All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Så här blir du av med häxor

Heksesot bildas i luft och deponeras sedan på ytor. Du ser den som lysande sotiga fläckar som förekommer på allt från väggar och tak till insidan av skåp och lådor.

För att bli av med heksesot måste du veta orsakerna till det som uppstår och vidta åtgärder för att eliminera dem innan korrigeringen av skadan är korrigerad. Det är viktigt att ta saker i rätt ordning, annars kommer du att kunna returnera problemet och du måste göra jobbet igen.

  • Vad är Witchesot?

Tid, gas och partiklar

- Det finns två saker som krävs för att klassificera att det kan kallas Witchesot, och det finns ultrafina partiklar och gaser från SVOC, säger David Hauer, en konsult i Mycoteam.

SVOC är en förkortning för den engelska termiska flyktiga organiska föreningen, eller tungt flyktiga organiska föreningar på bra norska. Dessa finns i en mängd olika produkter som används vid konstruktion och renovering. Allt från golvbeläggningar, möbler och tappning till färg, lim och färg innehåller sådana anslutningar.

Förutom ultrafina partiklar och gaser tar det tid. Dålig ventilation i huset ger de ultrafina partiklarna tid att sväva tillräckligt länge för att häxor bildas. Genom att ventilera mer, kommer det att finnas mindre gas i hemmet medan man ventilerar mer av de ultrafina partiklarna. Detta minskar risken för häxesjukdom.

Läs också:

Damm gör dig sjuk

En ökande andel av den norska befolkningen störs av astma, allergi- eller överkänslighetssjukdomar. Dessutom känner många människor att inomhusmiljön är dålig ...

  • Heksesot uppträder oftast på vintern

Heksesot (kemisk nedbrytning) vid lagring av plastobjekt i köksskåp. Få några veckor efter renovering Foto: Mycoteam

God ventilation första bud

- Heksesot är en bra indikation på att det finns för dålig ventilation i hemmet. Det första är att reglera den faktiska ventilationshastigheten, säger Hauer.

Luftutbytet i en bostad borde vara 0, 5 per timme, men enligt Hauer finns ett luftskifte på 0, 1-0, 3 per timme i hem med häxa.

För att bestämma om den aktuella ventilationshastigheten är tillräckligt bra i ditt hem, måste en spårgasmätning utföras.

- När du antagligen får ett svar att ventilationshastigheten är för låg, förbättra ventilationen, säger Hauer.

Bli inte av med problemet utan att förbättra ventilationen. Du kan tvätta och måla över problemområdet, men sannolikheten är bra för häxan att återvända.

Läs också:

Test: Rengöring med ångrengöringsmedel

Skaffar du ett städare om du slipper smutsiga med ånga? Och inte minst: Tvätter man sig snabbare? Vi har testat Kärchers nya ångrengöringsmedel SC1.

  • Häxans häxa kan vara lös

Häxorna måste tvättas bort

Men när ventilationen är bättre är det dags att tvätta.

- Rengöring av ytor som skadas av heksesot är mycket viktigt, oavsett om man ska måla eller inte, säger Hauer.

Ånga från SVOC går från ånga till fast substans när den läggs på ytor. Detta ämne måste tvättas bort, annars riskerar du att vända tillbaka till ånga och liknar sedan heksesot på annat håll.

Ett typiskt exempel är en sydvendt vägg som är kall under vintermånaderna. Gassen kondenserar mot kallväggen och blir fast. Men när sommaren kommer, omvandlas värmen till ånga igen, och då börjar rundans dans.

Så man tvättar vax soda

Det är därför inte tillräckligt att måla över ytor med häxrot, de måste tvättas noggrant först.

- Det är svårt att måla över gas, som gasen behöver genom färgen. Där det är svart måste du tvätta, säger Hauer, som rekommenderar tvätt med mikrofiberdukar.

Läs också:

Chaosförlust i garaget?

Hela familjen kommer att älska denna lösning när det gäller skidåkning och cykling!

- Använd Jotun Tvätt i ett utspädningsförhållande 1 till 5 eller Flügger Fluren.

Observera att Jotuns Hushållsvask är avsedd för utomhusbruk och omhändertagande måste vidtas om den används. Var noga med att tvätta ett litet område först för att se om materialet är motståndskraftigt mot mediet och se till att det tvättas med rent vatten efteråt.

Tiden att måla

När du har kontrollerat att ventilationen är bättre och du har tvättat de blötta ytorna, är det dags att måla över.

- Denna tid på året är en mycket bra tid att tänka på detta. Vänta tills frosten släpper ut taket och mögel så tidigt som möjligt på våren. Luft så bra under hela sommaren och tills uppvärmningssäsongen börjar igen. Remedies av heksesot på hösten är bara dumma och borde inte göras, säger Hauer.

Sammanfattningsvis är de tre stegen för att bli av med heksesot bra ventilation, noggrann tvätt och fräsch färg. Det sista steget är dock bara nödvändigt på platser där tvätten har lett till fläckar.

Fler tips om heksesot:

  • Om en mätning av spårgas har gjorts och det verkar som att det inte finns något problem med ventilationen i hemmet, skulle jag föreslå att man målar med oljemålsfärg när man avhjälper häxor.
  • Vid ny bostad eller rehabilitering av gamla hem är det viktigt att säkerställa jämn temperatur och god ventilation, även under perioder av frånvaro under vintermånaderna.
  • Halogenlampor och panelvärmare som bränner damm och ljus är förstärkande faktorer. De är inte en orsak till heksesot, men ger en bonus.

ADVERT

Mest populära