All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Sätt att hantera räntehöjning

->

Foto: Nordea

Centralbanken höjde styrräntan fjärdedel sak till 5. 5% tidigare i veckan, och banker kommer sannolikt följer snart efter. För många människor börjar nu märka den privata ekonomin, och om du är en av dem som kämpar är det dags att vidta några åtgärder. Enligt konsumentekonomen i Nordea, Liv Irene Haug, finns det flera möjligheter.

- Få en ekonomisk översikt först. Då är det lättare att styra ekonomin. Ta reda på vad du betalar i kraft, i försäkringar, i fastighetsskatt och något annat av rörliga utgifter, så du får inga överraskningar. Kontrollera också hur mycket du betalar i omgångar och ränta på lånet, råder hon

förlänga återbetalningstiden Om du var sly och betalat extra på lånet när räntorna var låga, ställa starkare idag. Det lönar sig att betala av lånet, bara för att ha möjligheter i sådana situationer. Korta återbetalningstider på lånet ger höga månatliga utgifter, men samtidigt har du byggt upp ett eget kapital som ger dig större flexibilitet.

- Ett alternativ att lätta trycket i den privata ekonomin kan vara att förlänga lånets återbetalningsperiod. Det är ganska möjligt att förlänga lånet för några år, men det beror på lånebeloppet. Om du har lånat över en pipa kommer du förmodligen inte att förlänga återbetalningsperioden, men vi behandlar varje kund individuellt, säger Haug.

Begär avdrag

Ett annat alternativ är att begära avdrag.

- Det är relativt lätt att få acceptans för omgångar på lånet om du förklara situationen för din rådgivare på banken, men du bör helst ha uppträtt korrekt och bibehålla ett välordnat kundrelationer, säger Haug.

Glöm inte att både avdragsrätt och förlängd återbetalningstid betyder att du betalar mer på ditt lån. Ändå är det ett grepp som kan beaktas i tider då ekonomin är trång.

- Norrmän kämpar hårt för bostaden och stugan, säger Haug.

Hämta ny tariff

Om du har lån på mer än 60% eller 80% av det gamla tull bosatt kan det vara dags att söka en mäklare för att få en ny värdering. Bankerna tenderar att få en skillnad i lånen med ett låneförhållande på 60% och / eller 80%. Ju mindre lånet är i förhållande till marknadsvärdet desto bättre ränta kan du uppnå.

- Få en ny kurs på fastigheten. Bostadspriserna i Norge har stigit mycket i värde de senaste åren, bara under sista halvåret kan vi se att huspriserna har fallit lite. Därför kan det betala en ny skattesats om det är några år sedan senast och du tror att marknadsvärdet på ditt hem har ökat sedan dess. Försök att få det bästa intresset från din bank, rekommendera Haug.

Be om bättre erbjudanden

Om du inte är nöjd med vad din bank kan erbjuda dig kan det vara dags att leta efter bättre erbjudanden. Bara bankerna tjänar lojala kunder.

- Tänk på om det finns anledning att handla. Kanske får du mer gynnsamma räntor i en annan bank? Men jag rekommenderar att spela med öppna kort mot sin egen bank, kanske kan de göra lite bättre intresse? säger haug

Men se till att du tar en helhetsbedömning för att se om det verkligen lönar sig.

- Om det finns små skillnader mellan bankerna, lönar det sig ofta att inte flytta lånet eftersom räntan kommer att gå upp och ner lite. Tänk också på om banken har ett förmånsprogram som kräver att du överför andra konton till den nya banken.

Kostnaderna för att vara en fördel och räntorna på inlåningskonton kan göra det osannolikt att banken ändras.

Titta på andra utgifter

Det är inte bara på hemlånet det är pengar att spara. Den ekonomiska översikt som du skapade i början kan ge dig några ledtrådar någon annanstans i den privata ekonomin där det är möjligt att tjäna några dollar.

- Kontrollera din strömleverantör. Kanske får du mindre kraft om du byter leverantör? Och vad sägs om försäkring? Det finns många små saker som kan göra en hel del i kronor. Tveka inte att åka sport, föreslår Haug.

Var ärlig

Och sist men inte minst: Var ärlig, speciellt för dig själv.

- Tänk igenom vad du har råd med som situationen är nu. Det är möjligt att du ska skjuta upp renoveringen av badrummet under några år tills du får bättre råd.

Glöm inte att vara ärlig när du ställer in din budget. Användar du några hundar om veckan på caffe latte och några hundar omslag på vin och öl, ja, de måste antingen ingå i budgeten eller tas bort från din kundvagn.

- Skapa en ärlig budget. Försök att ta med dig alla utgifter som du har på bostäder och på andra håll i familjen. Du kan få hjälp från bankens rådgivare för detta. Och var ärlig med din bankkonsult. Säg att det här är vår situation, vad kan du hjälpa oss med?

ADVERT

Mest populära