All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

För att åtgärda luckor i parketten

Norrmän älskar vackra trägolv och är välkomna i både vardagsrum, kök och sovrum. Men med ek, valnöt eller tall golv, för många följer också hakan eller hål i skogen.

Vi visar dig hur du reparerar skadan själv.

Reparation av liten djup

Det finns många alternativ att reparera olika typer av skador. Om du har förlorat en tung föremål i golvet och har ett märke efter hörnet eller liknande, försök fixa det utan annat än en fuktig handduk och ett strykjärn. Detta fungerar bara med en liten depression, inte i stor skala.

- Lägg en fuktig skumhandduk ner i gropen i golvet och stryk över med järnet. Därefter ångar du fibrerna i träet så att de kommer tillbaka och fyller ut. Detta kan också göras på målade golv, eftersom färgen kommer att knäckas efter slaget, säger Leif Augustin från Alanor, som säljer produkter för behandling av trä.

Han betonar att du aldrig måste försegla sprickor som uppstår mellan borden. Det är naturligt rörelse i träet som är förknippat med trägolv.

Läs också: Om du vill lägga parkettgolv

plast trä för parkett

För att åtgärda parkett

plast trä

En modellera du kan forma med fingrarna. Finns i olika färger som kan blandas. Det är viktigt att träet är helt rent så att du måste ta bort färg eller olja först. Kan användas för mindre och större skador.

Vax:

Ett plastvax som gnider över skadorna i träet. Är trevligt att fylla på repor eller hål. Det håller volymen utan att sjunka och följer träets rörelser utan att bryta upp sig.

Retentionspenna:

Spraybaserad retentionspenna som kan användas för att dra på lätta repor i mörkt trä. Viktigt att rengöra ytan med möbelrenaren först för att låta färgen sitta. Fungerar på repor, ingen större skada.

Shell Finger:

Smält med värme. Du värmer en akter med en brännare, lägg pinnarna på järnet och släpp skalen i hakan. Du kan också använda en lödbult (ca 25 W) för att värma stiften.

Vatten och järn:

Lägg en fuktig skumhandduk i urtaget och stryk över. Ångan kommer att få fibrerna att svälla upp igen. Fungerar endast om det finns en urtagning i träet, inte om det är ett snäpp.

Byt ut ett bord:

Om skadan är omfattande, byt ut en hel tabell. Klipp ut den trasiga med en cirkelsåg, skär av låsmekanismen på det nya bordet och lim den på plats.

Produkterna kan köpas hos vanliga byggare och återförsäljare.

Källor: Kärch parkett, Alanor, snickare Otto Robsahm.

Otto Robsahm, känd som Sinnasnekker'n på TV, tror att du kan åtgärda många skador i ett parkettgolv om du inte har alla tummar.

- Det finns ett antal produkter till salu som kan användas för att reparera små skador, både i parkettgolv och laminatgolv. Du kan också ringa till tillverkaren och berätta att du har skadats och de skickar material för att reparera golvet, säger Robsahm. nr.

Om du har parkettgolv, rekommenderar han att du använder trämassa eller buske i en färg som liknar den på golvet, helst en nyans mörkare, så verkar den så liten som möjligt.

Sådana fyllmedel säljs i alla byggprodukter och tillverkare av parkettgolv.

Läs också: Kontrollera om du ska välja parkett eller laminat

Riper i parketten

- I trägolv finns det många kvistar, vändningar och olika färgbeläggningar. Det är trevligt eftersom det är lättare att se naturligt ut när du har lappat på plats, det finns viss variation i golvet, säger Robsahm.

Han rekommenderar att man använder filé för att fylla upp om det är ett snäpp och till och med tror att det är en bra idé att göra några extra små hål som du fyller med samma parti, så det ser mer naturligt ut.

- Om du har en rep i golvet kan det göra det lättare att förlänga det, som om det ser ut som något annat i trädstrukturen. Ögat fångar vad som är ovanligt, så om du får skadorna att se ut som något i skogen, får du det bästa resultatet, säger Robsahm.

Om skadan är stor så kan du också byta ut hela bordet. Men om du har haft golvet under lång tid kommer du förmodligen att finna att den nya hyllan sticker ut i färgen eftersom det gamla golvet har ändrat färg på grund av sol och annat slitage.

Parketttillverkaren Kährs rekommenderar att du använder formningen om du har haft så otur att du får skada på golvet.

- Vi rekommenderar inte sladdkablar att fuktas och ångas eftersom träcellerna kommer att förstöras när det har skett ett så stort slag mot parketten att det har skett ", säger Ole Kristian Vangerud i Kährs.

Läs också: Hur teglar du väggen

Vax på mindre hål och repor

Augustin i Alonor rekommenderar även former om du har större hål i ett trä. Formeln är som en typ av plastlins som du kan forma med fingrarna. Den kommer i olika färger och du kan också blanda färger om du inte hittar en rak nyans.

- Det är viktigt att träet är helt rent så att du måste ta bort eventuell färg eller olja först. Då formar du massan och fyller hålet. När den har torkat kan du först slipa den så att den blir helt jämn, så du kan måla eller måla på toppen av det, säger han.

En annan produkt som kan hjälpa brutna golv är så kallad reparationsvax. Det finns hårda plastvaxer när du gnuggar sprickan, spikhålet eller liknande.

- Den friktion som uppstår gör att den vuxna värmer upp och klämmer in i träet. Dessa är också tillgängliga i olika färger, vi rekommenderar att du väljer en nyans mörkare än golvet du ska reparera, så det verkar vara så liten som möjligt. Du kan också använda detta om det finns sprickor i ändarna mellan parkettborden, säger Augustin.

Efter vaxning, tvätta över stålrull fuktad med en rengöringsmedel och vaxavskiljare.Torka sedan över med en trasa. Det tar bort överskott av vax som har placerats på golvet.

Om du har ett mörkt golv som har en liten lätt rep, kan du också retuschera med en spritbaserad retentionspenna. Dessa är glänsande pigment som drar in i träet så att färgen inte bleknar över tiden.

ADVERT

Mest populära