All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så att du får en lättskött trädgård

- En trädgård som är lätt att underhålla är inte nödvändigtvis lätt eller billigt att göra, vända Kine Halvorsen Thoren, professor vid landskapsplanering vid NMBU i Ås, fast.

Många människor drömmer om en trädgård som är lätt att ställa in och du behöver inte spendera någon tid på.
Om du vill spendera minst tid på underhåll, kan det vara värt att spendera både extra tid och pengar på själva planeringen.
Kine Halvorsen Thoren. Foto: Tuva Bønke Grønning

- En enkel trädgård kräver bra planering och bra grundarbete. Även om det kostar lite, skulle jag rekommendera att använda proffs, säger Halvorsen Thoren.

På uteplatsen vid universitetet i som hon tillsammans med 50 elever och trädgårdsmästare och ingenjör Filip Ihrsen, skapat en liten trädgård på tron ​​att det ska vara enkelt och lättskött med så lite underhåll som möjligt.

En del av planeringen bör innebära att kartlägga din trädgård och tänka på vad som skulle vara en naturlig "rymddelning". Var ska grön, sittplatser och sängar placeras?

- Det är en bra idé att ha allt det gröna på ett ställe. Detta gör det lättare att skära och underhålla. Också, kom ihåg att tänka på vad som passar ditt hus, rådgör Halvorsen Thoren.

Välj många stauder

Trädgården på Ås är enkel med lugna ytor. I tre blomsterbäddar finns olika stauder och växter, medan på en ganska grå kakel finns bord och stolar i tre olika sittplatser. På gräset löper en robotklippare och i sängarna finns ett självuppvärmningssystem.

- Nu är det här bredvid universitetsbyggnaden, men det är definitivt något du kan uppnå i din egen trädgård, säger trädgårdsmästaren Filip Ihrsen.

Ihrsen är förtjust i den frodiga och täta, och tycker att ett bra tips är att välja flera olika grödor vid plantering.

- Det är faktiskt säkrare. Plötsligt dör några blommor utan att förstå varför, eller du får inte det som du vill ha. Då är det trevligt att få fler ben att stå på, säger han.
Du bör börja bestämma vilken klimatzon din trädgård är i, och välj sedan växter och grödor som passar här.

Plantera nära
Han uppmuntrar också plantering ganska nära och väljer växter som inte sprider sig så kraftigt.

- Välj växter som blir lite höga och täcka lite så att du inte behöver luke så mycket, tycker han.

Men för att minska skördarbeten är det smart att välja buskar som inte blir för stora och har den slutliga höjden du vill ha. I trädgården i Ås har IHRSA exempelvis planterade Snowberry "Arvid" E, som inte är mer än 45 centimeter hög och därför inte behöver skäras.
Du bör välja perenner som är minst 23 till 30 centimeter i förmågan att överträffa mossa och ogräs, tippa trädgårdsmästaren.
Bra med jord
För det du planterar för att trivas i din trädgård måste du ge dem god mark.Staudene behöver ett jorddjup på ca 40 centimeter, medan byxor och träd behöver 40-50 centimeter, förklarar Ihrsen.
Han tror att du kan låta staudansna hålla det bleka lövet när vintern kommer eller klippa av den till våren.
- I linje med naturen tillåter vi det organiska materialet att falla tillbaka och föda sängarna. Den bleka laken bildar en "matta" som håller fuktighet fuktig och hjälper till att hålla undan ogräset. Med tiden bryts det av olika mikroorganismer, och du hamnar med fantastisk jord.

Få hjälp innan du börjar

Ihren tror också att det kan vara till hjälp att få hjälp från experter innan du börjar och gör en plan. Det är viktigt att ta hänsyn till hur din trädgård är, oavsett om det är mycket lera, sten eller något annat.

- För många är det snabbt att gå till ett trädgårdscenter och välja något som trivs där och då. Men med trädgården måste du ta tid. Det du planterar i juni ser helt annorlunda ut i augusti.
Tålamod är viktigt, och en trädgård är aldrig helt klar. Därför är det viktigt att finna nöjet att arbeta i det, tror Ihrsen.
- Vi har så mycket stress i våra dagliga liv att trädgården verkligen borde vara en plats för lugn och hygge.

ADVERT

Mest populära