All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

För att hålla familjen koll på värme

- Eftersom installation av en vätska / vattenvärmepump för några år sedan, märkte vi att det var relativt svårt att reglera värmen i huset och hålla temperaturen konstant under hela året . Vi fick ett tips från en rörmokare som fixade något på värmepumpen installera en värmehantering system som skulle säkerställa en effektiv energianvändning, minska energikostnaderna och ger bättre luftkvalitet inomhus, säger Espen Brynsrud.

Brynsrud bor med sin fru och fyra barn i ett 200 kvadratmeter schweiziskt hus från 1897 på Nordstrand i Oslo.

Under 14 år har familjen bott på Nordstrand, har 51-åriga genomfört flera energisparåtgärder i ärevördiga huset, från isolering av väggar och byte av gamla fönster som lägger av nytt tak och installera värmepumpen.

Ett helt nytt värmehanteringssystem är familjens senaste investering i bokkomfort och välbefinnande.

- Vi märker en stor skillnad redan nu. Anläggningen tar hänsyn till förändringar i utomhustemperatur och styr innertemperatur i sex olika zoner i både källaren och första våningen, vilket ger oss möjlighet att justera värmen på grundval av vilka vi befinner oss mest. Termostaterna i varje zon har gett oss en stadig och bekväm temperatur.

Läs också:

Ny bok för egenföretagare

Ska du bygga ett trähus borde du ta med trähus från SINTEF Byggforsk. Det är referensegenskapen för trähusbyggande i Norge.

  • Hur man sparar ditt hem

Mycket att spara med Enova

Brynsrud spenderade 20 000 dollar på värmesystemet. 20 procent av den investering han fick från Enova.

51-årig har använt Enova s ​​subventions flera gånger tidigare och är mycket nöjd med de nya förändringar som trädde i kraft den 1 januari 2015.

- Det nya systemet är fantastiskt bra och göra processen så mycket lättare. Tidigare riskerar man att förlora bidraget om inte all dokumentation var okej. Du stödde inte heller några åtgärder som initierades innan du ansökte. Nu är det bara för att visa fakturan, så pengarna är på kontot efter några dagar, säger Brynsrud innan han tillägger:

- Det är också trevligt att se att det finns system som Enova bidrag. För mig är det en signal att fler människor börjar ta klimatet och miljöutmaningarna vi står inför på allvar.

Den 51-årige säger att bidraget inte var avgörande för familjens beslut att rehabilitera det schweiziska huset, men sade att pengarna var bra. Totalt har familjen fått ungefär 25 000 kr i bidrag från Enova de senaste åren.

Läs också:

stansning - den nya trenden

god luftkvalitet inomhus och robust konstruktion anpassad till moderna krav är anledningen till att fler och fler människor väljer huset och stuga byggd log teknik.

  • Spara tusentals per år på enkla energiåtgärder

Brynsrud medger också att i första hand var större komfort var viktigast för familjen, och att de miljömässiga fördelarna är en bonus.

- Vi köpte en gammal kall hus som behövde tas om hand, och målet var att möblera så att vi kunde få en beboelig, moderna bostäder. Det handlade främst om att få ett hus du tycker om, och då var det naturligt att välja klimatvänliga lösningar. Det är svårt att skilja de olika åtgärderna från varandra och se vad som har varit mest energibesparande. Men att vi spenderar mindre kraft idag än vad vi gjorde för några år sedan, är det ingen tvekan.

ADVERT

Mest populära