All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Här glömmer du är säker på att dammsuga

Visste du att sovande på soffan kan göra dig både allergisk och sjuk?

Enligt det amerikanska hem- och inrikesnätverket, Homeguides, har många av oss en tendens att hoppa över möblerna när vi städar. Och sedan kanske soffan, en möbel som används både ofta och flitigt, för att sitta, sova, läsa och ofta äta.

- Tyvärr är smuts som inte är direkt synligt glatt, förklarar webbplatsen.

- Djurhår, matrester och damm kan faktiskt göra att det så småningom börjar skada din soffa om du inte rengör regeln.

Kontrollera kuddarna

Att äta på soffan kan låta lettvindt och lade ut, men slutar nästan alltid med matrester och smuts mellan och under soffa kuddar.

- Och det här är särskilt relevant när du har barn som bor i hemmet, förklarar webbplatsen.

- För att inte bara att spilla naturligt barn mer mat än vuxna, de har också en tendens att glömma eller gömma undan båda samlingar av små leksaker, strumpor och annan utrustning de går runt i fickorna ned i soffan.

Lösningen är att regelbundet dammsuga soffan.

ANVÄNDAD: Soffan är garanterad en av de möbler i huset som är mest använda. Men hur ofta rengör du här? Foto: Foto: Trine Jensen

Vacuum regelbundet

- Att dammsuga soffan regelbundet är verkligen det bästa sättet att hålla den ren och lukt-on, förklarar kommunikationsansvarig på Ikea, Siv Elizabeth Egger, klicka bostäder.

- Kom ihåg att använda rätt munstycke på dammsugaren. Till exempel på skinnsoffor ska endast den mjuka borsten användas.

Egger förklarar att dammsugning hjälper till att hålla läder i läder soffor mjuka.

- Och när det gäller textilier är dammsugning bra och det finns ingen tvekan om att fiberns liv ökar när man gör bra underhåll.

Kom ihåg att vända soffpannorna och dammsuga väl på alla sidor. Och inte minst i soffan under kuddarna, här hittar du definitivt damm och smuts.

Smuts och damm förstöra soffan

Detta diskmedel linjal bricka

- soffor och stolar är bland de möbler som oftast används i ett hem, och just därför är det viktigt att ha kunskap om möbeltyg egenskaper och kvaliteter, och hur man bäst behåller och rengör dessa, förklarar Kategorichef hos Skeidar Living Group, Terje Gulbrandsen, till Click Housing.

- Smuts och damm som ligger i tyget hjälper till att bryta ner textilfibrerna och bidrar avsevärt till att förkorta tygets livslängd.

Gulbrandsen förklarar att regelbunden dammsugning med ett möbel eller en mjuk borste hämmar denna uppdelning.

- Det här är faktiskt absolut nödvändigt för att läkemedlet ska kunna uppnå livslängd och för att minska förekomsten av nappning, förklarar experten.

- Det är dock viktigt att vara medveten om att det fortfarande finns större eller mindre omfattning i samband med olika typer av textilier.

Rengör och tvätta

Gulbrandsen rekommenderar skumrenare som huvudrengörare för textilmöbler. Men när det gäller att ta bort fläckar, borde du också veta vad du använder på soffan.

- Och kom ihåg att det alltid är mycket lättare att ta bort en ny plats än den som är gammal och har dragit sig bra in i möbelstilen.

Så dåligt att ingen vinner testet

Om du har en soffa som kan avlägsnas och tvättas med maskin, kan du självklart också prova detta.

Möbler i huden kräver en något annorlunda inställning till rengöring.

- Vattenlösliga fläckar ska avvisas med en ren och färgad mjuk trasa, förklarar Gulbrandsen.

- Torka torken väl i ljummet vatten. Det är i själva verket bäst att använda helt rent, kokt vatten.

Regelbunden rengöring och borttagning av damm, bör presentera både Egger och Gudbrandsen förekommer ofta och med hjälp av vakuum med en mjuk borste eller dammning med en fuktig bomullstrasa.

10 facile råd att bli av med obehagliga lukter

- Använd inte kemikalier på klädsel läder, bara de rekommenderade hygienprodukter, råder Gulbrandsen.

- Vid rengöring och fläckborttagning är det ofta smart att be om vägledning där du köpte soffan. De flesta möbelproducenter skickar information om underhåll, ofta kopplade till möblerna.

Kan bli sjuk av smutsiga möbler

där vi sitter, ligger och äter det är inte bara brödsmulor som finns kvar, men också döda hudceller som kroppen Kasta i drivor varje dag . I soffan, som i sängen, hur många av oss spenderar mycket tid, blir många av dem snart.

- kvalster foder på proteiner som människohår och hudceller, förklarar senior rådgivare på den norska Astma- och Allergiförbundet (NAAF), Rose Lyngra klicka bostäder.

- Den viktigaste platsen vi utsätts för kvalster är förmodligen förmodligen sängen, oftast på grund på natten är ofta varmt och fuktigt där, men även andra möbler man använder en hel del, förutom mattor, mattor och sängkläder som har mjäll och hudceller från människor och djur kommer antagligen att ha midnatt avsättningar. Middags- och dammdammscentret lever från döda hudceller och trivs därför bäst i nära kontakt med människor.

Mitten trivs bäst när temperaturer närmar sig 25 grader.

- Passe temperatur (25 ° C) och vissa hög luftfuktighet (50-80%), gör det möjligt för kvalster frodas, förklarar på webbplatsen för den norska Astma och allergiförbundet.

- Nivån på husdammmider är därför vanligtvis högre i fuktiga hus.

Stäng kontakt med mitten kan orsaka allergiska reaktioner.

- Förhållanden som astma och allergi kan förvärras av stora mider, och då är det avföring till kvalster som vi ofta pratar om som kan ge reaktioner, förklarar Lyngra.

Vanliga symptom på nära kontakt med kvalster är tät och rinnande näsa, särskilt på natten.

- Allergiska ögonreaktioner och vissa fall av atopiskt eksem kan också bli värre när en som är allergisk mot kontakt med dammmidd, förklarar platsen.

- Barn är särskilt utsatta. Om allergi är obehandlad, slemhinnan i ögon och näsa och luftstrupen och bronkerna är overirritable. Kontakt med kvalster kan även leda till astma.

Läs också:

Ta bort fläckar på arbetsbänken med mjöl-trick

För att ta bort fläckar på kudden

Lär av proffsen: Hur får badrummet ren

GLÖM INTE DETTA: Soffan är en utmärkt gömställe för mycket damm och rester. Foto: PHOTO: Trine Jensen

ADVERT

Mest populära