fördelaktigt för personer med känsliga muskler och leder, såsom reumatism o. L. Madrassen mjukas av temperaturökning, så när det är kallt känner madrassen hårdare men mjukas upp av kroppstemperaturen.

Gör inte din säng

Eivind Gabrielsen på madrass på Stream anser att upprätthållandet av madrassen kretsar till stor del kring enkel rengöring och vädring:

- Det viktigaste att komma ihåg att hända varje dag är att när du står upp På morgonen lyfter inte sängen och lägger en kudde över madrassen, säger han till bonytt. nr.

PÅ EN SNÖ: Fjädrarna i madrassen är slitna. Foto: PHOTO: Tillverkaren

- Det är mycket bättre att lägga dynen ner vid foten av sängen så att madrassen luftas ordentligt. Då kan du hämta igen om du får gäster och sovrumsdörren kommer att vara öppen.

Enkla triks för långa madrasser

Madrasser utsätts för tung och hård användning. På natten svettas och kroppen blir av med avfallsmaterial. Döda hudceller faller av och hamnar i madrassen - som i sin tur lockar stora mängder dammkvalster. Om du vill ha en bättre och friskare madrass, bör du noggrant uppmärksamma den med några enkla knep:

1. Byt sängkläder varje vecka. Detta hjälper till att hålla madrassen fräschare och undviker onödigt svettning och dammdragning från lakan till madrassen.

2. När du byter sängen, lämna madrassen spola utan sängkläder i minst två timmar.

3. Om du har ett skyddskåpa utan på din egen madrass, var noga med att tvätta den regelbundet.

4. Skölj madrassen regelbundet, var försiktig med att ta med allt damm som sitter i kryckorna och krokarna mellan två madrasser eller runt sängens kanter.

5. Dammsugare och tvätta golvet under sängen regelbundet, för att förhindra att alltför stort damm tränger upp i madrassen.

Snurra runt

Den berömda amerikanska design och inredning plats Apartement Therapy anser att man bör följa dessa regler när det gäller madrassen:

1. Vänd madrassen, både över den andra sidan, men också huvud och fot, vart fjärde vecka, åtminstone medan madrassen är ny.Gradvis öka till längre intervaller mellan varje gång du vrider den.

- Ja, de är viktiga för att slå madrassen regelbundet och när du slår det, bör du dammsuga väl på alla sidor av madrassen, så att du tog bort en hel del dammkvalster och skräp, kompletterar Gabrielsen.

2. Till sist bör du sikta på att vända madrassen fyra gånger om året. För vårmadrasser är det extra viktigt att dessa vänds över och ner så att inte bara samma fjädrar ständigt utsätts för tryck. Här är några olika rekommendationer utifrån madras och fjäder typ, så fråga tillverkaren och återförsäljaren.

3. Vakuum madrassen väl varje gång du slår på den. Detta hjälper till att ta bort döda hudceller som lockar dammkvalster.

4. Lämna sängen så ofta som möjligt, helst i ett rum där fönster lämnas öppna.

5. Investera i en kuddeövermadras eller madrassskydd. Detta bör tvättas regelbundet och bytas ut vartannat år.

Detta måste undvika

Webbplatsen listar också ett antal saker du bör undvika att göra för att bättre ta hand om madrassen:

1. Inte onödigt mycket på kanten av madrassen. Detta kan orsaka att vissa fjädrar blir onödigt mycket belastade, vilket kan leda till att madrassen blir snedställd ...

2. Undvik att madrassen blir våt.

stora och små: att se till att madrassen är pigga och friska är något som vi måste vara försiktiga i sängar av både stora och små. Foto: PHOTO: The Natural Sleepstore

3. Använd inte starka rengöringsmedel på madrassen.

4. Det gör inte barnen lika, men det är livet: Undvik att hoppa på madrassen.

Hemsida Om. com har många tips om hur man gör madrassen längre:

1. Du kan spara några runda med dammsugaren om du köper utkast till madrassen. Detta kan tas bort och tvättas och hjälper till att skydda madrassen från fukt, damm och döda hudceller.

2. Användningen av kudde toppar har en liknande effekt, liksom att göra sängen lite mjukare. Över madrasser finns i olika tjocklek och kvalitet, och finns för att förbättra hygien och komfort i sängen. Dessa skapar ett hinder mellan dig och madrassen och kommer i olika material. Det viktigaste är att se till att madrassen kan tvättas eller rengöras regelbundet. Har du små barn, är det möjligt att betala för en madrass med latexstöd som skyddar mot olyckor.

3. Om du använder kåpan är det viktigt att du inte når golvet. Små djur och dammmiddor kan inte flyga, men kan krypa in i madrassen genom kanterna av sängen.

4. Om du får fläckar på madrassen, bör du försöka ta bort dem omedelbart. Kontakta tillverkaren eller återförsäljaren om vilken typ av tvätt som kan användas på din madrass.

PARTY POOP: Det är något alla barn älskar att göra, men du kommer att hålla madrassen på bästa möjliga form, bör du undvika att barnen hoppa i sängen. Foto: PHOTO: Colorbox

5. När du lämnar några dagar eller går på semester, kan det vara en bra idé att ta bort sängen för alla sängar.Häng kuddarna och täcken upp och låt sängen ha en ordentlig chans att lufta.

6. Detta bör vara lysande, men äter inte, dricker eller röker i sängen. Inte bara kan spill sätta fläckar och ge en idealisk grund för mögel, du kan faktiskt också riskera en stor brand.

Byta madrasser

Hur ofta du byter madrasser beror inte bara på det förväntade madrasslivet, men självklart upplever det mesta av din madrass och sömnkvalitet när du sover där. Om du fortfarande är bekväm efter 8-10 år kanske du vill hålla madrassen i några år. Om madrassen har blivit märkbart mjukare eller förändrad i utseende eller hårdhet kan det vara dags för en ny.

Om du upplever följande situationer kanske du vill överväga att investera i en ny madrass:

1. Det känns obekvämt när du lägger dig på madrassen och du vaknar fortfarande och med rygg och nacksmärta.

2. Du ser tydliga tecken på slitage på madrassen. Grooms eller bumps har bildats eller du kan höra suddighet när du lägger dig ner.

3. Du har försökt rotera madrassen, men det känns inte bekvämare av den anledningen.

NATTBEHANDLING: Receptet är relativt enkelt: Ju bättre madrassen är för dig desto bättre kommer du att sova på natten. Den här killen har en tuff morgon! Foto: PHOTO: Producent

4. Du lider av olika allergier och har haft din madrass en stund. Extrakt från dammkvalster kan fördubbla vikten av en madrass under ett decennium, och även de renaste sängarna kan ha dammkvalster.

5. Du är över 40 år och har haft din madrass i tio år eller mer. Genom åren blir kroppen mer känslig för punkter som pressar, vilket kan leda till en mer sömnlös sömn, vilket i sin tur kan ha en negativ inverkan på din hälsa.

Läs också:

Inred sovrummet för bättre sömn

Här hittar du fin inredning> 999> Rå och masculine sovrum

Barn och husdjur: Hur man väljer rätt

ADVERT

Mest populära