All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Så att du får skräddarsydd prefab

Du har gått igenom katalogen av kataloger, och äntligen har du hittat drömhuset. Det finns bara ett litet problem: du skulle vilja ändra layouten så att den passar din livssituation. Kan det göras?

Rensa! Vi har pratat med inredare Ine Bangås Johansen och Solveig Baalsrud Svoor i Dis om vilka möjligheter som finns.

- Många drömmer om en arkitektritade hus som återspeglar en personlighet och är lämplig för alla sina behov, och som regel är det bankkonto gränsen. Ferdighus är ett billigare sätt att bygga hus, men har sina begränsningar när det gäller individuell utplacering och anpassning, säger Bangås Johansen.

Husval är samarbetsval

Men med hjälp av en inredningsarkitekt eller annan professionell kan du undvika detta problem.

- Om inredningsarkitekt kommer in tidigt i processen, är det mycket lämpligt att titta på om det bör finnas vissa förändringar i layouten innan byggandet inleds. Så länge detta är något som accepteras av tillverkaren av verkstaden, är det här ett rimligt sätt att göra förändringar i jämförelse med att slita på något som redan är byggt för att skapa nya lösningar. På så sätt kan du få en fin finish för att bli ännu bättre eftersom den skräddarsys speciellt för dina behov, säger Baalsrud Svoor.

Men innan du börjar med stora planer och anställer en inredare som kan rita nya rumlösningar, prata med tillverkaren av drömhuset.

- När du väljer en hustyp är det viktigt att komma ihåg att du också väljer en partner inom tillverkningsindustrin. Om du vill göra ändringar i huset innan byggandet inleds, kan du kontakta tillverkaren för den typ av hus du funderar på att höra hur tillämpliga det är att få undertecknade ny plan eller välja andra material än vad som är standard, hon rekommenderar .

Möjligheterna kan variera

Hur kostsamt och svårt det är att anpassa en prefab dina egna behov och kan variera från tillverkare till tillverkare.

- I vissa skicklighetshus kan det till exempel vara svårt att flytta på väggar som är ansvariga för byggandet av huset. En annan utmaning, med avseende på rörledningar, kan vara att flytta ett badrum eller ett kök. Vissa hantverkare kan ha utformat husen, med tanke på att planlösningen ska vara flexibel för att möta olika kunders behov. Andra gånger kan det vara material som kommer att kostsamt att byta ut eftersom prefab tillverkare har avtal med leverantörer för att använda deras material eller produkter, säger Bangas Johansen.

Interiördesignerna på Dis rekommenderar att professionella kontaktas så tidigt som möjligt under processen.Detta kan göras redan när du är på väg att välja vilket hus att gå för.

- Om inredningsarkitekt kommer att göra ändringar i planlösningen skall upprättas nya arbetsritningar för detta. Detta är ett samarbete mellan inredare och kund, men även mellan inredare och prefab tillverkare, och det är viktigt att denna dialog kommer igång så tidigt som möjligt i byggprocessen, betonar Bangas Johansen.

Fångad mellan två val

Men varför ändra layouten på en prefab alls? Är det inte bättre att hitta ett hus du är nöjd med?

- Det bästa och billigaste är naturligtvis om du kan hitta en prefab som är perfekt på alla sätt, både ute och inne. Men ofta kunden kommer till ett vägskäl där de måste välja mellan bara utsidan som de vill eller plan som passar deras behov, säger Baalsrud Svoor.

- Genom att involvera en inredningsarkitekt i processen kan du välja den typ av hus du vill, och få anpassade layout exakt vad som behöver du har. En inredningsarkitekt har lång erfarenhet av att arbeta med layouter för att anpassa lägga till kundernas krav, och en bra inredningsarkitekt arbetar också för att ta upp kundens personlighet i det inre så att du får ett hus som är din egen, även om den är baserad på ett skolhus, säger hon.

Ger dyrare byggprocessen

Trots att skräddarsy en prefab sannolikt att vara billigare än en arkitektritade hus, det kommer inte att komma från att det kommer att leda till mer utgiftere i byggprocessen. När det är upp till dig kan du bara bedöma om det är värt utgifterna.

- Göra ändringar i en prefab innebär extra kostnader både från prefab tillverkare och anlitade inredningsarkitekt. Men med lite forskning i förväg inte behöver dessa kostnader överstiger värdet av att få ett hus som är anpassad exakt till dig, och det kommer förmodligen fortfarande att vara ett billigare alternativ än att bygga en arkitektritade hus, säger flickorna i Dis.

ADVERT

Mest populära