All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Så här kontrollerar du om bostaden kan klara klimatförändringar

Vätskor, varmare och fuktig. Detta beskriver rapporten Klimat i Norge 2100 Klimatförändringar som Norge måste vänta.

Med starkare duggregn, förändrade blommönster och allmänt mer regn till alla årstider blir norska hem mer utsatta. Speciellt blir vattnet den största utmaningen för husägare, med mycket mer rotskador i sikte.

Detta är bakgrunden för kampanjen Check House. nej, arrangerad av miljödirektoratet och direktoratet för byggkvalitet (DiBK).

Kampanjen består av 34 tips och tips om hur du kan förhindra klimatskador på huset som husägare.

- Vi vet att människor inte har mycket kunskap om hur man bäst skyddar sig mot skador orsakade av klimatförändringar. Vi tror att kampanjen kommer att vara användbar för många hem- och stugägare, säger direktör för miljödirektoratet Ellen Hambro i ett pressmeddelande.

Enkla åtgärder folk kan göra själv

Åtgärderna gäller allt från tak och väggar, till dörrar, fönster, källare och vindar samt trädgården.

- Det finns många enkla steg människor kan göra sig själva. Genom kampanjen vill vi ge ett starthjälp för att komma igång, liksom att avslöja att klimatförändringarna kommer att påverka alla i vardagen, säger Hambro.

Råd ges i samarbete med SINTEF, och gäller för befintliga bostäder.

- Nya bostäder och andra byggnader som byggs idag är redo att möta klimatutmaningar. Vi har tillhandahållit detta genom planerings- och bygglagen. För hus som redan är byggda, måste vi som ägare ta ansvar. Vi måste göra det möjligt för husen att motstå ett vildare och varmare klimat, utan att byggnaderna är skada, säger Jan Tore Sanner, minister för kommunal och modernisering.

Här följer några tips för att skydda ditt hem från klimatförändringar:

För att kontrollera taklocket:

- Ta bort löv och sand från rännor. Samlat lövverk och annat avfall gör att taket håller mer fukt. Det medför också att tornen blir tätare och nederbörden hittar nya vägar, vilket kan skada andra byggnadsdelar.

- Kontrollera att taket är ordentligt och sitter ordentligt. Fel på takplattor, hål i utkast och trasiga korsningar och leder kan leda till läckage, så se till att allt är på taket före fallet.

- Ta bort snö och is från taket för att undvika att taket sönderfaller. Stora isbitar och isbitar som faller ner kan orsaka allvarliga skador och slitage på takräcken och andra delar av taket.

- Kontrollera monteringen runt skorstenen. Läckage uppstår i övergången mellan fittings och skorsten, vilket kan orsaka skador på takkonstruktionen och skorstenen, vilket kan orsaka mycket kostsamma följdskador.

Vid kontrollpunkten. nej, du kan enkelt få en översikt över ditt hus klara klimatet (skärmdump).

För att kontrollera källaren:

- Kontrollera att källväggen är väl avloppad på utsidan. Dålig dränering runt huset kan ge stående vattentryck på väggen och källarväggarna. Med tiden kan detta leda till läckage.

- Kontrollera källarvåningen. Ett betonggolv kommer att kunna suga vatten från marken och avge fuktig luft som drar upp i ett trägolv.

- Se till att ventilationen är god i sökroboten. Fuktig luft i krypcellen kan orsaka blom- och rumpblomningar och kan orsaka rotskador på bärande strukturer. Luftläckage från en fuktig creeper kan också dra upp i resten av huset och orsaka fuktskador och förfoga över andra konstruktionsdelar och material.

Läs mer om hur du utför de olika stegen stegvis vid Check House. nej, samt information om åtgärder i trädgården, tak, yttervägg, dörrar, fönster och dränering.

Lär dig hur du tar hand om ditt hem - registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära