All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Här bryter tjuven in

Försäkringsbolaget If har analyserat tusentals påståenden som rör bolaget har fått för inbrott under de senaste fem åren. Analysen visar att tjuvarnas föredragna förfarande för att komma in i huset bryter upp ett fönster. De vinnande brottslingarna föredrar att bryta fönstret med makt istället för att krossa glaset och visa statistiken. Husets ytterdörr är också högt på metodlistan.


- Motion Detection Alarm kan vara den viktigaste säkerhetsåtgärden som folk kan använda för att minska risken för att tjuven väljer ditt hem. Visst med tillägg av sensorer på fler fönster än vad kanske är vanligt idag, säger kommunikation Sigmund Clementz If.

Mer än hälften av alla inbrottstopp sker genom att bryta upp dörren eller fönstret.

Samtidigt statistik från Finans Norge att det finns allt färre skador för bostäder inbrott, stöld och från bilar och andra föremål. Siffrorna är baserade på rapporterade siffror från enskilda försäkringsbolag. I den första halvan av 2016 minskade antalet inbrott i Norge med 8, 8 jämfört med 2015 procent och totalt 14, 5 procent jämfört med 2014.


Snabb i, snabba ut


Statistiken visar också att inbrottstjuvar fler än tidigare nu Välj hus med inbrottslarm. Samtidigt har larm en viktig förebyggande effekt. Från och med tidigare är det också känt att inbrott är också populära.


- I valet av fem hus, där fyra har larm och femtedelar, är det ingen tvekan om vilket boende tjuven föredrar att försöka, säger han.


Faren att bli upptäckt och kampen mot klockan är vad som spänner tjuven mest. En trend är att inbrottet är i bostaden under en mycket kort tid. Inom två till tre minuter kan tjuven bära saker som är små, lätta och kostsamma. Smycken, kontanter, mobiltelefoner, tabletter och bärbara datorer står högst upp på önskelistan.


Tjuvarna vet också mycket bra vart man ska titta. Badrum, sängbord och garderober är något de kryper först.


De kriminella ta tåget

Enligt uppgifter är det bara en myt att tjuvarna föredrar hus som ligger fjärrkontrollen till. Att vara nära trafikhubbar anses vara en fördel. Så det är inte nödvändigtvis att tjuvarna kommer i en vittornad skovla och påskynda vad du har.


- Faktum har det varit flera fall under senare år där bostäder nära stationer och andra kollektiva nav har blivit utsatta för inbrott. De nya tjuvarna tar tåget och bussen. De blandar lätt med andra passagerare och försvinner i mängden. Tjuvar bär obemärkt i handbagaget, säger Sigmund Clementz i If.


En metod som man tänker på är att öppna och olåsta dörrar exponeras. Sju procent kommer in i privata hus på detta sätt.Figuren för lägenheter är nio procent.


- Vi uppmanar dig att låsa ytterdörren när du är hemma. Vissa vinnande brottslingar är tyvärr inte rädda för att gå in i bostäder även om det finns människor närvarande. Det är också tillrådligt att vara nära den öppna altandörren på sommaren och se till att den är låst när du inte kan vara medveten om det, säger Sigmund Clementz i försäkringsbolaget If.

ADVERT

Mest populära