All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

För att hålla lederna i badrummet ren

De lederna i badrummet är något riktigt herk. För det första måste du faktiskt slå alla fyra för att skrubba dem rena och för det andra verkar det som att loppet har kört när de börjar bli lite svarta.

När fogarna är inte längre vit, men har gulbruna eller svarta fläckar, se även hela badrummet leriga ut, och även missfärgade injekteringsbruk är inte farligt, det är inte mycket frestande att gå in i en dusch full av gula alger.

Tyvärr är det nästan otänkbart att lederna blir lite missfärgade genom åren. Badet är en favoritplats för bakterier. Det finns dock mycket du kan göra för att hålla lederna vita och fina under en längre tid.

Skall tvättas en gång i månaden

Det finns verkligen ingen konst att tvätta lederna, men du bör sitta ner och skrubba regelbundet för att förhindra att det blir så illa. Om du har ett stort badrum kan det naturligtvis vara ett litet jobb.

ANVÄNDA TOUR BRUSH: En tandborste med scouring cream är lösningen när lederna i badrummet ska rengöras. Foto: Foto: Trine Solberg

- Jag tror att du runt en gång i månaden bör ta en ordentlig omgång badrummet och tvätta lederna helt, säger rengöring expert och chef för Lilleborg konsumenttjänst, Malin Skaar.

Det är skillnad mellan lederna som används i badrummets våta zoner och de som används annars. Cementfogar tål mer, medan de vattentäta silikonfogarna kräver att vi är lite försiktigare.

Platsen i badrummet som är mest utsatt för missfärgning är där det ofta är vått som i duschen. Var därför säker på att duschen är fri från tvål och hudrester efter att ha använts. Detta är vad svampar och alger matas på.

- Ett tips när det gäller duschar är att duscha väggarna med rent vatten när du är klar, vilket ger mycket hud- och tvåltest, säger Skaar.

Var säker att ventilera

Enligt en rapport skriven av forskare vid SINTEF, Arne Nesje, trivs svampar och alger bäst där det finns hög fuktighet, företrädesvis över 20 grader, och där det finns tillgång till mat, till exempel i form av tvål och hudrester.

KAN AVFALLAS: Vid tvättning av silikonfogar är det viktigt att vara noga med att inte riva ihop varandra. Var noga med att fukta dem först, så bära inte dem mycket. Foto: PHOTO: Trine Solberg

Det är inte bara städning som gäller. Jan Eddie Krachtorp är mastermind och professionell ledare inom kakelbolaget. Han säger att den allra största orsaken till missfärgning i lederna är dålig luftning.

- Den viktigaste orsaken är dålig ventilation. När fyra till fem personer ska duscha varje dag, behöver du en bra luftning, säger han.

Frekvent användning av duschen än tidigare, tillsammans med dålig luftning, gör luftfuktigheten hög och skapar ett bra klimat för svamp och mögel. Om du vill undvika svarta leder är det bra ventilationsbud nummer ett.

Det är också lämpligt att impregnera lederna, men enligt Kragtorp varorna inte impregnering en mycket lång tid, och det bör göras minst en gång om året.

- Du måste göra det ganska ofta. Hur ofta är användningen, säger han.

När det gäller rengöring pekar han på vikten av att produkterna du använder är PH-neutrala, både när du rengör leder och kakel.

Välj hårdare grout

Om du känner att loppet har körts är den sista lösningen att byta lederna. Det är inte omöjligt att göra det själv, men du måste vara försiktig så att du inte skär så djupt att du förstör membranet under plattorna.

Det är lättare att ersätta silikonfogar än cementfogar, men det finns separata verktyg som du kan använda för den senare.

Krachtorp säger att det finns fungicider i silikonfleece men att regler för produktion betyder att det fortfarande finns mindre sådana ämnen som tillsätts. Således är det allt viktigare med bra ventilation och rengöring.

Du kan ändå välja leder som inte skapar lika bra mark för svampar, och Krachtorp föreslår epoxidätningsmedel.

Dessa är mycket hårdare än traditionella cementfogar, och lockar inte så mycket fukt, tvål och bakterier.

Alger: Alger älskar schampo och trivs bra i duschen. Foto: PHOTO: Trine Solberg

ADVERT

Mest populära