All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så att du kan hitta den perfekta stugan doen

Tiden har stått stilla i 75 år

Denna tabell är en laddare

Knall-kök för den djärva

Cabin doen är den mest kritiska teknik vi har i kabinen. Utan en arbetslösning kommer cab ride att förstöras.

Men det är inte lätt att välja stugor.

Hytteliv HAR GJORT Norges största TESTER AV KABIN DOER där 419 användare har svarat på frågor om exakt dess hyttedo.

Det finns olika tillverkare och varianter: Förbrännings toalett, vakuumtoalett eller någon variant av biodo.

Förresten har urinskiktet i hemmet fått stor uppmärksamhet de senaste åren.

BIODO: Namn: Do-Lett. Pris: Kr 11 990. Typ: Biodo. Kapacitet: 2x30 liter Energi: 0/220 V. Avlopp: Efter kompost. Återförsäljare: Sunwind. nej Foto: PHOTO: Tillverkare

Kallpärlor

BRÄNSLE: Namn: Cinderella power. Pris: Kr 25 490. Typ: Förbränning. Kapacitet: Beroende på användningen. Energi: 220 V. Avlopp: Ask. Återförsäljare: Cabin shop. nej, skåpet. nej och ecotech. com Foto: FOTO: Producent

Nyligen Hytteliv i kontakt med människor som är nöjd med valet de har gjort.

- Jag hade aldrig trott att vår nya toalett kunde producera en så stor känsla av lycka. Men efter nästan vinterns frost var det ett perfekt slag för att få stugan inomhus, säger Liv Kirkeli Homdrom.

För ungefär ett år sedan köpte familjen en 70-stuga i Øynaheia i Froland, Aust-Agder. Det var utan el och vatten, och med utedo. Att göra något om toaletten var prioritet en och de kontrollerade olika lösningar.

Avfall till aska

Valet föll på Cinderella-förbrännings toaletten, där avfallet blir aska. Och eftersom stugan inte har någon kraft var gasvarianten med en riktpris på 32.990 kr.

- Ett dyrt alternativ, men vi är nöjda med valet. Det finns mycket jag har råd så länge som toaletten är bra. Det viktigaste för oss är att det är tillförlitligt. Nackdelen är att vi ska ha en separat "urindo" liksom, både för att spara på gas och eftersom toaletten kräver en viss gravitationen för att starta processen. Vi har därför lagt in en liten Porta Potti bredvid.

Ny modell

BIODO: Namn: Mulltoa 60. Pris: NOK 18 500 Typ: Biodo. Kapacitet: 4 personer. Energi: 220 V. Avlopp: Kompost. Återförsäljare: Sunwind. nej Foto: FOTO: Producent

Janne och Jan Eikrem, som har stuga i Stryn, har också nyligen ändrat lösningen. De har köpt en ny vakuumtoalett.

- Det var så oförskämt med Utedo. Fluor, buggar och lukter. Barnen skulle knappast gå och lägga sig, säger Janne.

Modellen de valde var Jet, med ett föreslaget pris på 26 500 kronor.

- Vi är super nöjda, har inte ångrats en dag. Tydligen var det dyrt, men det är luktfritt och hygieniskt, förklarar hon.

- Uppstår inga problem?

Ökning: Namn: Cinderella gas. Pris: Kr 32 990. Typ: Förbränning. Kapacitet: Beroende på användningen. Energi: Propan. Tomma: Ask. Återförsäljare: Cabin shop. nej, skåpet. nej och ecotech. nej Foto: PHOTO: Tillverkare

- Ibland behöver vi använda spyttvätska så att vattnet inte fryser, men det fungerar bra. Det kan finnas anledning att nämna att det kräver energi. Vi måste ha vår egen solpanel, som bara går att göra.

Svårt val

En annan viktig fråga är hur man ska säkerställa god ventilation och mindre lukt vid do.

Hyttelivs egen expert Per Christian Tellefsen medger att det inte är lätt att veta vilken lösning som ska väljas.

- Jag tycker att det är omöjligt att göra någon ranking. Graden av framgång beror på användningen, naturliga förhållandena ovanför och under terrängen, och inte minst vilka förväntningar du har.

Förbrännings toaletter finns både el och gas version, med eller utan vatten sköljning, har fått mycket goda betyg i undersökningar, men jag har registrerat lukt och driftsproblem med denna dotypen också.

Har du en relativt komplicerad göra, såsom elektriska eller gasdrivna Cinderella, kondens på kretskort eller liknande skapar stora problem, säger Tellefsen.

- Det kan vara frustrerande när du har svettat 25-30.000 kronor på gör. Men när det sägs de är ganska tillförlitliga. Den amerikanska halvbrorincinoleten kan ha en mer robust mekanik, men stör lite mer. Ändå kräver sådana högteknologiska läkare utbildning för oerfarna användare.

Enkelast är bäst

Enkelt är ofta det bästa, Tellefsen tror

BIODO: Namn: Snurredassen. Pris: Kr 26 900. Typ: Biodo. Kapacitet: 4x150 liter. Energi: 0/220 V. Avlopp: Kompost. Återförsäljare: Hyttorget. com Foto: FOTO: Producent

- Det finns geniala lösningar som fungerar mycket bra i laboratoriet, och kanske i vissa användare med särskilt högt kunskaps biodoens biologi och funktion. Men om användningen beror på instruktioner och hög inlärningsförmåga, kommer systemet förr eller senare att möta sin överlägsenhet.

De flesta biodoes har nu separation av urin. Detta gör massan mindre mjuk och inte så illaluktande. Det antas att du kan ta hand om urinen och tömma den på ett lämpligt ställe. Utspädning 1: 10 ger bra gödning till gräsmattan.

En annan framgångsfaktor är bra ventilation, helst en elektrisk fläkt som suger smuts.

Ny biodo

Även Tellefsen installerar nu en ny biodo i kabinen.

- Jag har fördröjts av en stor sten under golvet i skjulet där jag skulle sänka tratten ner, men också i princip enkel:

Vakuum: Namn: Jets 50. Pris: NOK 26 500 Typ: Vacuum . Kapacitet: Beroende på tank. Energi: 230 V. Avlopp: Kompost. Återförsäljare: Jets. sv Foto: FOTO Tillverkare

Två burkar 60 liter fylls är en tas ut och läggs till "lyfta", medan övrig information.

Det finns också urinseparation med vätska för tanke eller skäl.

Läs också:

Modern stuga som inte kräver underhåll

Ökat välbefinnande i kabinen med nya bilagan

så lätt måsar du tak

För att skapa en bänk

BIODO: Namn: Biola midi .Pris: Kr 11 790. Typ: Biodo. Kapacitet: 4x40 liter. Energi: 0V. Avlopp: Efter kompost. Återförsäljare: Cabin shop. nej Foto: PHOTO: Tillverkare

ADVERT

Mest populära