All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Här är smutsigare än toaletten

Vi skulle aldrig skära bröd på toalettsitsen, eftersom det här är något vi associerar med något som är smutsigt.

Ännu är det få som tänker på vilka bakterier som finns på, till exempel skäven.

Enligt diply. com är fler vardagliga föremål som är smutsigare än toalettsitsen, till exempel kontorsdisken, som innehåller mer än 400 bakterier än toalettsitsen.

dålig kunskap och rutiner

Jo, enligt linjen Mercedes Åramnes, chef för kvalitet och utbildning i CityMaid Home Service AS, är det viktigt att skilja mellan farliga bakterier och bakterier som omger oss varje dag utan att göra några skador.

- Toaletten innehåller andra än de du hittar bakterier, till exempel på telefonen eller på kontoret skrivbord, säger hon och fortsätter:

- Det är därför bakterier och hur dessa har på oss, vilket är viktigt. De flesta bakterier är ofarliga och en viktig del av vårt immunsystem.

Avdelningschef och avdelningschef i Total Renhold AS Bjarne Andersen-Gott, å andra sidan, anser att det beror på dålig kunskap och rutiner.

- Med ordentlig rengöring inte bör detta ske smutsigare än en toalett, säger han och tillägger:

- Självklart beror på användaren, men i grund och botten på grund av dålig kunskap och rutiner, och felaktig användning av tvål / detergenter.

NOT ONE TO ALL: Använd bestick av olika färger till olika livsmedelsgrupper. Foto: Guro Heiret

Använd flera skärbrädor

på listan webbplatsen Diply har gjort framgår det att hacka är en av de värsta syndarna. Det är med andra ord viktigt att du tvättar fyllmedlet försiktigt efter varje gång du använder den.

- Ett tips kan vara att använda bestick i olika färger för olika livsmedelsgrupper. På det här sättet undviker du korsinfektion, förklarar Andersen-Gott.

Han rekommenderar även att du använder desinfektionsmedel när du tvättar fyllmedlet efter användning. Detta kan också göras genom att städa diskbänken.

Detta är också på listan över saker som är smutsigare än toaletten.

- Kom ihåg att köksduken också ska desinficeras om du använder det här för att torka diskbänken, säger han.

Ett bra tips är att använda papper när du torkar tvätten för att undvika onödiga bakterier i duken.

Rengör regelbundet

Rengöringsexpert Else Liv Hagesæther rekommenderar att du rengör diskbänken med jämna mellanrum.

- I gamla dagar hade vi ofta en rettsvask där vi bland annat kastade matrester. Idag finns det vanligtvis bara en tvätt. Så se till att du alltid ta bort matrester, eftersom dessa kan innehålla vissa bakterier och rengör diskbänk med vatten och mikrofiberduk, säger experten och tillägger:

- Det är också viktigt att rengöra avloppet regelbundet.

För att tömma avloppet kan du tömma en kopp salt som du blandar med bakpulver. Skölj sedan väl med varmt vatten. Detta kommer att lossna vad som fastnar i avloppet, vi måste tro Hagesæther.

GÖR INTE ett meddelande: Mikrofiberduken och lite vatten är ofta tillräckliga för att rengöra till exempel kontorslampor, fjärrkontroller, ljusbrytare och dörrhandtag. Foto: Guro Heiret

Mikrofiberduk och vatten räcker ofta

Enligt listan är ljusbrytare och fjärrkontroll också saker som innehåller mer bakterier än toalettsitsen. Skulle vi tro Hagesæther kommer du långt med en mikrofiberduk och lite vatten.

- Ljusbrytare är lätta att tvätta, men glöms ofta. Detsamma gäller dörrhandtag. Det är inte värre än att gå över med en fuktig mikrofiberduk, pekar hon på.

Åramnes håller med om.

- När det gäller kontorslampor, fjärrkontroller och liknande, behöver du ofta inte mer än en mikrofiberduk och lite vatten, förklarar hon.

En mikrofiberduk tar effektivt bort bakterier och ersätter tvål på många områden.

- Bra mikrofiberdukar är guld värda men kom ihåg att de inte behöver tvättas med tygmjukmedel - de kommer att förstöra fibrerna och de kommer inte att ha samma effekt.

Det är också viktigt att du inte använder för mycket vatten om du vill torka över fjärrkontrollen. Här kan du också använda en vätska som innehåller alkohol.

Fort gjort för att glömma

På en hektisk dag är det snabbt att glömma att både mattor och kylskåp ska tvättas. När gjorde du senast mer än bara dammsuger matta?

- Mattan ska rengöras regelbundet. Här samlar mycket damm som har en dålig effekt på inomhusklimatet, påpekar Åramnes.

Ett tips är att ta en frottéhandduk, linda upp den i kallt vatten innehållande salmiakk och gnugga mattan.

När det gäller kylskåp är det viktigt att kontrollera maten som finns där.

En tumregel kan vara att kontrollera det gamla matkylskåpet innan du handlar i affären. Då blir du av med lukt och bakterier och du sparar pengar genom att inte köpa något du redan har.

- Kontrollera kylskåpet med jämna mellanrum och tvätta hyllorna med mikrofiberduk och vatten, Hagsæther rekommenderar.

- Om du har en dålig lukt kan du hälla lite läsk på en skål och sätta i kylskåpet. Detta kommer att döda luktar, tillägger hon.

ADVERT

Mest populära