All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Här hittar du den svenska skärgården

När norrmännen att köpa ett hem utomlands, är det fortfarande i vår syster nation och i Spanien de flesta väljer.

Enligt projektcentret äger 16 000 norska hushåll stugor i Sverige.

Under det senaste året har svenska huspriserna minskat med 2 procent. Nedgången verkar därför fortsätta. Snittpriset på stugor i Sverige är nu 1 335 000 svenska kronor. Det visar färska siffror från svenska Mäklarstatistik.

Statistiken bygger på försäljning av 5030 fritidshus mellan april 2012 och mars 2013. Utvecklingen är jämförbar med föregående tolvmånadersperiod.

- Du får fortfarande bra valuta för pengarna i Sverige och skärgården är populärt, säger Björn Erik Øye i forskningsbolaget Prognosesenteret att klicka. nr.

Han varnar emellertid mot att man tror att man kan tjäna bra pengar på köpet. Det borde vara en livsinvestering. Ett köp som är berättigat eftersom du har en dröm om en stuga.

Till salu: Soldattorpsvägen 4, Grebbestad. Pris 2 475 000 svenska kronor. Foto: Foto: SwedishFast. se

Oroligheterna i Sverige

Claudia Wörmann, chefsanalytiker på Svenska Mäklarhuset HK är också något tveksam.

- Trots våra låga räntor och ganska stabila finanser finns det en oro i vårt land. Du måste komma ihåg att hytter är ett lyxigt föremål.

Hon säger att det finns olika prognoser för hur den svenska ekonomin kommer att utvecklas och att Sverige kan påverkas av den ekonomiska krisen i Europa. Osäkerhet får många att vänta. Det finns färre köpare just nu, förklarar Wörmann.

En annan orsak till den svaga intresset hytter, kravet på eget kapital som utfärdats under hösten 2010. Idag måste därför ha 15 procent av köpeskillingen som eget kapital. "Det här är mycket pengar för många och har antagligen bidragit till att några av köparna försvann. Det kommer att bli väldigt intressant att följa utvecklingen under de närmaste månaderna. Nu börjar högsäsongen och vi ser hur det går.

- Utvecklingen på hyttmarknaden är annorlunda. I vårt område, vilket är Bohuslän har vi haft god försäljning och stigande priser under det senaste året, säger Leif Fourong, chef för Svenska Fästighetsförmidling i Strömstad och Grebbestad att klicka. nr. Han har flera hytter till salu för tillfället och är optimist.

Till salu: Flisebacken 1 charmig stuga vid Iddefjorden, Strömstad. Pris 2 300 000 svenska kronor. Foto: Foto: SwedishFast. se

Tillväxt i arbetslöshet

chefsekonom Jan L. Assen ek grupp imildertid starka tvivel om den svenska stugan marknaden.

- Det finns anledning att förvänta sig en prisnedgång i storleksordningen 10-20 procent. Med andra ord bör du köpa idag bör du begära en sådan prissänkning. Skäms i Sverige i år, säger han att klicka. com

Tillväxt i arbetslöshet

Assen säger att den svenska ekonomin är inte lika stark som rubrikerna skulle föreslå, med färsk ökning av arbetslösheten.

Till salu: Sövallsvägen 85, Grebbestad. Pris 8 400 000 svenska kronor Foto: Foto: SwedishFast. se

- En arbetslöshet som skulle ha varit katastrofal om inte svenskarna fick arbeta i Norge. Dessutom har de svenska skattemyndigheterna förmodligen tidens fullbordan öka skattetrycket på fritidshus.

Slutsatsen kan vara att det inte är brådskande. Det finns mer än tillräckligt med bostäder till salu framåt, under tiden kan du kontrollera prisnivån - och göra dig lite känt på den svenska kusten, säger Andreassen.

Läs också:

Kontrollera fräcka förlängning i Hedalen

Stor guide till smarta bilagor

Se Snøhetta arkitekt privat stuga

Denna besökscentrum på Trollstigen har helt rå arkitektur

ADVERT

Mest populära