All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Att förfoga över grannens tre

De flesta av oss har grannar och många har också en ansträngd relation med sina närmaste grannar. Konflikten kan relatera till så många, men träd är förmodligen den vanligaste orsaken till närliggande led.

Få saker tycks kunna skapa så mycket obehag bland grannar som rötter och grenar som kommer från grannens egendom eller grannens träd och buskar som tar bort ljus och utsikt från privat egendom

En av fem irriterade grannar har träd som stänger för utsikten. Detta visar en undersökning utförd av Respons Analysis for Plantation. Träd, häckar och buskar är ofta roten till allvarlig nöd mellan grannar.

Rädd att träden kommer knäcka

informationschef, medling, Gro Jørgensen, säger att förra året fanns det totalt 558 granntvister rapporterades Medlingstjänst - pr. Idag har vi 211 - så slutar det vid ca. Jag tror samma nummer som förra året.

Informationschefen döljer inte det faktum att det finns en stor del av konflikterna i samband med träd och buskar.

- Då är det bland andra träd som är för hög och att skymma sikten eller solen, grenar som hänger över till grannen, gamla träd som granne är rädd kommer att bryta under höststormarna, löv från träd som skapar merarabeid.

När det gäller grannens häck, är det enligt Jørgensen ofta att de är för höga eller okända.

Stadslagarna har därför ett antal särskilda regler om träd och andra grödor.

Du kan hävda det träd som tagits bort

Carl Bjurstrøm är advokat vid Kraft advokatbyrå. Han berättar att du i princip kan kräva grann att ta bort träden.

- Finns det träd som stänger för sol eller syn, eller är särskilt nackdel, kan du kräva att grannen skär dem.

Här är några argument som trädet kan vara en nackdel för dig:

Det kastar en skugga : Ju mer en fastighet belägen i skuggan, desto bättre om du har. Särskilt om stolen är slagen. Om bara längst ner i trädgården är situationen sämre.

Det finns många löv och grenar från trädet : Alla träd förlorar löv. För att du ska kunna höras måste den läggas till mycket.

Det kan falla : Det måste finnas en ytterligare risk, eftersom trädet är sjuka eller har dåliga rötter.

Den blockerar vyn : Argumentet har blivit mer betonat de senaste åren.

1/3 regel

Du har möjlighet att ta bort grannens träd närmare 1/3 av trädhöjden. Det är avståndet till hus, trädgård, tonfisk eller liknande som gäller.

Regeln ca 1/3 av trädhöjd kan därför be grannen ta bort ett träd som är 9 meter höga om den är närmare än 3 meter. Regeln är i grannlagen § 3

Dessutom måste trädet vara särskilt nackdel eller nackdel för dig, och det får inte vara värt att nämna om att göra för din granne att hålla trädet.

Grannen kan förneka

Men grannen kan till och med vägra att skära ned trädet om han tror att det är viktigt att hålla det, och enligt Bjurstrøm är avskärmning mot väder och vind och synlighet potentiella goda argument.

Några andra argument att träden skulle stå:

Det är kul att titta på : Det är inte ägarens bedömning utan en objektiv bedömning. Används sällan, men tillsammans med andra argument.

Det är gammalt och har en speciell historia : Thun träd och träd som ingår i gamla byggnader skyddas ibland.

- Det finns ingen "rakt fram" för att skära grannens träd eller häck. Om sådana fall går till domstol, kommer domaren ofta att kräva att se både trädet och utsikten och utarbeta en åsikt om den ska skäras. Det betyder att det finns ett ganska stort utrymme för "s objektiva" åsikter inom grannskapet.

- Därför rekommenderar många advokater att grannar borde gå en lång väg att komma överens, säger Bjurstrøm.

Djursträd på Ullernåsen

IRRITATION MOMENT: Träd som blockerar utsikten ligger på toppen av saker som irriterar oss med grannen. Foto: Photo: Colorbox. com

År 2011 dömdes en husägare från Ullern i Oslo för att avlägsna sju av hans björkträd och förutom att betala motståndarens kostnader på 25 000 kronor.

Klagandena (grannarna) stördes av löv och grenar och tyckte att björkarna stirrade både solljus och synpunkter.

Den anklagade grannen å andra sidan hävdade att de problem som björkarna skapade inte var en "speciell nackdel" för grannarna. Han trodde också att solförhållandena var tillräckligt bra och att träden var viktiga för både omgivningen och den naturliga mångfalden i området.

Enligt BT har tvisten pågått i några år, och parterna har tidigare träffats i förlikningskommittén utan detta ledande.

Häckar och träd över gränsen

Träd och grenar som växer in i din egen trädgård, kan du skära ner på fastighetsgränsen om de är skadliga eller obekväma för dig, säger Bjurstrøm till Bonytt. nr.

FÖREGÅENDE: Att ta bort grannens häck på egen hand kan snabbt kosta dig stora summor. Foto: Foto: Colorbox. com

- Kom ihåg att du måste säga till grannen först och ge honom chansen att ta bort dem. Du måste också ge honom rimlig tid att göra jobbet innan du själv gör det.

Advokaten råder dig också att skriva ett brev till grannen om ärendet så att du har det skriftligt.

- Att ta bort grannens häck på egen hand kan snabbt kosta dig stora summor. Du kan sluta ersätta grannens träd (jämn höjd) eller hela häcken på samma höjd. Det kan bidra till mycket dyra trädgårdsmedelsräkningar.

Hakar under 2 meter kan inte krävas att skäras eller avlägsnas enligt denna regel. Detsamma gäller säkringar som fungerar som staket. Dessa regleras av strafflagen, inte grannskapslagen.

Bra råd

Konfliktrådets informationschef har följande råd för dig som irriterar dig grönt över din granne tre.

- Det är att kontakta och prata med grannarna på ett artigt och faktiskt sätt om vad han eller hon upplever som ett problem. På så sätt kan mycket lösas.

- En granne är en du kommer att fortsätta att leva bredvid - det vill säga att ha ett slags förhållande till hur som helst - och det är därför en bra idé att få en lösning.

Om det inte finns någon konsensus och de behöver hjälp, är konfliktrådet ett bra alternativ. Om du går till domstol, är det naturligtvis att det blir en förlorare och en vinnare. Båda parterna måste spendera mycket tid och pengar, och det är ofta svårt att skjuta upp situationen efteråt.

"Två vinnare är mycket bättre för grannskapet än en vinnare och en förlorare", förklarar Jørgensen.

Generellt ingås avtalet för ca. 90 procent av fallen kommer till Konfliktrådet och cirka 90 procent av dessa följer igen / är överens med avtalet.

Källor: hyttboende. nej, advokat-hoie. Nej, advokat. nej, jusstorget. nej, smarta pengar. com

Se också:

Kontrollera de hetaste trädgårdstrender

rosorna som kräver minimal grooming

De värsta renoverings misstag

därför grannarna oss att klicka på

ADVERT

Mest populära