All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

För att välja rätt färg för ditt vardagsrum

Vi har Tidigare skrivna om de färger som bäst används både i köket och i sovrummet, men hur är det med vardagsrummet? Det här är kanske rummet där du måste uppmärksamma de flesta, så det finns också mer att tänka på när du väljer färg.

Enligt färgchef Lisbeth Larsen i Jotun finns det nyanser från ljusneutrala färger och mot gråtoner som är trendfärger i vardagsrummet nu.

Vissa människor arbetar också hårdare och väljer en minimalistisk stil där väggar, listor och tak är målade i samma färg men i olika nyanser. Sedan, i grå eller en djup grå blå färg.

Detta är inte en författare och expert på färgpsykologi, som bland annat bygger på Goethes färgteori, Tove Steinbo, supporter till.

Steinbo tror att minimalistisk stil hade sin storhetstid för länge, och att icke-färg all-vit, svart och grå i bästa fall inte ge oss påfyllnad av något slag. I värsta fall gör de oss depressiva.

- Goethe sa att vi behöver balans. Och eftersom mode före minimalism slog sig var starka mättade färger, måste det balanseras. Det kan vara så olyckligt med alltför starka färger, som frånvaro av färg, förklarar hon.

Ett svårt rum att välja färger för

Vardagsrummet är förmodligen det mest mångsidiga rummet i ett hem, och därför är färgvalet kanske också det svåraste.

- Det är svårt att tänka i allmänhet i vardagsrummet. Här måste man fråga vilka typer av människor som bor i hemmet, säger Steinbo.

Enligt henne kan färgerna hjälpa till att sätta atmosfären i ett rum.

- Är du snabb härdat kan du lugna ner med lugna färger, såsom blått och grönt, men du är lite lugnare av er kanske rött och gult vara uppfriskande, förklarar hon.

- Stanna där två gånger med hårt arbete och hektiskt liv, du kan välja lugna färger hemma. Medan du vill ha många besök och fester och snabb och rolig, är orange en fin färg för den - färgen på livets glädje.

Om du är en energisk och tempererad person med röda väggar riskerar du att vara över och du kan bli både stressad och aggressiv. Det kan därför vara smart att tänka på personlighet när man väljer färger.

Artikeln fortsätter under bilden.

FÖR AKTIVT: Om du har en mycket aktiv dag och vill gå hem och slappna av i soffan finns det blå eller gröna färger som lugnar dig. Foto: Illustrationfoto: Gettyimages. com

Håll ytor neutral

Vill du bor ensam, har du bara dig själv, din egen personlighet och Stua ansökan att tänka på, men du är en större familj finns det flera faktorer som måste tas. Därför anser Steinbo att det kan vara en idé att hålla de stora lägenheterna relativt neutrala.

- Sedan kan du ha en neutral färg på de stora ytorna och välja olika färgklockor på inredningen, tycker hon.

Som Steinbo tidigare har sagt till Click. Nej, persiken måste vara en färg som sätter gott humör runt matbordet, samt utlöser aptiten.

Enligt henne ser maten i allmänhet mer tilltalande ut om du lägger den på en persikafack, och det borde vara ett smart knep för människor som är mogna.

Om du har matbordet i vardagsrummet kan det här vara något att tänka på.

- Många har också öppna lösningar mellan vardagsrum och kök, och du kanske vill ha en persikorfärg över matbordet, säger Steinbo.

Artikeln fortsätter under bilden.

KAN HJÄLPA APPELEN: Om du har matbordet i vardagsrummet kan en persikorfärg hjälpa till att sätta rätt stämning runt middagsbordet. Foto: Illustrationfoto: Gettyimages. com

röda klädda idrottare vinner oftare

Gro Ellen Mathisen är utbildad psykolog och professor vid samhällsvetenskapliga fakulteten vid universitetet i Stavanger. Hon är osäker på betydelsen av färg för oss och tycker att det finns mycket teori, men lite forskning på området.

- Hur vi påverkas av färger beror på både fysiologiska och kulturella såväl som situationsfaktorer, förklarar hon.

- Den färg vi kanske vet mest om är röd. Det har både fysiologisk betydelse - rött ansikte kan innebära ilska eller spänning - och kulturell betydelse: röda signaler innebär fara.

Professorn säger att bland annat är forskat en del av idrottare med röda kläder kontra andra färger, och att det i vissa studier visar att de som tävlar i rött vinna mer.

Detta kan stödja teorin om röd energi, men Mathiesen känner inte till mycket forskning om andra färger.

Artikeln fortsätter under bilden.

LIKKFANG: Om det finns fler personligheter att ta hänsyn till, kan du hålla de stora lägenheterna neutrala och du kan även spita upp med små ögon i starka färger. Foto: Illustrationfoto: Gettyimages. com

Ta iögonfallande ljusa färger

Steinbo överens om att det mycket väl kan ha gjort mer forskning om färger, men jag är övertygad om att det är bara du som kan känna hur färgerna fungerar för dig. Vi reagerar annorlunda, säger hon, även om färgerna har givit egenskaper.

Eftersom vi reagerar annorlunda anser hon att det är viktigt att alla får sitt ord när de ska ställa in färg för ett rum.

Om du vill ha en uppfriskande färg i ett rum, men inte riktigt så förtjust i rött, gult eller orange väggar, kan det hålla att lätta upp lite med småblikkfang starkare färger, såsom en ljusstake, en soffa kudde eller en målning.

Har du å andra sidan fick reda på att det är klokt att tona ner lite i rummen du spenderar mest tid i, som i vardagsrummet, men missar fortfarande några lite mer kraftfulla färger, deponering Steinbo att använda dessa till exempel i hallen . Röd och orange kan i längden vara mycket för en energisk själ, men är en trevlig välkommen färg.

- När du går in i en entré kan du få en stark färg för att välkomna dig. Där är du aldrig så länge, så du kan få en svagt förfriskande färg.

ADVERT

Mest populära