All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Steg för steg: Håll din bil på vintern formen

1. Kontrollera batterispänningen

Om den är för låg bör batteriet laddas. Enligt undersökningar springer norska transportörer runt med batterier som inte belastas med mer än 60 till 80 procent av kapaciteten. Under en kallstart bil behöver all kraft det kan få, och sedan en procentsats eller två kommer att göra susen om du får starta bilen. Ta gärna ut batteriladdaren om du har ett dåligt batteri. Ett bilbatteri kan vara i 10 år. Men det är dåligt att köpa en ny!

2. Kontrollera laddningsspänning

Om din bil är gammal är det också lämpligt att kontrollera laddningsspänningen. Eftersom det inte hjälper om du har världens bästa batteri om det inte är tillräckligt laddat av dynamometern.

Batteriproblem är det vanligaste problemet för norska förare på vintern. Men det finns enkla knep för att undvika att börja trick. Foto: Arkivfoto Visa mer

3. Köp motorvärmare

Förutom att du undviker dålig batterikapacitet, minskar också motorns slitage kraftigt. Samtidigt njuter du av den varma luften inuti stugan mycket tidigare.

4. Kom ihåg låsa olja och silikon på listorna

Dörrar tenderar att frysa. Använd låsolja på dörrlås och silikonpinnar på dörrremsor.

Frysta dörrar kan undvikas genom att smörja listorna med silikon. Foto: Turtle Wax Visa mer

5. Använd Startkablarna noggrant

Ett slitstarkt eller dåligt underhållat batteri behöver ofta hjälp. Men att starta din bil med startkablar är inte riskfri. Dagens moderna bilar är förpackade med elektronik som inte kan motstå elektroniska hiccups och tillägg. Det är dock viktigt att använda startkablar med inbyggt överspänningsskydd.

Starta kablar är trevliga att ha, men se till att de har överspänningsskydd. Chansen är att bilar med känslig elektronik kommer att skadas. Foto: Arkivfoto Visa mer

6. Byt ut motorolja

Det måste vara friskt och friskt! Detta minskar risken för motorhamnar. Använd rätt olja, vilken typ som ska användas finns i bruksanvisningen.

Det är möjligt att byta olja om du är osäker på ålder eller kvalitet. Foto: Arkivfoto Visa mer

7. God sikt i kylan

Saltsprut ger sämre sikt. Torka vindrutetorkarna ibland för att ta bort skiten. Tänk också på tillräckligt med vätska och att vindrutan är fri från dammskador. Om du har en liten stenspray, kommer den säkert att brista när den heta luften blåser på en kall väg. Tvätta fönstren regelbundet - även inuti. Då är det också billigare.

Dålig vision är dödlig. Kör inte bort innan vinstockarna är fria från is och dagg. Foto: Arkivfoto Visa mer

8. Kontrollera kylvätskan

Kontrollera kylvätskan / frostskyddsmedel så att den kan stå emot en krävande vinter och för att undvika frostskador i motorn.Kylsystemet ska tömmas, spolas och fyllas åtminstone varje år för att säkerställa korrekt kvalitet på kylvätska och förhindra uppkomsten av rost och skräp. Rost och slagg kan försämra hela systemet och orsaka motorskador. Kontrollera vilket kylmedel som passar din bil.

Om du har dessa saker i bilen när du ställer ut på vintervägar, finns det inte mycket som kan stoppa dig. Foto: Illustrativ bild mer

Vad du bör ha i bilen på vintern

 • En bra isskrapa med taggar på

  en av sidorna, för att ta stål is

 • snö borstar
 • Ficklampa
 • Lock olja <999 > däck Wash eller täcka
 • start~~POS=TRUNC kablar~~POS=HEADCOMP med överspänningsskydd
 • liten hopfällbar spade
 • Towing
 • Quick kedja, auto strumpa eller Michelin lätt grepp
 • extra varma kläder, handskar eller vantar, huvudbonader och skor
 • Going på en lång resa eller passera bergspass, är det klokt att packa upp en filt eller sovsäckar och har extra matsäck och varma drycker.
ADVERT

Mest populära