All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

För att få matt parkett att lysa

Börjar din parkettgolv glida och se utslitna ut? Då är det nog dags att fräscha upp det. Små repor kan enkelt tas bort med hjälp av vax pinnar, men om golvet börjar visa tecken på lång användning, det är lite mer omfattande åtgärder för att.

- Hur omfattande jobb är, är helt beroende av vilken typ av yta du har, förklarar chefen för Gulvspesialisten, Thomas Mohn till Bonytt. nr.

- Har du en oljad parkettgolv håller det förmodligen olja upp igen, men golvet är dock målade du behöver antagligen att slipa den, alternativt finens även produkter som kan förnya färgen.

Två typer av oljor

Enligt Trefokus finns det två typer av oljor som används i golvet: Det finns vegetabiliska och alkyd olja. De innehåller vanligen vit spirit som ett lösningsmedel. I vissa sammanhang används naturliga lösningsmedel, såsom citron eller apelsinskal. Oljan torkar i en förångningsprocess.

"oljor torkar lösningsmedlen avdunsta och bindemedlet reagerar med syre från luften, för att ge en kemisk härdning. I denna reaktion, är värme utvecklas, vilket kan orsaka självantändning i fyllmedlet som används för att torka upp mess. de måste därför tas om hand (Burn eller sätta i behållare för brännbara avfall). oljorna är formulerade så att de behöver väl in i trädet ", skriver de på sin hemsida.

Måttlig slitstyrka

Trägolv, som har oljats, har måttlig slitstyrka enligt Trefokus.

"I gengäld är det relativt enkelt att utföra punktreparationer. Resistens mot vätskespill är ganska bra så länge man inte bära ner till rent trä", skriver de.

Anmälan senast skrap

Se hur de gula tall trapporna som ny

Enligt Mohn kan uppdatera en oljat golv hända med en gummiskrapa.

- Men det är viktigt att komma ihåg att nålen inte kan färgas. Välj därför en annan färg än svart på gummi, hjärnvit.

Ansökan måste ske i mindre områden. Oljan ska sedan torka i 20 minuter och avlägsna överskott med en trasa.

- Det är viktigt att duken inte är lös, så använd en gammal bomullst-shirt. Och när golvet är helt klar, kommer det att vara torrt under en dag före användning, expanderar Mohn, som understryker att det är viktigt att överflödig olja torkat upp, så att du inte får blanka ytor. Ett färdigt oljat golv ska vara mättat och ge ett matt utseende.

Maskinapplikation

Alternativet att applicera med nal är att använda en maskin som kan hyras från en bygghandlare eller liknande.

- Det är viktigt att använda en maskin som är lämplig för ändamålet. Att rotera det för snabbt kan leda till att oljan sprids utåt, säger Mohn.

Sådana maskiner levereras med olika grovhet på de använda spadarna.Om maskinen endast ska användas för användning, använd den finaste, som har en vit färg.

- När du använder en sådan maskin är det viktigt att du bara använder olja där maskinen sätts ner. Häll en liten damm på golvet och placera maskinen rakt på. För mycket olja kan orsaka stänk. Polera oljan över golvet och fungera bra i parketten. Låt oljan också dra i ca 20 minuter innan du polerar golvet "torrt" med luddfri trasa. Sedan placeras tyget under maskinens kudde.

Regelbundet underhåll

Om regelbundet underhåll med en cykel om ungefär ett år har slutförts, räcker det att endast använda olja.

- Men om det har varit längre kan det vara nödvändigt att rengöra golvet först, beskriver Mohn.

Målning kräver mest slipning

Men om du har ett färggolv, kommer det nog att kräva mer för att fräscha upp det.

För att ta bort 9 regelbundna fläckar

- Det finns produkter som förnyar lack golv, men de har inte hålla mer än ett halvt år på de områden som har störst trafik, berättar Mohn.

- Lackerad parkett måste därför grundligt slipas och sedan behandlas igen. Men när du har gjort det är du fri att välja ny ytbehandling, och det är därför inte nödvändigt att måla igen.

Och enligt Mohn har hårda vaxoljor blivit ett populärt alternativ.

- Hårdvård varar längre än vanliga oljor, och det är också lätt att fräscha upp golv som behandlas med hård olja.

Skador på den slitna golv

Enligt avdelningen av färg och inerior (Ifi) är regelbunden behandling är särskilt viktigt för parkettgolv, eftersom det övre skiktet är tunt.

"Om du har små sprickor eller bucklor i golvet, har lack eller olja blir tunnare, är mer mottagliga för fuktskador i golvet. Genom att applicera olja eller lack vård du fylla i dessa sprickor, så att vatten och tvål behöver inte ner i träverket och skadar golvet "förklarar Finn Wang i paint and paint-tillverkaren Brynsløkken på Ifis hemsida.

Så lätt att du får nya golv

Wang betonar att det är viktigt att tänka på är att ansökan måste vara i virket längdriktning, och hans rekommendation är att vid första tillämpningen av vård agent (antingen för lack eller olja) bör vara koncentrerades. Senare, enligt Wang blandning med vatten i blandningsförhållandet 1: 10 eller 1: 20.

Det är viktigt att notera att alla fyllmedel / dynans används i samband med olja, kan vara pyrofora och bör hanteras som en lättantändlig den första 24 timmar efter användning. De ska läggas i vatten och inte lagras inuti.

Läs också:

Det är inte ren när du tvättar golvet

Att välja massiva trägolv

Låt upp det gamla golvet

På jakt efter nya inredningsidéer? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära