All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Här är blixten mest och minst

Meteorologiska institutet registrerar antalet blixtnedslag i Norge, och 2016 de registrerade totalt 89,406 blixtnedslag.

år hittills registrerade 27.124 blixtnedslag, har fortfarande lite mot toppåret 2014 hela 630.118 blixtar.

För dem som är fastighetsägare, är det bra att veta hur du kan bäst skydd mot skador på dina tillhörigheter efter blixtnedslag

täcks av försäkringar

Skador på dina tillhörigheter efter blixtnedslag omfattas av hem hemförsäkring, medan skador Byggnaden är täckt med ett hus eller stuga försäkring.

Skador omfattas av brandförsäkringen som är en obligatorisk del av försäkringen. Om frysen röker, ersätts innehållet också.

- 80 procent av alla skador på grund av blixtnedslag rapporteras under tredje och fjärde kvartalet. Vi ser en kraftig ökning i juli, augusti och september varje år, säger Petter Lassen, VD för Frende Insurance, i ett pressmeddelande.

I samtliga 29 av de senaste 32 åren har det skett en klar majoritet av bränder efter blixtnedslag tredje kvartalet visar brandstatistik från finans Norge.

Det finns även rapporter om livsmedel som bryts i kylskåp och frysar samt kaskadskador som brutna tv och annan elektronik.

År 2016 rapporterades inte mer än 5 100 skador till försäkringsbolag i Norge efter blixtnedslag. Drygt 190 miljoner kronor betalades ut i ersättning.

Enstaka regelregel

För att uppskatta hur långt bort blixten är, finns det en enkel tumregel som du kan använda.

Om du räknar tre sekunder från att du ser blixten tills du ser tändboltringen är du ca. en mil bort. Detta beror på att åskan rör sig med en hastighet av 333 meter per sekund.

Men tänk på att en blixtnedslag i en nätsladd kan leda till nätverksskador en kilometer längre bort.

I östra Norge är sommaren högsäsongen för fenomenet, medan västra Norge och norra norra kusten får en andel på hösten och vintern.

Bästa tips

Montera säkringsskyddet i säkringsboxen för att säkra ut när överbelastning blåsar och åska.

Dra ut pluggarna från eluttag vid elektriska installationer såsom TV, radio, PC, router, musikanläggningar, hushållsapparater och mobiltelefoner för laddning när det smäller om du inte har installerat överspänningsskydd.

Använd extern laddare och datatrafik om du behöver använda nätet och strömmen när vädret är på.

Blixten vänder sig till högsta punkten , så gå inte på vandring, spela golf, ta en båttur eller koppla av under ett träd. Släpp fiskestången och paraplyet eftersom dessa objekt kan styra blixten.

Var i bilen än att gå ut eftersom blixten kommer att följa karossen utanför och till marken om den träffas.

Ta inte bad när det tänds eftersom vatten leder elektricitet.Blixt kan också följa vattenledningar i huset, så tappa badkaret också.

Du kan använda mobilen om den inte laddar men inte använda fasta telefoner.

Det är också värt att nämna att lyckligtvis är det väldigt sällsynt att människor skadas eller dödas av blixtnedslag. Mellan 1996 och 2013 dödades tre personer av blixtnedslag i Norge, enligt statistik från Statistiska centralbyrån.

ADVERT

Mest populära