All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Så gör rengöra gästerna anländer

Nu har nätterna blivit långa, även om kylan fortfarande kan vänta. Julen ligger precis runt hörnet, och det är inte långt innan julklappar på trappan.

Det är en tradition som tar julen sjunka i alla skrymslen och vrår före jul ringt in, men vad gör du om du inte har tid att stora rengöring innan det kommer julen gäster?

Finns det några genvägar till ett julgranhus?

Prioritet

Listan över saker du måste göra i december är ofta ganska oändlig, var vart börjar du? När det gäller att få beställningen på huset för gästerna till jul, kan det vara värt att prioritera lite. Enligt webbplatsen iVillage kan det vara smart att börja med att helt enkelt rensa huset för hela roten och saker som ligger där de inte hör hemma.

- En snygg hus verkar omedelbart renare än ett hus där roten är synlig, förklarar Donna Smallin, författare till The One-Minute Cleaner, hemsidan iVillage.

- Så även utan att ha tagit dina tvättpåsar kan du se till att ditt hus fungerar renare för dina gäster, bara genom att plocka upp röra och trasa som är utspridda.

JULEVASK: Det är dags för julpartier och familjeåterföreningar igen, och huset kommer att visa upp sin bästa sida. Foto: Foto: Colourbox

Tips : Martha Stewart, som i USA är drottningen av allt sina hem för att göra, tror också att det första steget i att hålla huset rent är att ha kontroll över saker. På hennes hemsida föreslår hon att när du lämnar ett rum, ska du låta dina ögon sopa runt och se något som inte hör hemma, så ta med det och sätt det på plats. På det sättet kommer ditt hus alltid att fungera snyggare och mer organiserat.

Först

- Börja med rummet som är mest rörigt, eller står för dig som den mest tidskrävande att få i ordning, förklarar Smallin.

- Ta en tidsram för hur mycket tid du spenderar på detta, vilket gör det ännu enklare att bli klar.

Genom att prioritera viktiga rum först, eller de där det är mest rörigt, har du blivit det viktigaste, även om tiden var tvungen att springa bort från dig.

Första intrycket

- Hallen är det rum som gästerna träffas först när de kommer in i ditt hus. Om du är redo att skapa ett snyggt och hemtrevligt intryck redan här är mycket av jobbet gjort, förklarar interiörarkitekt Marius Brandli till Bonytt. nr.

VÄLKOMMEN: Välkommen till ett hus som luktar rent och friskt. Foto: Foto: Tillverkaren

Ja, kan du tvätta järn pan di tvål

Genom att ta bort överflödet av sina egna jackor, skor och andra ytterkläder gör det enkelt för gästerna att hitta utrymme för att hänga från sig själv - att ge Intryck av ett gästvänligt hem.

Dessutom kan det vara trevligt att ställa upp en stol eller något som gästerna kan sätta på sina påsar på eller sitta ner när de kommer att bli av med benen.

Rengör moturs

Webbplatsen iVillage föreslår att du flyttar från vänster till höger runt huset. När du står vid ytterdörren du börjar att rengöra och tvätta rätt, och kom ihåg att alla bakom dig nu är en snygg och ren zon, medan framför dig är vad du har kvar att göra.

Med hjälp av den här metoden kan du enkelt hålla reda på vad du har gjort och vad du har lämnat. Om det finns ett rum behöver du inte städa, du kan bara stänga dörren och fortsätta.

Gäster kommer, är du redo?

Enligt den amerikanska livsstilsmagasin Good Housekeeping, du behöver inte stå på huvudet i flera dagar för att få huset redo för julen gäster vid dörren. Här är deras bästa tips för hur man gör huset redo att besöka på bara 12 minuter, och vad du bör koncentrera sig på när tiden löper från dig:

1. Serva tiden

Hitta det en stor korg eller påse och ta ett snabbt spel att plocka upp allt som inte hör hemma där, eller som inte behöver ligga i förväg, när du väntar gäster. Ta med brev bunker / patchar från barns skola / lektionsplaner som inte får förloras och lägga den i en låda eller ovanpå kylskåpet tills du kan ta upp det igen. Skaka dörrmatta utanför dörren. Slå på det yttre ljuset.

Har du lampor du brukar tända upp som en del av juldekorationerna, gör det nu när du fortfarande gör det. Spenderad tid: 3 minuter.

2. Rengör vardagsrummet

Välj gamla tidningar, leksaker och allt annat som inte hör hemma. Torka ytor med mikrofiberduk som samlar damm. Samla fjärrkontroller och sätt framför TV: n eller någon annanstans där det är naturligt att de befinner sig. Dra soffan kokkärl och rist på dynorna. Ritar en filt över armstödet på stolen eller soffan. Båda ser lounging ut och blir bra för att kunna lägga benen på en kall kväll - också smart om du vill dölja fläckar på möblerna.

Tenn fyr i eldstaden för äkta julatmosfär. Spenderad tid: 4 minuter.

3. Skål till ett fläckfritt badrum

Ta bort all visuell ruttning. Tandborstar, tandkräm och vitamin tabletter kan döljas inuti badrumsskåp. Rengör i shampooflaskor och duschtvål, kasta allt som är nästan tomt ändå. Puss spegel och duschkabinens väggar med lämplig spray. Tvätta diskbänken och ta bort håret och smutsen från avloppet. Torka toaletten med en engångsduk, helst alkoholbaserad. Använd toaletten i toaletten. Häng ut nya handdukar och tänd ett doftljus. Spenderad tid: 5 minuter.

Förtjusande luktar

Det är fantastiskt hur mycket lukten i ett hus har att säga. Och kanske det mesta av julen, där kändis och söta julklappar kan föra julstämningen snabbare än någonting annat. Få saker luktar lika mycket jul som mandariner, pepparkakor eller julband i ugnen.

När du väntar på gästerna, är det både trevligt och roligt om du ser till att ditt hem lukter rent och doftande. Ett doftljus på en byrå i hallen gör doften av jul få gäster på humör så fort de anländer, och är också bättre än att satsa på de doftljus i rummet där du äter, eftersom det snabbt kan bli lite överväldigande med matos.

Du kan också försöka tvätta huset med citronsaft, vilket kommer att återställa en utsökt frisk lukt.

Tvättmedel blir smutsigt på din spis

Färskblommor som tillhör jul, som virvlar och amaryllis, lämnar också en god doft av jul.

Badrummet är viktigt

Ett rum man borde definitivt ha på listan över rum som måste tvättas innan gästerna anländer är badrummet. Ett rent och delikat badrum och toalett gör det möjligt att omedelbart få ett intryck av ett hus som är städat och inte minst rent.

Malin Skaar på Lilleborg rekommenderar speciella produkter för rengöring av både duschkabin och andra badrumsmöbler.

- Med produkter för kalciumrester och fläckar går jobbet snabbare och snabbare, säger Skaar. nr.

Var noga med att tvätta både diskbänken och spegeln noggrant. Känn fräscha, fräscha tvål och häng rena torra handdukar för att torka dina händer.

Kökservice

Köket är hjärtat av huset, och du har bjudit julmat, betalar för ett kök som du vågar visa. Rengör rena ytor för onödig rodnad och sätt på saker där den hör hemma.

Pussa ytor i rostfritt stål så att det skiner och rengör tvättstället och bänkskivan ordentligt.

Se till att passa i kylskåpet för all mat som behöver lagras där. Visa av glas och bestick så att allt är klart. Täck bordet i förväg och gör det roligt i duken, alla uppskattar ett snyggt inrett julbord.

Ta bort gästrummet

Dina julklappar är långt ifrån chansen att de också stannar över natten. Se till att du har gjort rummet redo för sömn i god tid före ankomst, vilket innebär att de kan ta sig av kläder och resväskor eller vila om de har rest länge .

Slottets bästa städtips

Ingenting är trevligare när en gäst känner att någon har gjort en insats för att få dig att känna dig som hemma. Lägg till rena, njut av nya sängkläder. Ett par extra kuddar och filtar om personen snabbt fryser eller vill sitta på övervåningen för att läsa i sängen. Ett litet ljus på nattduksbordet är också trevligt att ha.

Sätt en trasa rena handdukar på sängen. En karaffa vatten på nattduksbordet om gästerna skulle törsta på natten.

Vid sängen kan du finjustera en bunt med tidningar eller böcker, så gästerna har något att leta efter när de går på natten.

Vardagsrummet

Vardagsrummet, som köket, är ett viktigt rum för att vara ren och mysig när du väntar på jul. Ofta är detta julgran, och efter middagen kommer de flesta människor troligen att dra in i vardagsrummet och soffan. Om du har satt upp julgran kan det vara bättre att satsa på dammsugaren än dammmoppen, eftersom den första tar ut det mesta av tallnålarna. Tvätta sedan över golvet, helst med grönt tvålvatten som kompletterar luktet av julgranen.

Dessa är de nya städarna

När kuddarna i soffan är lite snedställda och slungade, kan det vara en bra idé att knacka dem lite så att de får fyllningen.Om du har fläckar på någon sofaputer, men ingen tid att skrubba eller ge den en ren, är det en snabb lösning för att enkelt vrida kuddarna.

De flesta har en soffa bord i vardagsrummet, men vid jul om du är många gäster, kan det också vara lämpligt att ha till hands några mindre sidobord, så att alla, oavsett var du sitter i soffan, har möjlighet att lägga ner glaset eller kaffekoppen. Lägg också ut fina skålar fyllda med läcker julklapp. Och ljusstearinljus.

Läs också:

därför tvätta golvet fel

Bläddra igenom tusentals bilder med elegant inredning inspiration

Detta diskmedel är en hälsorisk

Kommer det att finnas en klubba med vattkoppor?

ADVERT

Mest populära