All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Här de flesta människor kommer att ha hytt

Det finns en köpares marknad för semesterbostäder vid havet.

Det genomsnittliga priset hittills i år är 6 procent lägre än för motsvarande period 2011.

Erfarenheten visar igår priserna på fritidshus vid havet ned något under andra halvan eftersom de största och dyraste hytter säljs ofta den första halvan. Om denna trend fortsätter kan detta leda till en negativ höjning av priserna på stugor vid havet.

Sammanfattningsvis sammanfattar Leif J. Laugen, vice ordförande för Association of Real Estate Enterprises (Eff), årets intäkter.

Han förklarar att det fortfarande finns variationer i prisutvecklingen för de typiska och mest populära stugorna i södra Norge.

För medan flera kommuner i exempelvis Østfold och länen har en relativt god prisutveckling, priserna går ner för en del kommuner i Vestfold, visar den årliga analys av marknaden för fritidshus vid havet Real Estate Agency Association (EFF) och finner har upprättats av TNS Gallup.

Larvik på topp

Här hittar du stugan fiff

Analysen visar att närheten till havet fortfarande har störst betydelse för prisutvecklingen på denna marknad.

Omsättningen 2011 var något högre än året innan. Under 2011 såldes i 1284 hytter, en ökning med 2 procent jämfört med 2010. Hittills i år sålt 451 Seacabin, finns det också en ökning med 5 procent sedan samma period förra året (431).

Det är Vestfold, Østfold och Agder län som fortfarande dominerar både omsättning och pris topp. År 2011 såldes 53 fritidshus i Larvik, det högsta antalet i en enda kommun.

Därefter följer Østfold Kommune Fredrikstad och Hvaler respektive 50 och 46 sålda fritidshus. Hittills i år har de flesta fritidshusna sålts vid havet i Fredrikstad (23).

De mest populära stugorna vid havet år 2011

1. Larvik

53

2. Fredrikstad

50

3. Valar

46

4. Kragerø

42

5. Sarpsborg

32

6. Sandnes

31

7. Bamble

29

8. Søgne

29

9. Hurum

28

10. Sandefjord

24

Källa: Eff, hitta och TNS Gallup (siffror visar antalet sålda lägenheter till sjöss 2011)

Stort intresse

I år är annars sålt flera lägenheter i mars och april, men färre i maj jämfört med förra året rapporterar mäklarbranschen.

Gör din stuga här, du sitter på en guldgruva

Enligt försäljningschef HITTA egendom, Johan Fredrik Hova antalet besökare deras allmänt stort intresse för den norska sjøhyttemarkedet. I årets första fem månader har FINN i genomsnitt 153 000 unika användare per vecka på "Holiday Home for Sale".

För semesterbostäder med närhet till havet finns Hvaler och Kragerø, som framträder som landets mest populära kommuner, baserat på deras besökarnummer.

Dyraste i Grimstad

De dyraste fritidshusen såldes i Grimstad och Lillesand. Här var genomsnittspriset för 2011 6, 1 och 5, 7 miljoner.Dessa kommuner har också höjt prisstatistiken hittills i år. Hittills i år har medelpriset för fritidsbostäder vid havet nått 2 439 000 kronor.

Landets dyraste stuga såldes på Østerøya utanför Sandefjord för 26,6 miljoner kronor förra året. Hittills i år säljs den dyraste stugan på Ågerøya utanför Lillesand för 22 miljoner kronor.

Läs också:

Denna stuga är byggd av skräp

Hur bli av fruktflugor

I denna bildbank hittar du inspirerande interiörbilder

För att ta bort fettfläckar på möblerna

ADVERT

Mest populära