All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Här är hur man bäst rengöra gatstenar

Nyligen lade bana är en prydnad för fastigheten, men lika vacker är inte det när uppfart några år senare är pockmarked med mossa tillväxt och oljeutsläpp. Lyckligtvis är det möjligt att göra något åt ​​problemet.

Sand och puck

När snön smälter på våren finns det många sand och stenar på beläggningsstenen. Det bästa är att städa det steniga området med vatten och pensel. En sådan rengöring kan också göras ett par till tre gånger under säsongen för att avlägsna sand, skräp och löv som ackumuleras.

Var försiktig när du använder högtryckspyloner på klipporna. Om den används för kraftiga vattenstrålar riskerar du att skölja bort några av fogarna och ändra strukturen hos de faktiska stenarna.

Alger och mossa

alger och mossa skadar inte stenen, men det kan göra marken hal för fotgängare. Alger och moss växer på våta och skumma ställen, och moss och alger på stenen kan bero på misslyckande eller felaktig höst. För att förhindra att den kommer tillbaka, försök att förbättra hösten eller skörda någon vegetation som stänger av solljuset.

  • Steg för steg: För att skapa en enkel trädgård väg

Om alger och inte moss försvinna vid torkning, kan denna avlägsnas genom växtgift, klor spädd 1: 1 eller 10% salmiakkopp lösning. Kom alltid ihåg före och efter vattning. Observera att medel som innehåller järnsulfat kan ge rostfläckar på klipporna. Gröna alger kan också avlägsnas genom att borsta på den utsatta platsen med en stålborste.

Getty Images

Ogräs

Weeds mellan stenarna inte bara ful, det kan vara förödande. Vissa typer av ogräs kan ha så stor explosiv kraft att de kan flytta och rocka om de får möjlighet att utveckla sig. Ett enkelt sätt att förebygga ogräs är att se till att fylla regelbundet för att förhindra att kavitetsfrön sprids. Det är möjligt att köpa tillväxthämmande gemensamma sand för detta ändamål.

  • Do trädgård vårklar: Därmed tröskel bra igen

Gör det först slagit rot, kan du ta bort ogräs termiska, det vill säga med värme eller kyla, antingen genom att använda en gaslåga, ånga eller kokande vatten som du snarare över ogräset. Detta skadar cellväggen och växten dör. I vissa fall kan du också ta bort det genom borstning, spolning eller bra gammaldags stängning.

Det är inte rekommenderat att använda växtförgiftning på grund av miljöbelastningar, men ättiksyra kan vara ett miljövänligt alternativ. Du tillbringar ungefär en halv pint med 12% ättiksyra per kvadratmeter för att behandla och behandlingen måste upprepas fyra till fem gånger per säsong. Ättiksyra fungerar emellertid inte på rotsystemet, endast delen av ättiksyra kommer i kontakt med.

effloresence

effloresence är en naturlig del av härdningsprocessen, stenen kommer inte att skada koppen.Kalciumutfällningen försvinner vanligtvis relativt snabbt, det vill säga ett år eller två på grund av surt regn och slitage från däck och fötter.

I mycket speciella fall kan området vattnas väl före borstning med en 5% saltsyralösning, följt av noggrann sköljning med vatten. Observera att du borde vänta minst ett år efter att beläggningsstenen har lagts innan du använder saltsyrabehandlingen för att förhindra kalkutbrottet. Det är också bättre att göra behandlingar två gånger med svag upplösning än en gång med stark upplösning.

  • Drömmer du om växthus? Så lätt att du kan odla din egen mat

Oljeläs

Olja skadar inte betong, men det ser inte bra ut. Färska fläckar kan avlägsnas med poröst papper eller absorberande pulver. Sådana absorbenter kan köpas i byggbutiker. Men om oljan har suttit en stund, har fett i oljan dragit sig in i berget. I sådana fall är det lättast att byta ut en eller flera av de stenar som har haft oljepunkter.

Vid byte av sten kommer den nya stenen oftast att ha en annan färg än resten. För att förhindra att den nya stenen uppträder som en skönhetsplats i sig, ersätt den med en sten från en mer dold plats, till exempel. från under en busk och sätt den nya stenen där du tog den gamla. Om alla stenar är lika synliga, försök gnugga stenen genom att tvätta den med havsvatten.

Tuggummifläck

Försök skrapa bort tuggummit. Om det inte fungerar kan du suga upp tuggummit med kloroform eller rengörd bensin. Tuggummi blir skarpt och bräckligt när det är kallt. Det kan därför vara lättare att ta bort det sent på hösten medan det är frost och innan snön kommer.

Källor: Lasken Stein, Aaltvedt Stein och Norsk belegstestein.

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära