All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

För att få det rent mellan plattorna

Det är lederna som avgör om badrummet ser rent eller smutsigt ut. Ett badrum med gula och missfärgade leder kommer aldrig att se helt rent om inte missfärgningen avlägsnas först. På samma sätt tänds nyligen tvättade vita fogar mellan plattorna och gör att badrummet ser glänsande rent ut.

Hur många gånger har du inte tvättat badrumsgolvet, men resultatet är alltid brungule leder. Om du inte är bra att tvätta mellan plattorna i badrummet, kan det snabbt bli mögel eller svamp på lederna. Därför är det viktigt att tvätta dem varje gång du tvätter på badrummet.

Silikon fogar måste rengöras regelbundet

Elastisk lederna används ofta i badrum, kök och liknande i övergången mellan golv, vägg, runda rör och andra ställen där det finns rörelse eller en borde ha förslutning.

Många har registrerat att silikonfogarna är svarta eller bruna och det är svårt att ta bort. Men även soppbefengte lederna kan sparas med regelbunden rengöring, enligt en rapport från senior Arne Nesje vid SINTEF / Construction Keramik Association.

Rent leder regelbundet

Åtta god regel för rengöring och underhåll av silikonfogar

  • Om det gemensamma hålls torr och ren så minskad risk för svamp ansamling avsevärt. Torka försiktigt över ytor efter användning.
  • Använd regelbunden neutral eller lätt alkalisk universal rengörare för att avlägsna ytbeläggningar. Det finns effektiva specialprodukter för rengöring av plana ytor.
  • Som extra säkerhet kan lederna beläggas med ett desinfektionsmedel efter varje rengöring. (Klor eller motsvarande)
  • Om befunnits tendera svampar ackumulering av silikon i form av punkter / beläggning såsom rengöring hängande noggrant med ett desinfektionsmedel för att avlägsna fasta ämnen innan de får god förankring.
  • Använd inte mer kemikalier än nödvändigt, välj lämpligen miljövänliga produkter.
  • Sörja för god ventilation i våtrummen så att relativ fuktighet är låg. Svamp och mögel trivs bra runt 65 - 75% RF (= relativ fuktighet). Lägre RF minskar tillväxtrisken.
  • Silikons fungicida effekt minskar under åren. Om ljummen har starka svampattacker kan den ändras. Kaviteten är skuren från kanterna och dragits lös. Hålrummet städas och kan återföras. Välj högkvalitativt våtrumssilikon och se till att ytan är så jämn och höjd som möjligt. Var försiktig så att du inte skadar det underliggande membranet!
  • I områden där svamptillväxt inte ska inträffa kan andra fågellösningar väljas till exempel. gemensamma profiler som inte ger upphov till mikroorganismer. I lågflyttningsställen är ett alternativ att använda epoxi- eller polyuretanskum istället för silikon.

Källa: Senior Arne Nesje, SINTEF / Construction Keramik Association

Tile ytor är lätta att rengöra, men det är inte samma sak som att rengöring inte behövs.Se till att det inte finns någon beläggning av tvål och hudrester på silikonfogarna. Fogarna finns ofta i hörn och krokar där det också samlar lättaste smuts. Kontrollera om det finns stående vatten på lederna; Våtzoner är mest kritiska med avseende på svamptillväxt.

Enligt rapporten, om området används mycket, till exempel duschkabinettet, bör det också rengöras ofta, till exempel var 14: e dag för att förhindra nedsmutsning. När brottet kommer, är det omedelbart mer omfattande för att hålla lederna rena.

Vad ska du rengöra lederna med?

För avlägsnande av tvål och fett kan en neutral eller svagt alkalisk universal / rengöringsmedel (Ajax, Salmiakk, Jif eller motsvarande) användas för att släppas ut i varmt vatten. Det finns droger på sprayflaskor som sprutas på och kan torkas av efter en tid.

Applicera fogbrunnen med svamp eller trasa, men använd inte tunga slipmedel, peka Nesje.

- Skurmedel kan förmodligen "slipa" fläckarna i silikonytan, men det kommer till slut att bli grovt och tillåter ny svamptillväxt att växa bra igen. En silikonhinna ska vara smidig möjligt.

Enligt rapporten kan desinfektionsmedel (som klor) inte användas för att avlägsna smuts och fettrester, men det kommer att fungera effektivt för att döda mikroorganismer.

Därför kan du, efter rengöring, använda ett sådant desinfektionsmedel för att förhindra bakteriell tillväxt. Sådana medel fungerar också som blekmedel för att avlägsna fläckar.

Undvik att blanda klor med ammoniakmedel (t.ex. salmiakk), då bildar gasen klor som är irriterande för andningsorganen.

Använd tandborsten

Om du har en gammal tandborste kan den göra stor nytta av den för att hålla den ren mellan plattorna. En kärngänga som enligt många forumbrukers ska fungera bra är att ha gott om ättika när du "borstar" lederna med tandborsten.

En lättanvänd lösning kan vara Flexi-kote från Alanor. Pennan innehåller färg som täcker missfärgningen. Förutom att lova att täcka över fläckar, kommer färgen i polen att försegla spåret så att det blir svårare för smuts att lösa sig enligt tillverkaren.

På den internationella marknaden kan du också hitta många produkter som lovar att göra med missfärgade leder.

Murmester Ramadan Halimi från Oslo Murmesterbedrift Som förklarar till bonytt. Nej, om du inte rengör lederna kan du spricka dem och avstå från dem.

Inget behov av rengöring

Regissören för Bad och Flis, Bjørn Karlsen, berättar för Bonytt. nej att det finns flera tillverkare / flisaffärer som erbjuder injektionsmassan, men det är i princip inte nödvändigt att rengöra lederna med detta.

Han påpekar att tätningsmedel som producerats före 2000 inte har alla goda egenskaper hos dagens produkter.

- Men till och med idag är det viktigt att du använder rätt tätningsmedel för rätt plattor och ändamål.

Svamp och algstillväxt uppstår

Svamp och alger är en stor grupp levande mikroorganismer.

HENDIG "" TOOL "" En gammal tandborste kan vara ett utmärkt hjälpmedel vid bekämpning av missfärgning i lederna. Foto: Illustration Photo: THINKSTOCK BILDER

Enligt Nesje tolereras dessa mikroorganismer med tillräcklig fuktighet, gynnsam temperatur (helst över 20 ° C) och näringsåtkomst, till exempel tvål, fett och hudrester.

- I synnerhet i våtrum är dessa tre faktorer nästan alltid närvarande. Svamp och algsporer finns i luften och transporteras genom kläder och fötter. Hitta de gynnsamma tillväxtförhållandena, de kommer att hitta platser där de fester och växer.

Färgen är brunbrun, men kan också vara gulaktig eller rödaktig.

Läs också:

Tvätta inte dina underkläder vid 40 grader?

Rengör inte när du tvättar golvet

Så tvättar du handdukar

Letar du efter bra inredningsförslag? Du hittar dem i vår interiörguide

ADVERT

Mest populära