All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Det går 97 dagar att sälja fastigheten

Det är inte lätt att vara fastighetsmäklare i Tromsø för tillfället. I gårdagens bostadsstatistik visade man att genomsnittspriserna i Tromsø har minskat med 4 procent från 2007 till 2008.

Översikt: Bostadspriserna där du bor

Men nedgången slutar inte där. Spridningsperioden, det vill säga antalet dagar det tar att sälja hemmet är extremt högt och verkar eskalera.

I augusti för ett år sedan tog det 45 dagar att sälja fastigheten i Tromsø. Ett år senare har spridningstiden mer än fördubblats, och nu tar det 97 dagar att sälja fastigheten.

Spridningstiden i de flesta städer har faktiskt ökat sedan förra året, men inga städer eller län ligger nära numren till Tromsø. Först sedan juli har spridningstiden här ökat med 23 dagar.

Vad är ditt hem värd?

Här är spridningstiden kortast

Thorbjørn Ek från Fastighetsförbundet sa igår att det finns många människor på displayen, men fortfarande många väntar på att köpa.

- Det finns många synpunkter just nu, men det finns lite åtgärd. Men det är ganska tröttsamt, för det finns många där ute som är obeslutsamma, säger Ek i går.

Och det visas på statistiken. I genomsnitt 41 dagar att sälja fastigheten i Norge, och trots att detta är betydligt lägre än i Tromsø, är det en ganska stor ökning från 26 dagar under samma period föregående år.

Oslo har de kortaste spridningstiderna av de största städerna och länen. I genomsnitt 29 dagar att sälja fastigheten i huvudstaden, precis som förra månaden, men 11 dagar sedan sedan samma år i fjol.

Ska du äga eller hyra?

ADVERT

Mest populära