All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så att du får en lättskött trädgård

Även för dem som älskar att fixa i trädgården, stora vackra sängen, träd, buskar och grönska vara svårt att hålla i skick. Helst vill vi att det ska se bra ut när vi inte spenderar hela helgen på trädgården.

Därför Norwegian University of Life Sciences slagit sig ihop med skådespelarna Husqvarna, Gardena, Hasselfors, Asak Miljøstein och öl Steen om att göra en sådan underhållsfri trädgård som möjligt.

med sten eller betong, perenner och frodiga buskar och en robotgräsklippare lyser Ju enklare trädgården framför universitetet i Ås.

Foto: PerPR

Börja planera så tidigt som möjligt

professor vid NMBU, säger Kine Halvorsen Thoren att det är omöjligt att skapa en helt underhålls trädgård. Dessutom frågar hon frågor - eftersom hon anser att det är viktigt för människor att hålla reda på dem.

Thoren tycker emellertid att det finns vissa saker du kan göra för att hålla trädgården lätt att göra.

- Om du vill göra det enklare bör du samla de olika områdena i trädgården, dvs rymdfördelning. Det kan till exempel vara tillrådligt att ha allt grönt på ett ställe. Ett annat tips är att plantera nära, säger hon.

Om du vill ha en välskötta trädgård bör du ha en plan från början. Thoren anser också att du helst bör kontakta professionella.

- Det är viktigt att ha en bra grund och välja rätt material. Även om det kan vara dyrt, är det en bra investering på lång sikt, säger hon.

  • Här hittar du de bästa tipsen för framgång med trädgården.

Hur man står för en lugn trädgård

En enklare trädgård är inte bara en stor grön gräsmatta. Du kan ha både vackra blomsterbäddar och en trevlig uteplats utan att behöva spendera för mycket tid på trädgårdsunderhållet.

För att komma igång med planering, det finns fem punkter att tänka på:

Jord och närings

För att lyckas i rabatterna är bra jord är viktigt. Gå för mycket näringsjord som också håller din fukt ren. Leire i jorden kan vara ett bra alternativ, eftersom det håller på fukt.

Den näringsrika jorden är vanligtvis lite dyrare, men du vinner kvaliteten.

Det är också viktigt att ge växterna gott om jord. Stauder behöver till exempel cirka 40 centimeter.

  • trädgårdsmästare bästa tips: hur man odlar växter snabbare

Foto: PerPR

Växter

I enklare trädgården hittar frodig och tät bädd med flera perenner och grönska. Gartner på NMBU rekommenderar Filip IHRSA nämligen att gå för flera grödor när du planterar i trädgården.

- Det är faktiskt säkrare. Plötsligt dör några blommor utan att du förstår varför, eller om du inte får det förrän du skulle. Då är det trevligt att få fler ben att stå på, säger Ihrsen.

Växter du stänger, du undviker också att växterna sprider så mycket.För att minska skörden bör du välja växter och buskar som har önskad höjd.

Du kan med gott samvete lämna löv och växter efter beskärning. Det fungerar som gödningsmedel förutom att se till att fröextrakt berättar trädgårdsmästaren.

Få gott om trädgårdsarbete - anmäla dig till vårt nyhetsbrev och lära dig mer!

Vattning

Många människor gör det på god gammal väg och vattnar blommorna för hand eller med en trädgårdsslang.

Men om du är borta i veckor på sommaren kommer du snabbt att få problem. För att hålla din trädgård fungerande samtidigt som dina arbetsuppgifter fungerar för dig själv, kan ett vattensystem vara saken.

Om det ligger över marken i form av svettslang eller under marken, säkerställer det att plantorna får det vatten de behöver.

Du kan även anpassa systemet så att varje busk får vad den behöver. Dessutom använder ett vattningssystem mindre vatten.

Med en självrengörande anläggning behöver du inte hämta anläggningen om den grävs ner.

Foto: PerPR

Stein

Många norrmän går till en träterrass på uteplatsen. Men om du vill undvika för mycket underhåll, se till att du väljer någon sten.

Med antingen betong eller granit behöver du bara högspegelspegel uteplatsen. Då har du inte bord som att slå, slipa och lacka.

Klipper av gräsmattan

Naturligtvis hittar du en robotgräsklippare i en välskött trädgård. Det garanterar att gräsmattan är området när som helst medan du kan sola på terrassen.

De flesta robotklippare skär bara några millimeter av gräsmattan varje gång. På så sätt får gräset jämn näring eftersom det klippta gräset växer som gödselmedel och håller gräset friskt och mossfritt samtidigt som man eliminerar allt behov av grässkörd.

Vill du lära dig mer om hur man får en lättillgänglig trädgård? Vi visar dig sex sätt till en enklare trädgård.

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära