All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

För att behålla färgen på kabinväggen

Om du bara kosta dig och låta tankarna av väggar och underhåll lögn, kan det vara en idé att kontrollera väggen nu försommaren. I solväggen bryts böken snabbare än på resten av stugan, så det behöver mer behandling än de andra väggarna.

- Var noga med att ta väggarna innan de börjar att dra vatten och innan de börjar bli alltför slitna, råder Per Lund Nielsen som målarmästare och teknikchef för Tyrilin på Scanox.

Det är nu högsäsongen för underhåll av bergstugor och de märker många människor som behöver bra råd.

Undvik färgskillnader

Hans första befäl är klart:

- Följ Sun Wall! Människor lät det gå för länge mellan varje gång det bearbetas. Resultatet är mycket extra arbete och stora färgskillnader på väggarna med en solvegg som är mycket mörkare än resten av stugan.

Han förklarar skillnaden i färg som torrt och slitat trä lockar mer pigment än de andra väggarna. Har du en mörkbrun fläck så småningom kommer att finna att väggen blir svartare och svartare och mörkare och mörkare, medan de andra väggarna förblir fin brun år efter år. Detta är sant oavsett vilken typ av bris. Det finns UV-strålar, väder och vind kräver dem.

- På de andra väggarna och under takfoten, det är mindre UV-stress, vilket håller fläcken bättre och de därför mindre fläck vid terapi. När väggarna på detta sätt behandlas annorlunda kommer det att finnas färgskillnader, säger han.

I solväggen bryts böken snabbare än på resten av stugan.

Ta vattenprov

Här är vattnet i droppar på boken, och med andra ord är det i gott skick.

Hur ser du väggen som borstas?

- Splashvatten på träet. Om återhämtningen är fläcken i gott skick och skydda träet på rätt sätt, men du ser vattnet sjunka ner det bara att starta, säger experten.

Du behöver inte ta hela stugan, bara den vägg som är sliten.

- Ett gott temperament håller vanligtvis i många år, men solväggen ska antagligen tas om 3-5 år, tror Per Lund Nielsen.

ADVERT

Mest populära